Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Παρέμβαση, διαφώτιση και οδηγός για δράση

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κ. Παπασταύρου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της εφημερίδας του Κόμματος, στις διαφορές του «Ριζοσπάστη» από τις άλλες εφημερίδες που κυκλοφορούν, αλλά και στη μάχη της διάδοσης και της ανόδου της κυκλοφορίας του.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία.

***

Το κύριο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει, είναι ποια είναι η διαφορά του «Ριζοσπάστη» από τις άλλες εφημερίδες που κυκλοφορούν. Τι είναι αυτό που τον κάνει αναγκαίο καθημερινό σύντροφο για κάθε μέλος του ΚΚΕ, ΚΝίτη, οπαδό, φίλο αγωνιστή που παλεύει μέσα στο σωματείο, το συνδικάτο, το σύλλογό του.

Η διαφορά η μεγάλη είναι ότι ο «Ριζοσπάστης», ως εφημερίδα του ΚΚΕ, όργανο της Κεντρικής του Επιτροπής, αντιμετωπίζει τις εξελίξεις, την επικαιρότητα, από τη σκοπιά των «από κάτω», από τη σκοπιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των παιδιών τους, της εργαζόμενης νεολαίας, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.

Ας δούμε τι σημαίνει στην πράξη αυτό:

-- Πρώτα απ' όλα σημαίνει παρέμβαση στη θεματολογία της επικαιρότητας. Αποτελεί αντικείμενο ιδεολογικής παρέμβασης το ποια θέματα «σηκώνονται», ιεραρχούνται, κυριαρχούν. Ο «Ριζοσπάστης» παρεμβαίνει στη θεματολογία και σηκώνει τα πραγματικά ζητήματα που πρέπει να απασχολούν πρώτα απ' όλα την εργατική τάξη, τα ζητήματα που σχετίζονται με την ένταση και τις μορφές της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την καπιταλιστική κρίση, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος κ.λπ.

-- Σημαίνει, επίσης, παρέμβαση στα θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Δηλαδή τοποθέτηση για το πώς πρέπει να γίνονται αντιληπτά από τη σκοπιά της εργατικής τάξης.

-- Από τα παραπάνω προκύπτει ότι «πραγματικότητα από τη σκοπιά των από κάτω» σημαίνει και αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία και τα διάφορα κανάλια της, είτε μέσω των αστικών ΜΜΕ, είτε μέσω των κομμάτων, των διάφορων μηχανισμών του αστικού κράτους. Αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματα και τις αυταπάτες που διαμορφώνονται τόσο αντικειμενικά, στη βάση της κοινωνίας που ζούμε, αλλά και προβάλλονται συστηματικά. Και όλα αυτά μέσα από την αντιπαράθεση για την ερμηνεία, την εξήγηση των εξελίξεων, των γεγονότων, της αποκάλυψης της ουσίας τους.

-- Το πιο σημαντικό, όμως, η πιο μεγάλη, κολοσσιαία διαφορά του «Ριζοσπάστη» από τις άλλες εφημερίδες και τα ΜΜΕ, είναι το γεγονός ότι ο «Ριζοσπάστης» είναι η εφημερίδα που αξιοποιεί την επικαιρότητα, τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις, τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, προκειμένου να φωτίσει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, να φωτίσει την πραγματική προοπτική των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τη μοναδική ολοκληρωμένη απάντηση στους αγώνες και τις αγωνίες τους. Πώς για παράδειγμα προκύπτει, μέσα από τις εξελίξεις στους κλάδους, η ανάγκη της κοινωνικοποίησης της οικονομίας, του κεντρικού σχεδιασμού και του εργατικού ελέγχου. Πώς προκύπτει, μέσα από τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος της σημερινής εξουσίας, η ανάγκη οι εργάτες να παλέψουν για τη δικιά τους εξουσία, με τους δικούς του θεσμούς, που θα εκλέγουν και θα ανακαλούν τους δικούς τους αντιπροσώπους.

Εφημερίδα δράσης

Ο «Ριζοσπάστης» δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί για να γίνει αυτή η προοπτική πραγματικότητα, ο δρόμος δηλαδή της επαναστατικής πάλης, της σύγκρουσης, της ανατροπής, του μεγάλου εργατικού - λαϊκού ξεσηκωμού, αξιοποιώντας την πείρα των αλλεπάλληλων διαψευμένων προσδοκιών και ψευδαισθήσεων ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος για το λαό μέσα από μια κοινοβουλευτική διαδικασία, μέσα από αλλαγή κυβέρνησης ή αλλαγής στον κοινοβουλευτικό συσχετισμό.

Επίσης, ο «Ριζοσπάστης» σηκώνει το βάρος της υπεράσπισης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, της απάντησης στα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις και ταυτόχρονα της ανάδειξης των επαναστατικών συμπερασμάτων σε σχέση με τις αιτίες που οδήγησαν στην αντεπανάσταση. Σηκώνει το βάρος της υπεράσπισης των πιο επαναστατικών στιγμών του εργατικού - λαϊκού κινήματος, της χώρας μας και διεθνώς.

Ομως, για να παίξει σωστά το ρόλο της η εφημερίδα της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, δεν μπορεί να είναι απλώς εφημερίδα αποκαλύψεων, διαφώτισης, εξήγησης. Πρέπει να είναι και εφημερίδα δράσης. Αυτό σημαίνει ότι ο «Ριζοσπάστης» γίνεται οδηγός για δράση για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δηλαδή απαντάει στο τι πρέπει να κάνουν μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, γιατί πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο της Λαϊκής Συμμαχίας, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Φωτίζει συγκεκριμένο προσανατολισμό και στόχους που πρέπει να έχει ο αγώνας. Αναδεικνύει, δηλαδή, την ανάγκη ο αγώνας να παίρνει χαρακτηριστικά σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ζήτημα που προκύπτει όχι επειδή απλά λέει το ΚΚΕ ότι έτσι πρέπει να γίνει, αλλά από τα ίδια τα πράγματα.

Μαχητικά για την άνοδο της κυκλοφορίας

Χωρίς μισόλογα πρέπει να πούμε ότι δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την κυκλοφορία που έχει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Είναι πολύ πίσω, όχι μόνο από τις ανάγκες αλλά και από τις δυνατότητες που έχουμε ως Κόμμα και ΚΝΕ. Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης είναι απαραίτητος όρος για να μπορέσει να ανέβει η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, να συνδεθούν πολύ περισσότεροι εργάτες με την επαναστατική πολιτική του.

Μαζί με την προσπάθεια που κάνουμε, στην οποία ναι μεν έχουν γίνει βήματα, απαιτείται όμως να γίνουν πολλά περισσότερα, έτσι ώστε ο «Ριζοσπάστης» να μπορεί να παίζει από πλευράς περιεχομένου το ρόλο του, πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα ουσιαστικό πρόβλημα που υπάρχει, όχι μόνο σε ευρύτερα εργατικά στρώματα αλλά ακόμα και σε πρωτοπόρους εργάτες. Πρέπει να αλλάξει η σχέση τους με το διάβασμα, τη μελέτη, γεγονός που η ίδια η κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα το επιβάλλει. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη, πολύ πιο μπερδεμένη. Οι εξελίξεις πολύ πιο απαιτητικές. Απαιτείται καθημερινή επαφή με την καθημερινή παρέμβαση του Κόμματος, που βεβαίως βασικό μέσο προβολής της είναι ο «Ριζοσπάστης».

Οι δυσκολίες λόγω χρόνου, όρων ζωής που αντικειμενικά βάζουν εμπόδια στο διάβασμα, στη μελέτη, ενισχύονται από το γεγονός ότι η ειδησεογραφία στο διαδίκτυο καλύπτει το κενό της ενημέρωσης. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τους εργαζόμενους και πρώτα απ' όλα τους πιο πρωτοπόρους το εξής: Οτι η καθημερινή αγορά και διάβασμα του «Ριζοσπάστη» είναι στοιχείο αναμέτρησης με τον ταξικό αντίπαλο. Οσο κι αν ακούγεται αυτό βαρύγδουπο, έτσι είναι. Γιατί, πολύ απλά όπου δεν μπαίνει ο «Ριζοσπάστης», σε όποιον εργάτη δεν φτάνει, σε όποιο σπίτι, χώρο δουλειάς, σημαίνει πολύ απλά ότι μπαίνει μόνο η κυρίαρχη αστική άποψη για τα πράγματα, ότι διαμορφώνει κολοβή αντίληψη για τις εξελίξεις και την πραγματικότητα. Οποιος εργάτης, ακόμα και ο πιο πρωτοπόρος, δεν μελετά τον «Ριζοσπάστη», χάνει τον οδηγό στη δράση του.

Είναι στοίχημα ζωτικής σημασίας αν θα αξιοποιήσουμε τον «Ριζοσπάστη» για να φτιάξουμε τη δική μας γραμμή άμυνας απέναντι στην ιδεολογική επικοινωνιακή επίθεση του αντιπάλου.

Σύντροφοι και φίλοι, σας απευθυνόμαστε ζητώντας σας να στηρίξετε με συγκεκριμένο τρόπο την προσπάθεια που κάνουμε με την εφημερίδα μας, να συμβάλετε στην ενίσχυσή της:

Εξασφαλίζοντας την καθημερινή αγορά της εφημερίδας. Βοηθώντας να φτάσει ο «Ριζοσπάστης» όσο είναι δυνατόν πιο πλατιά στους εργαζόμενους και κυρίως στους χώρους δουλειάς. Πολλαπλασιάζοντας τα μάτια και τα αυτιά του «Ριζοσπάστη» με ανταποκρίσεις από τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org