Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση διαρκείας με το βλέμμα στην ανάκαμψη του κεφαλαίου

Μαζί με το κλείσιμο των «εκκρεμοτήτων» της «αξιολόγησης», η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από παρεμβάσεις άμεσης ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου

Τον νέο «αναπτυξιακό νόμο» και την προκλητική ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας προωθεί η συγκυβέρνηση, παράλληλα με το κλείσιμο των «εκκρεμοτήτων» της «αξιολόγησης»

Eurokinissi

Τον νέο «αναπτυξιακό νόμο» και την προκλητική ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας προωθεί η συγκυβέρνηση, παράλληλα με το κλείσιμο των «εκκρεμοτήτων» της «αξιολόγησης»
Οι «εκκρεμότητες» που σχετίζονται με την πρώτη «αξιολόγηση» του τρίτου μνημονίου σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου, βρίσκονται στην ατζέντα της αντιλαϊκής πολιτικής που ξεδιπλώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο, κατατίθενται άμεσα στη Βουλή οι συμπληρωματικές τροπολογίες σχετικά με τη δυνατότητα πώλησης και των τραπεζικών δανείων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καθώς και η ρύθμιση σχετικά με νομική θωράκιση της διοίκησης του νέου «υπερταμείου» των ιδιωτικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπληρωθούν ορισμένα από τα μέτρα της πρώτης «αξιολόγησης» σε επόμενη φάση, με επίκεντρο την ανάληψη νέων αντιλαϊκών μέτρων «ισοδύναμης απόδοσης».

Σε εξέλιξη ήταν, εξάλλου, αργά χτες το βράδυ τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Παράλληλα, πέρα από τα ζητήματα που σχετίζονται με την «αξιολόγηση», η συγκυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή τα νομοσχέδια για την πιο άμεση ενίσχυση του εγχώριου κεφαλαίου. Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκεται ο λεγόμενος «αναπτυξιακός νόμος» και στη συνέχεια η προκλητική ρύθμιση για την ευνοϊκή μεταχείριση των αδήλωτων κεφαλαίων της εγχώριας πλουτοκρατίας που φυγαδεύθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού...

Η χρηματοδότηση του εγχώριου κεφαλαίου

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συζητήθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εξετάσθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

-- Η επαναφορά της «κατ' εξαίρεση» αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τις πράξεις αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, με βάση και την αντιλαϊκή συμφωνία στο τελευταίο Γιούρογκρουπ. Η τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τις εγχώριες τράπεζες, που θα υποκαταστήσουν τη σχετικά ακριβή ρευστότητα μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA) με τα πολύ φτηνότερα, σχεδόν τζάμπα, κεφάλαια που διοχετεύονται απευθείας από την ΕΚΤ με στόχο την ανάκαμψη του κεφαλαίου και την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων.

-- Η συμμετοχή και των εγχώριων τραπεζών στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, ζήτημα για το οποίο οι αποφάσεις της ΕΚΤ αναμένονται σε επόμενη φάση.

-- Ο «οδικός χάρτης» για τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε χτες με τον αντιπρόεδρο του IFC - επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, Δ. Τσιτσιράγκο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του Οργανισμού στην Ελλάδα, καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι με «την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και τη συμφωνία για το χρέος, ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Παγκόσμια Τράπεζα βολιδοσκοπεί και τις δυνατότητες συμμετοχής της στα μετοχικά κεφάλαια ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Γενικεύεται η φοροληστεία σε βάρος του λαού

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κοινοποίησε χτες την εφαρμοστική εγκύκλιο σχετικά με τους νέους διογκωμένους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση, σε συνέχεια της παραπέρα απογείωσης της φοροληστείας απέναντι σε μισθούς και συντάξεις.

Ανάμεσα σε άλλα:

-- Από σήμερα (1/6) διογκώνεται ο ΦΠΑ στο 24% από 23%, ενώ καταργείται και ο μειωμένος ΦΠΑ που ίσχυε στη δεύτερη ομάδα νησιών του Αιγαίου (Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος). Επίσης αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπίρα, ενώ επιβάλλεται φόρος 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών της συνδρομητικής τηλεόρασης.

-- Από τις 15 Οκτώβρη, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, αυξάνεται ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό σημαίνει αυξήσεις κατά 5 λεπτά ανά λίτρο, οι οποίες σε συνδυασμό με τη διόγκωση του ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε αυξήσεις της τάξης των 8 λεπτών ανά λίτρο.

-- Από την 1/1/2017 αυξάνεται από 670 σε 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη. Από την ίδια ημερομηνία, αυξάνεται και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης από 330 σε 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, καθώς και στο υγραέριο κίνησης από 330 σε 430 ευρώ ανά τόνο. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι φόροι στα τσιγάρα, ενώ επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ