Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προσπαθεί να βγει και στον αφρό για τις offshore

Αποσύρει την απαράδεκτη διάταξη, που όμως... υπερασπίζεται σαν «σωστή»!

«Βολική» συνολικά για τα αστικά κόμματα η κόντρα γύρω από τις offshore και μακριά από τη ρίζα των ποικιλόμορφων προνομίων του κεφαλαίου και του προσωπικού του

Eurokinissi

«Βολική» συνολικά για τα αστικά κόμματα η κόντρα γύρω από τις offshore και μακριά από τη ρίζα των ποικιλόμορφων προνομίων του κεφαλαίου και του προσωπικού του
Με τα ήδη ψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα να διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας στα λαϊκά νοικοκυριά, νέα μέτρα να συζητιούνται ήδη, η διάταξη του εκτρωματικού πολυνομοσχεδίου για τις offshore συνεχίζει να μονοπωλεί την αντιπαράθεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα, που βολεύονται καθώς έτσι κρύβουν τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την απόσυρση της επίμαχης διάταξης και την κατάθεση νέας τροπολογίας σήμερα στη Βουλή, η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων (μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων) στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

«Η απαγόρευση δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό Κοινοβούλιο», δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη.

Η ίδια, στην προσπάθεια να αναστραφεί για την κυβέρνηση η μάχη των εντυπώσεων, προέτρεψε «τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», ενώ «φωτογραφίζοντας» τον Κυρ. Μητσοτάκη πρόσθεσε: «Οποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στην κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά».

Νωρίτερα είχε δικαιολογήσει τη διάταξη υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έπραξε το σωστό, σε αντίθεση με «προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, (που) απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας».

Το ζήτημα φαίνεται να προκάλεσε «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλά στελέχη να μιλούν για μια διάταξη που «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και «προκαλεί τον κόσμο την ώρα που καλείται να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη». Στην προσπάθειά τους να διασώσουν τα προσχήματα πολλοί εξ αυτών, κυρίως βουλευτές, δήλωναν ότι δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν, επικαλούμενοι την έλλειψη χρόνου για τη μελέτη των χιλιάδων σελίδων του πολυνομοσχεδίου, την ίδια ώρα βέβαια που είναι η ίδια η κυβέρνηση που επέλεξε τη συγκεκριμένη μεθόδευση για την ψήφιση και αυτού του αντιλαϊκού νομοσχεδίου...

Το συνέδριο στο επίκεντρο της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Οπως αναμενόταν, συζήτηση σχετικά έγινε και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χτες βράδυ, παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλ. Τσίπρα. Η συνεδρίαση αφορούσε κυρίως τη διοργάνωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που πάει από αναβολή σε αναβολή, με τον Αλ. Τσίπρα να ζητά τη σύγκλησή του το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Συνέστησε στο κόμμα να αξιοποιηθεί ο χρόνος έως τότε για την ανακύκλωση παλιών αυταπατών που θα σερβίρουν στο λαό υπό τον τίτλο «μακρόπνοο συλλογικό σχέδιο για τη χώρα». Βασικοί στόχοι του συνεδρίου πρότεινε να είναι «το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην εκλογική του βάση, καθώς και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος σε ορίζοντα πενταετίας».

Για την οργανωτική ανασυγκρότηση πρότεινε δημιουργία επιτροπών σε κάθε νομό που θα χρεωθούν τη διεύρυνση. «Η συγκρότηση ενός ανοικτού, σύγχρονου (...) κόμματος (...) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα (...) ανοιχτό στην κοινωνία και τις διεργασίες της», ανέφερε, οριοθετώντας το ρόλο του κομματικού μηχανισμού στη λαϊκή χειραγώγηση.

Αναφερόμενος στην ατζέντα του συνεδρίου, σημείωσε: «Ηρθε η ώρα, έχοντας πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021. Ποια Ελλάδα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με ποιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ποιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στο Σύνταγμα, στο πολιτικό σύστημα, στα δικαιώματα και τον πολιτισμό».

Στο μεταξύ, ανοίγει ξανά η περί ανασχηματισμού συζήτηση, δίχως να λείπουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση βουλευτών στα όσα έρχονται το επόμενο διάστημα στη Βουλή, με την υπόσχεση ενός υπουργικού θώκου.

«Κλειδωμένη» πάντως θεωρείται από πολλούς η συμμετοχή του Φ. Κουβέλη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όποτε κι αν αυτό προκύψει. Μάλιστα, δημοσιεύματα τον έφεραν να «παζαρεύει» και τη θέση, αρνούμενος το υπουργείο Εργασίας. Κύκλοι της κυβέρνησης πάντως υποστηρίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν επιθυμεί μια εσωτερική ανακατανομή θέσεων και απλή αναδιάταξη προσώπων, αλλά να σηματοδοτήσει ο ανασχηματισμός άνοιγμα σε κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους και ευρύτερη «συστράτευση για τη μεγάλη υπόθεση της ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ