ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο:

«42 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, που εκτελέστηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Το έγκλημα σε βάρος του λαού της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή του 37% του νησιού συνεχίζεται, ενώ το δρόμο άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β' σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου.

Ο λαός της Κύπρου δεν μπορεί να προσδοκά δίκαιη λύση στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γιατί αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ενθαρρύνουν και ανέχονται την επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Σήμερα προωθούν ένα νέο "σχέδιο Ανάν", το οποίο έχει διαμορφωθεί στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την τουρκική εισβολή και κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, που εκδηλώνονται στο έδαφος και των οξυμένων ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς, θέτουν μπροστά στους λαούς την ανάγκη να δυναμώσουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη, αλλά και την πάλη για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πάλη δεμένη με συνολικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, στηρίζει τον αγώνα για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, για Κύπρο ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Γι' αυτό και θα αντιταχθεί σε λύσεις - ανοιχτής ή συγκαλυμμένης - διχοτόμησης, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σταθερά ενταγμένο σε ευρύτερες διεργασίες

Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων, που οδήγησαν στην κατοχή σχεδόν της μισής χώρας, έγιναν χτες στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, σημείωσε ότι «υποχρέωση όλων σήμερα, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς όσους έδωσαν τις ζωές τους, ή και όσους αγνοούνται ακόμα, είναι, μέσα από την ενότητα και τη συλλογική δράση, να απαντήσουμε, σαν τιμή, με την απελευθέρωση, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της πατρίδας μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του, συνέδεσε τη 42η επέτειο με «ημέρα μνήμης και τιμής, που θεωρώ ότι δεν θα πρέπει απλά να ακολουθήσουμε την πεπατημένη, δηλαδή να καταδικάσουμε αυτή τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τα τετελεσμένα που βιώνουμε τόσα χρόνια, αλλά να αποτελέσει το έναυσμα για μια ενισχυμένη προσπάθεια (για λύση του Κυπριακού)». Στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων, υπογράμμισε ότι «η κάθε εξέλιξη στην Τουρκία μας ενδιαφέρει» και υποστήριξε ότι «θα πρέπει να κάνουμε υπομονή να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Στις εκδηλώσεις στην Κύπρο παρέστη και ο β' αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Γ. Βαρεμένος, ο οποίος μετά από συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Αγκυρα πρέπει να δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου αν θέλει να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο και πως η Ελλάδα είναι «σταθερά υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών, στο πλάι της κυπριακής κυβέρνησης, για μια λύση που θα αντανακλά τις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και μακριά από τον αναχρονισμό του θεσμού των εγγυήσεων».

Στα Κατεχόμενα, στις προκλητικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο «τιμώντας» την τουρκική εισβολή, χτες παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τ. Τουρκές, ο οποίος επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ και ότι αν το Κυπριακό εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς χρονοδιαγράμματα, αυτό δεν θα ωφελήσει κανένα.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «μια λύση (του Κυπριακού) θα δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα και νέες ευκαιρίες συνεργασίας, όχι μόνο για τις δύο κοινότητες, αλλά για το νησί μας και την περιοχή μας επίσης», θα συμβάλλει θετικά στις σχέσεις της Τουρκίας και στην περιοχή και στον κόσμο.

Αναστασιάδης στο Τελ Αβίβ - Κασουλίδης στην Αθήνα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ανακοινώθηκε ότι την Κυριακή ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου και θα συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου.

Είναι η πρώτη διμερής επαφή τέτοιου επιπέδου που γίνεται μετά τις κινήσεις αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ και ενώ τις τελευταίες βδομάδες έχουν αναζωπυρωθεί οι συζητήσεις για τις εναλλακτικές που αφορούν την τροφοδότηση ευρωπαϊκών και άλλων αγορών με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή φτάνει στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, για να συναντήσει τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Πέμπτη

-- Εκδήλωση της ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στις 9 μ.μ., στο προαύλιο χώρο στα «Παλιά Σφαγεία». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

-- Η ΚΟΒ Ασπρων Χωμάτων του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», στην πλατεία του Αη Γιάννη, στις 9 μ.μ.

Το Σάββατο 23/7

-- Η ΚΟΒ Θέρμου & η ΚΟΒ Τριχωνίδας, στις 8 μ.μ., διοργανώνουν εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία του Θέρμου, για τη Μάχη της Προστοβάς που έδωσε ο ΔΣΕ στις 24 Δεκέμβρη του 1947. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ποσοτίδης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία αγοράς της Αγιάσου, στις 8.15 μ.μ.. Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, μέλος της ΤΕ Λέσβου.

Την Κυριακή 24/7

-- Η ΚΟΒ Ιθάκης διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ. στο Βαθύ με θέμα: Η συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες του ναυτεργατικού κινήματος. Θα μιλήσει ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση για το ναυτεργατικό κίνημα, έκθεση για τον ΔΣΕ και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Η ΚΟ Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης του ΚΚΕ, πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - Διεθνής επικαιρότητα και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», στις 11 π.μ., στο καφενείο ο «Πλάτανος» στις Μέλαμπες. Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής Ηρακλείου του Κόμματος.

-- Εκδήλωση στην Κουνινά Αιγιάλειας στις 8 μ.μ., με θέμα τους Κουνινιώτες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Λαϊνάς, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας.

-- Η ΚΟΒ Καμμένων Βούρλων της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Παράδεισος» στο Ασπρονέρι.

Για τη μεγάλη απεργία των λιγνιτωρύχων στο Αλιβέρι

Το Σάββατο 30/7, στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του πρώην λιγνιτωρυχείου Αλιβερίου η κεντρική εκδήλωση στο πλαίσιο του αφιερώματος που διοργανώνει η ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ για τη μεγάλη απεργία των λιγνιτωρύχων το 1933.

Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στο χρονικό της απεργίας με αφήγηση και τραγούδι. Εκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ, με θέμα «Τα πρώτα βήματα, οι πρώτες μάχες, 1870 - 1936».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγκρότηση Ομάδων Εργασίας για τις συνέπειες του BREXIT

Σε συνέχεια σειράς συσκέψεων για τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, αποφάσισε τη σύσταση μη αμειβόμενης Ομάδας Εργασίας, με αντικείμενο τη μελέτη των ευρωπαϊκών εξελίξεων και των επιπτώσεων του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η Ομάδα Εργασίας θα λειτουργεί στο πλαίσιο και υπό το συντονισμό του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΕΚΑΣ) του ΥΠΕΞ, με συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών και καθηγητών ΑΕΙ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε τη σύσταση μη αμειβόμενης Ειδικής Συντονιστικής Διυπουργικής Επιτροπής, με το ίδιο αντικείμενο. Η Επιτροπή θα λειτουργεί, σε επίπεδο γενικών γραμματέων, υπό την προεδρία του ΥΠΕΞ, με τη συμμετοχή των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας, Εργασίας, Οικονομικών, Ναυτιλίας, του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Στην Επιτροπή, θα μετέχουν, κατά περίπτωση, και εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών και αρχών του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, καθώς και ειδικοί μελετητές και επιστήμονες.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες στο ΥΠΕΞ, υπήρξε ανταλλαγή και καταγραφή απόψεων για τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος, ενώ δόθηκε προτεραιότητα στην προετοιμασία ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της Ειδικής Συντονιστικής Διυπουργικής Επιτροπής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ