Εντείνεται η ενδοαστική διαπάλη στο φόντο οξυμένων αντιθέσεων στην περιοχή
Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας |
Χτες, υπό την προεδρία του Προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεδρίασε στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν ανώτατα πολιτικά αλλά και στρατιωτικά στελέχη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως είχε επισημάνει από τις προηγούμενες μέρες, επρόκειτο να ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις». Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε γίνει επίσημη ενημέρωση, ωστόσο οι πληροφορίες έκαναν λόγο για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση «έκτακτης» ή «ειδικής ανάγκης», μέτρα αναδιοργάνωσης του Στρατού, αλλαγή σε άλλα σώματα ασφαλείας όπως τη Χωροφυλακή, μεταφορά αρμοδιοτήτων που μέχρι πρότινος είχε η Εθνοσυνέλευση στην εκτελεστική εξουσία κ.τ.λ.
Την ίδια στιγμή, νέες διαστάσεις παίρνουν διαρκώς οι συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος και συμμετοχή στο κίνημα «Χιζμέτ» του μόνιμα εγκατεστημένου στις ΗΠΑ ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που το ΑΚΡ υπέδειξε από την πρώτη στιγμή ως πρωτεργάτη της προσπάθειας ανατροπής της. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, υπολογίζονται σε πάνω από 50.000 οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, βρίσκονται υπό κράτηση ή ελέγχονται σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.
Copyright 2016 The Associated |
Φρουρά έξω από δικαστικό μέγαρο όπου ανακρίνονται ύποπτοι για συνεργασία με πραξικοπηματίες |
Στοιχεία για τα σχέδια των πραξικοπηματιών εξακολουθούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η «Σαμπάχ» υποστήριζε χτες πως μετά από έρευνα στα γραφεία δικαστή που συνελήφθη για συνεργασία με τους πραξικοπηματίες, βρέθηκε αγωγή που είχε συνταχθεί κατά του Ερντογάν, του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής της ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες), με την κατηγορία ότι στο διάστημα 2009 - 2015 «διεξήγαγαν ειρηνευτικές συνομιλίες με την ηγεσία του ΡΚΚ» και «τέλεσαν το έγκλημα της στήριξης ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης αγνοώντας ότι προετοίμαζε επιθέσεις».
Μέσα σε όλα αυτά, ο χρηματοπιστωτικός οίκος αξιολόγησης «Στάνταρντ εντ Πουρς» (Standard and Poors') υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το κρατικό αξιόχρεο της Τουρκίας σε BB (από BB+), εκφράζοντας ανησυχία «για την εξασθένιση των μηχανισμών ελέγχου και εξισορρόπησης της εξουσίας», αλλά και την «περίοδο αβεβαιότητας» στην οποία μπήκε η χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η προοπτική του νέου κρατικού αξιόχρεου είναι αρνητική, κάτι που προδιαθέτει για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση.
Στο μεταξύ, δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να συνιστά «αυτοσυγκράτηση» στον Τούρκο ομόλογό του, κατά την προχτεσινοβραδινή συνομιλία που είχαν, όπου συζητήθηκε και η έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία. Θέμα στο οποίο οι δυο πλευρές φαίνεται ότι συνεχίζουν να έχουν διαφωνίες για τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να ληφθεί η σχετική απόφαση. Χτες, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τόνισε ότι πρέπει να δοθούν «αποδείξεις» και όχι «ενδείξεις» για την ενοχή Γκιουλέν.
Ομως, τηλεφωνική επαφή προχτές το βράδυ είχαν και οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Αστον Κάρτερ και Φικρί Ισίκ, με το δεύτερο να ενημερώνει τον ομόλογό του πως δε θα παραστεί ο ίδιος αλλά ο Τούρκος πρέσβης στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας του «συνασπισμού» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Επίσης, οι δυο τους συζήτησαν και για τη σημασία της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ, που αποτελεί βασικό ορμητήριο για τις επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΑΚΡ συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στο εξωτερικό.
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, υποστήριξε χτες ότι «σχεδόν καθημερινά λαμβάνονται νέα μέτρα τα οποία αντιβαίνουν σ' έναν τρόπο δράσης που σέβεται το κράτος δικαίου και δεν σέβονται (οι Τούρκοι κυβερνώντες) την ανάγκη για αναλογικότητα».
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι «μια χώρα η οποία (...) θέλει μια σχέση με την ΕΕ» και διεξάγει «ενταξιακές διαπραγματεύσεις», όπως η Τουρκία, «δεν μπορεί να επαναφέρει την ποινή του θανάτου στο δίκαιό της».
Πάντως, ο Γερμανός Επίτροπος, Γκίντερ Ετινγκερ, σε συνέντευξή του, υπογράμμισε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία. Αυτές αφορούν αφενός στο θέμα της Κύπρου, στο οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στη λύση και αφετέρου στο Προσφυγικό», προσθέτοντας πως «η θανατική ποινή δεν αρμόζει στην κοσμοαντίληψή μας», όπως και ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν η τουρκική κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει «το πραξικόπημα για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα τα οποία δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία». Στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό αναφέρθηκε χτες και η ίδια η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι «ως τώρα δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Τουρκία μπορεί να μην συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της», αλλά και ότι «υπάρχει σαφώς μια ανοιχτή κριτική σχετικά με το τι συμβαίνει τώρα στην Τουρκία, κυρίως σχετικά με το τι συνέβη τη νύχτα του πραξικοπήματος. Κοιτάζουμε προς την Τουρκία με ανησυχία και ήδη έχω εκφράσει την ανησυχία μου στον Πρόεδρο της Τουρκίας».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Ταντζού Μπιλγκίτς, διέψευσε χτες ισχυρισμούς ότι Σαουδική Αραβία και Κατάρ δεν εξέφρασαν καμιά ενόχληση για τα γεγονότα, υποστηρίζοντας πως «αντιθέτως... έδειξαν σταθερή θέση ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος» και πως οι ηγέτες των δύο χωρών τηλεφώνησαν στον Ερντογάν για να εκφράσουν τη στήριξη και αλληλεγγύη τους.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε χτες ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του θα συναντηθούν στη Ρωσία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία διευκρίνισης του τόπου και της ημερομηνίας» της συνάντησης, πρόσθεσε ο ίδιος.
Μεγάλη σημασία αποκτά καθημερινά η ολοκληρωμένη παρακολούθηση των διεθνών αντιδράσεων που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, όπως και μιας σειράς πλευρών των διεργασιών στη Μέση Ανατολή.
Αρκετή είναι η συζήτηση που γίνεται στον απόηχο των τελευταίων γεγονότων για την πορεία που θα αποκτήσουν ή πρέπει να αποκτήσουν οι «ισορροπίες» στη Μέση Ανατολή. Σε αυτές, επιδρούν για παράδειγμα και οι «προσαρμογές» στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ετσι, ορισμένοι εστιάζουν σε δηλώσεις του πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, από την προηγούμενη βδομάδα όπου εξέφραζε τη σιγουριά του «ότι θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας (και) με τη Συρία», συμπληρώνοντας ότι «το χρειαζόμαστε» και ότι «χωρίς αλλαγή του αλ-Ασαντ, τίποτα δε θα αλλάξει και στη στάση της Τουρκίας».
Μετά από αυτές, υπήρξαν πληροφορίες και από τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ («Σαμπάχ», 15 Ιούλη) για επισκέψεις Σύρων πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων με τους οποίους η Αγκυρα συζήτησε για τη «διαδικασία μετάβασης στη μετά Ασαντ εποχή». Επίσης, η ισραηλινή «Τζερούσαλεμ Ποστ» επικαλούνταν χτες δηλώσεις του συμβούλου του Γιλιντιρίμ Γιουνούς Ακμπαμπα σύμφωνα με την οποία «η Τουρκία ήδη μαλάκωσε τη στάση της και ήταν έτοιμη για μια πολιτική μετάβαση που όταν ολοκληρωθεί ο Ασαντ θα φύγει».
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχει η αναφορά που έκανε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Ιμπραχήμ Τζααφάρι την περασμένη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. «Διατηρούμε καλές σχέσεις με τη Συρία και διατηρούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία... Ευρισκόμενοι στη μέση αυτών των χωρών, το Ιράκ μπορεί να διαμεσολαβήσει και να εργαστεί για τη βελτίωση των σχέσεων αυτών των χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά την αντίδραση της Βαγδάτης στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη, ο πρόεδρος της Βουλής, Σαλίμ αλ-Τζαμπούρι, καταδίκασε τα γεγονότα και «επισήμανε την ανάγκη να είναι σεβαστή η πολιτική διαδικασία και το δημοκρατικό σύστημα στην Τουρκία».
Αντίδραση υπήρξε και από το αυτόνομο Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, με τον Πρόεδρο Νεσιρβάν Μπαρζανί να εκφράζει σε δήλωσή του «την ικανοποίησή μας για το θρίαμβο της βούλησης του τουρκικού λαού στην απόπειρα του πραξικοπήματος ενάντια στη νομιμότητα και τη θέληση του λαού». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η αποτυχία αυτής της απόπειρας θα δυναμώσει τις αρχές και την κυβέρνηση, όπως και τη θέληση του τουρκικού λαού». Επισήμανε ακόμα ότι «η ενότητα του τουρκικού λαού» βοήθησε στη «διατήρηση της νομιμότητας και στην προστασία της Τουρκίας και της περιοχής από την αστάθεια και τη μεγάλη αναστάτωση».
Τέλος, τη δική τους αξία έχουν και οι αμερικανικές αναλύσεις που συνεχίζονται για την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας - Δύσης, όπως αυτό που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιούλη, με τίτλο «Τουρκία και ΝΑΤΟ: Αυτό που ακολουθεί είναι αναστάτωση» και υπογραφή του Τζέιμς Σταυρίδη, Ελληνοαμερικανού ναυάρχου ε.α. και πρώην στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και ενδεχόμενο μελλοντικό αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε μια Προεδρία Κλίντον.
Αλλωστε, τη διαρκή περιπλοκή των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών επιβεβαίωσε και η συνέντευξη που έδωσε χτες στο «Αλ Τζαζίρα» ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος όταν κλήθηκε να απαντήσει για τις πιθανές αντιδράσεις της Δύσης σε μια επαναφορά της θανατικής ποινής σημείωσε πως «ο κόσμος δεν είναι μόνο η ΕΕ των 28 είναι και η Ρωσία είναι και η Κίνα».
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Τουρκία
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέδωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που έχει ως εξής:
«Το ταξικό κίνημα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου και οι εξελίξεις που το ακολουθούν, πρέπει να βρουν τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.
Οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, που εκφράζονται και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, που παρουσιάζεται μετά το πραξικόπημα ως "προστάτης της δημοκρατίας", όλο το προηγούμενο διάστημα κλιμάκωνε την καταστολή, τον αυταρχισμό, την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Φυλάκιζε αγωνιστές εργαζόμενους, συνδικαλιστές. Είναι δεδομένο ότι η αστική τάξη της Τουρκίας και τα κόμματα που την υπηρετούν, θα αξιοποιήσουν τις εξελίξεις για να εντείνουν την επίθεση στο λαό και τους εργαζόμενους.
Για τους εργαζόμενους της Ελλάδας, οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι ένα ακόμα παράδειγμα των συνεπειών της συμμετοχής στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Διαψεύδεται για ακόμη μια φορά το επιχείρημα της δήθεν "ασφάλειας" που δίνουν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια φορτώνει φόρους τους εργάτες και από την άλλη αυξάνει τα έξοδα για στρατιωτικές δαπάνες, συμμετέχει και στηρίζει τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή. Βαθαίνει τη συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, είναι άκρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα η προσπάθεια συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως της ITUC, να παρέμβουν στις εξελίξεις, εξυπηρετώντας τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Για μια ακόμη φορά, η ITUC αποσιωπά τις επιδιώξεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, προωθώντας με αυτό τον τρόπο τη δική τους ατζέντα.
Οι εργαζόμενοι κάθε χώρας μπορούν σήμερα να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους. Η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στις επεμβάσεις και πολέμους πάνε παράλληλα με την κλιμάκωση της επίθεσης στους μισθούς, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες σε κάθε χώρα.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Τα συνδικάτα να οργανώσουν την αντίστασή τους, την προστασία των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους σχεδιασμούς τους.
Στις δύσκολες συνθήκες που βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα της Τουρκίας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ θα βρίσκεται στο πλευρό τους. Στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών απαντάμε με ενδυνάμωση του Διεθνισμού και της Αλληλεγγύης».
Σε ετοιμότητα βρίσκεται όλο το σύστημα των Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος σε όλη τη συνοριογραμμή με την Τουρκία στο Αιγαίο, για αποτροπή προσπαθειών εισόδου στη χώρα ατόμων από τη γείτονα. Κατά πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν επίσης εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια για τους Τούρκους κομάντος που φέρονται να επιχείρησαν ή σχεδίαζαν να επιχειρήσουν εναντίον του Ερντογάν στο ξενοδοχείο που κατέλυε στη Μαρμαρίδα. Οι συγκεχυμένες πληροφορίες που υπήρχαν έως αργά χτες βράδυ μιλούσαν για ενδεχόμενη προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ελλάδα. Καθώς το πιο κοντινό πέρασμα, είναι το στενό της Σύμης, δίνεται εκεί ιδιαίτερα έμφαση, και έχουν καταπλεύσει τουλάχιστον δυο πλοία του Ελληνικού Στόλου, ενώ σε ετοιμότητα ήταν και ελικόπτερα SUPER - PUMA που μπορούν να επιχειρούν και τη νύχτα. Κατά ελληνικές πηγές, στη Μαρμαρίδα είχαν εντοπιστεί λέμβοι, χωρίς ωστόσο να έχουν βάλει πλώρη για Ελλάδα, και με αδιευκρίνιστο αν οι επιβαίνοντες ήταν τουρίστες ή πρόσφυγες.
Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τις εξελίξεις στη γείτονα, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, καθώς επίσης και των αναπληρωτών υπουργών Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.
Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί με τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα μας και της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση. Οι οκτώ κρατούμενοι δικάζονται στο Αυτόφωρο, μετά την τριήμερη αναβολή που πήραν για να ετοιμάσουν καλύτερα τις καταθέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Star» αναφέρει ότι οι οκτώ ανήκουν στην ομάδα των 40 κομάντος που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά του ξενοδοχείου στη Μαρμαρίδα, όπου διέμενε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα διαπιστώνει παρερμηνεία από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης των δηλώσεων του Τούρκου πρέσβη, Κ. Ουράς πως «η μη έκδοση των 8 δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας». Στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά αισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό καθήκον του ως πρέσβη είναι να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και να κρατήσει τα πράγματα σταθερά».