Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τίμησαν όπως αξίζει τις Κορυσχάδες

Εκδήλωση της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον τόπο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου

Αποψη από την εκδήλωση στις Κορυσχάδες
Αποψη από την εκδήλωση στις Κορυσχάδες
Την επέτειο της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το Μάη του 1944, τίμησαν, προχτές, Κυριακή 29 Μάη, στις Κορυσχάδες η ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Στην εκδήλωση τιμής συμμετείχε πλήθος αγωνιστών της Αντίστασης, φίλων και Απογόνων και νεολαίων της ΚΝΕ που έφθασαν από την Αθήνα και άλλες κοντινές περιοχές. Κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο μπροστά στο ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων που λειτουργεί ως Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, από τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας, εκ μέρους της ΚΝΕ και εκ μέρους της Κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ η μουσική μπάντα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λάρισας έπαιξε και τραγούδησε αντάρτικα τραγούδια, έγιναν και απαγγελίες ποιημάτων που έγραψαν Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Στο χαιρετισμό του, εκ μέρους της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο συναγωνιστής Γιάννης Ζαγγανάς, αναφέρθηκε στο ιστορικό της Σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την αξία και τη σημασία του έργου του Συμβουλίου όπως περιλαμβάνεται στο ιστορικό Ψήφισμα των Κορυσχάδων: Κατοχύρωνε τους Λαϊκούς Θεσμούς που είχαν δημιουργηθεί στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και καθιέρωνε τις θεμελιώδεις αρχές του δημόσιου βίου των Ελλήνων. Ηταν ο καταστατικός χάρτης του αγωνιζόμενου λαού της Ελλάδας κατά των ξένων κατακτητών, το πιο προοδευτικό Σύνταγμα της νεότερης Ελλάδας που γνώρισε ο ελληνικός λαός στον ελεύθερο πολιτικό του βίο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

Αποψη από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο των Κορυσχάδων
Αποψη από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο των Κορυσχάδων
Επίσης, ο ομιλητής, κατάγγειλε την επιχείρηση που ευρύτερα επιδίδονται οι πλαστογράφοι αναθεωρητές να ξαναγράψουν την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και, γενικότερα, του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Επιχείρηση στην οποία πρωταγωνιστής αναδείχνεται η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση, οργανώνοντας και πληρωμένες φιέστες, για τη συκοφάντηση της Αντίστασης και του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και την τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ στη συντριβή του ναζιστικού τέρατος.

Επίκαιρα τα διδάγματα του αγώνα

Ο κεντρικός ομιλητής σ. Τάσος Χρονάς, εκ μέρους της ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας αναφέρθηκε, εκτενώς, στο μοναδικό πρωταγωνιστικό ρόλο και τις θυσίες του ΚΚΕ στην οργάνωση και την καθοδήγηση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές. Κυρίως υπογράμμισε τα διαχρονικά διδάγματα απ' αυτόν τον ηρωικό - τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, αλλά και στη συνέχεια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, επισημαίνοντας πως η αποσύνδεση της Εθνικής Αντίστασης και του αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ από το ΚΚΕ, επίσης η συκοφάντηση και πλαστογράφηση της Ιστορίας που επιχειρείται δεν είναι μόνον ανιστόρητη αλλά και επικίνδυνη. Γιατί στόχο έχει να κρύψει από τις νέες γενιές τη μοναδική πραγματική προοπτική για το μέλλον σε όφελος των εργατικών, λαϊκών μαζών.

Τα διδάγματα του αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αλλά και γενικότερα η δράση των αντιστασιακών κινημάτων στις άλλες κατεχόμενες χώρες είναι χρήσιμα και επίκαιρα για το σήμερα, σημείωσε σε άλλο σημείο ο ομιλητής. Γιατί ο ιμπεριαλισμός, ο καπιταλισμός και σήμερα και πάντα προκαλεί ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καπιταλιστική κρίση και για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες των εργαζομένων ενάντια σ' αυτά, για να δυναμώνει η πάλη για την ανατροπή και εξάλειψη της αιτίας που τα γεννά, δηλαδή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και της εξουσίας των μονοπωλίων, πρέπει να παίρνουν υπόψη τους και τα ιστορικά διδάγματα. Και, όσον αφορά τη χώρα μας, τόνισε ο Τ. Χρονάς, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, πάντα επίκαιρη και απόλυτα αναγκαία η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την οποία συμπλέουν και τα άλλα κόμματα της αστικής τάξης. Για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος των λαών, είναι αναγκαίο να προχωρήσει η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης και η Λαϊκή Συμμαχία.

«Τιμάμε το έπος της Εθνικής Αντίστασης, τιμάμε αυτούς που απέδειξαν στην πράξη ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα», τόνισε ο νεολαίος της ΚΝΕ Δοϊτσίδης Μάριος, στο σύντομο χαιρετισμό του , για να υπογραμμίσει ακόμα - εκτός των άλλων: Τα μέλη της ΚΝΕ είμαστε περήφανοι για την Ιστορία του τόπου μας. Είμαστε περήφανοι για τον αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού, κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, που πρωταγωνιστής ήταν το Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org