Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για την παρέμβαση σε χώρους δουλειάς

Μετά την κεντρική ομιλία, οι συγκεντρωμένοι είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, μεταφέροντας την προσωπική τους πείρα από την παρέμβαση με τον «Ριζοσπάστη» στους τόπους δουλειάς.

Για την προσπάθεια διαμόρφωσης σταθερού κύκλου συναδέλφων του που παίρνουν την εφημερίδα στο εργοστάσιο μίλησε ένας από τους συγκεντρωμένους: «Εχουμε δώσει μάχη για να τον βάλουμε μέσα στο εργοστάσιο, κάτι που δεν ήταν εύκολο κι εκεί φαίνεται η αξία του, αφού η εργοδοσία βάζει σοβαρά εμπόδια. Παρ' όλα αυτά με υπομονή κι επιμονή καταφέρνουμε να έχουμε σταθερό κύκλο που τακτικά διακινούμε την εφημερίδα. Αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα και δείχνει τις δυνατότητες. Τα εμπόδια που βάζει η εργοδοτική τρομοκρατία και χρειάστηκε να ξεπεράσουμε ήταν πολλά, όμως τα αντιμετωπίσαμε».

Παρόμοια είναι και η πείρα που μεταφέρει άλλος εργαζόμενος από μεγάλο χώρο δουλειάς: «Η δουλειά στην αρχή μπορεί να γίνεται με ανατυπώσεις ενός άρθρου. Το δίνουμε στοχευμένα σε συναδέλφους, ώστε να έρθουν σε επαφή με την εφημερίδα, γιατί υπάρχουν εργάτες, ιδιαίτερα νεολαίοι που δεν έχουν ιδέα για το τι είναι ο "Ριζοσπάστης". Το να πάρει ο κόσμος την εφημερίδα μας σε μεγάλο χώρο δουλειάς ισοδυναμεί με σοβαρή ιδεολογική και πολιτική δουλειά, γιατί λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας μπορεί να μην έχουμε χρόνο ούτε για ένα τσιγάρο, να συζητήσουμε με τον συνάδελφο. Το να πάρει το φύλλο να το διαβάσει, να φέρει απορίες, είναι πολύ σημαντική δουλειά».

Αλλος εργαζόμενος, από τα ναυπηγεία, προσθέτει ότι είναι καιρός «να συγκρουστούμε με το ότι οι εργαζόμενοι, ειδικά οι νέες γενιές δεν διαβάζουν. Εχει κυριαρχήσει η αποσπασματική πληροφόρηση από τα site και "δεν μπαίνουμε στο ζουμί". Υπάρχουν περιπτώσεις νέων εργαζομένων, που ενώ παίρνουν σποραδικά την εφημερίδα δεν την μελετούν όπως πρέπει. Οσο δεν μελετάει ο νέος εργάτης την εφημερίδα δεν θα αναπτύσσει τη σχέση του με το Κόμμα...».

Ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία άλλου εργαζόμενου από τα ναυπηγεία, που, με παραδείγματα, μετέφερε ότι η εργοδοσία και τα στελέχη της στα εργοστάσια παρακολουθούν αδιαλείπτως τον «Ριζοσπάστη» για να ξέρουν τι λέει το ΚΚΕ, να είναι έτοιμοι να απαντήσουν, να επιτεθούν στο Κόμμα ή να διαστρεβλώσουν όσα λέει.

Για την προσφορά της εφημερίδας στους εργατικούς αγώνες, με την καθημερινή ανταπόκριση από τη μάχη στο χώρο δουλειάς μίλησε πρόσφατα απολυμένος από την εταιρεία «Μαλτέζος», όπου είχαν γίνει πολλές κινητοποιήσεις.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση άλλου εργάτη, χαλυβουργού, που συμμετείχε στην ηρωική 9μηνη απεργία της «Χαλυβουργίας Ελλάδος»: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο "Ριζοσπάστης" είναι "πολυεργαλείο" στα χέρια της εργατικής τάξης. (...) Ετσι μας ενημέρωνε και μας καθοδηγούσε εμάς τους χαλυβουργούς κατά την 9μηνη απεργία μας. Εκεί, στην πύλη του εργοστασίου είχαμε τη δυνατότητα διαβάζοντας τον "Ριζοσπάστη" να κατανοούμε γιατί ήταν αναγκαίο να αγωνιζόμαστε για τα δικά μας δίκια και όχι του Μάνεση, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων μας χωρίς εκπτώσεις στις αποδοχές και στα δικαιώματά μας. Διαβάζοντας για τις εξελίξεις στη "Χαλυβουργία" αλλά και σε άλλους χώρους δουλειάς που εκείνη την περίοδο δέχονταν επίθεση, ήταν δυνατό να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι ήταν μέρος ενός συνόλου, μιας τάξης που δέχεται επίθεση από μια άλλη τάξη, αυτή των εργοδοτών. (...) Κάποιοι λένε ότι ο "Ριζοσπάστης" είναι δυσανάγνωστος, χρησιμοποιεί ακατάληπτη φρασεολογία, ξύλινη γλώσσα κ.λπ. Εγώ όμως στέκομαι με θαυμασμό απέναντι στους τίμιους εργάτες, όταν έρχονται και λένε "διάβασα στον Ριζοσπάστη αυτό κι αυτό, αλλά δεν πολυκατάλαβα τι σημαίνει το ένα ή τι εννοεί με το άλλο". Ετσι γίνεται εποικοδομητική συζήτηση...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ