Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η φασαρία για το ΕΚΑΣ

Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που καλείται να εκπληρώσει η κυβέρνηση για να αποδεσμευτούν οι δόσεις του νέου δανείου, είναι και η ρύθμιση για τα αναδρομικά ΕΚΑΣ. Συγκεκριμένα, μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το κράτος δεν θα ζητήσει την επιστροφή των ποσών που πήραν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ το πρώτο πεντάμηνο του 2016, πριν τους κοπεί οριστικά και μάλιστα με αναδρομική ισχύ του νόμου, η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να καλύψει την τρύπα που θα ανοίξει στα δημοσιονομικά η μη επιστροφή αυτού του ποσού, όπως υπολόγιζε αρχικά. Πρόκειται για 85 εκατ. ευρώ περίπου, στα οποία προστίθενται άλλα 15 εκατ. ευρώ, από τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι παλιοί δικαιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ θα συνεχίσουν να έχουν μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα (10%). Η κυβέρνηση ισχυρίζεται τώρα ότι το θέμα είναι λογιστικό και ότι ενδεχόμενα θα μπορούσε να «διορθωθεί» αν η ισχύς της διάταξης για την κατάργηση του ΕΚΑΣ άρχιζε από την ψήφισή του και δεν είχε αναδρομική ισχύ. Ωστόσο, δυο πράγματα δεν πρέπει να ξεφεύγουν της προσοχής. Πρώτον, ότι είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να βρεθεί το ποσό που αναζητά η κυβέρνηση από την ταχύτερη περικοπή του ΕΚΑΣ στις άλλες κατηγορίες των χαμηλοσυνταξιούχων που το παίρνουν ακόμα. Και δεύτερον, ότι ο νόμος για την περικοπή του ΕΚΑΣ, χωρίς να αντικαθίσταται από οτιδήποτε άλλο, παραμένει σε πλήρη ισχύ και μάλιστα με την υπογραφή της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τα οποία τώρα εμφανίζονται υποκριτικά ως οι θεματοφύλακες των δικαιωμάτων των συνταξιούχων.

Ανίατες περιπτώσεις

Ποιος δεν θυμάται τον ντόρο που είχε προκαλέσει ο Μ. Χρυσοχοΐδης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπουργός, βουλευτής κ.λπ. όταν δήλωνε το 2012 ότι δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο που είχε ψηφίσει γιατί δεν προλάβαινε; Το πρόβλημα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που από χτες παίρνουν σβάρνα τα ΜΜΕ ισχυριζόμενοι ότι δεν αντελήφθησαν τη σχετική με τις «offshore» διάταξη, δεν την πήραν χαμπάρι και δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, δεν είναι τόσο αυτή καθαυτή η παραδοχή τους. Είναι ότι ενώ πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη» έχουν το θράσος να ζητάνε και τα ρέστα. Οπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος, που υποστήριξε, μεταξύ άλλων, (ρ/σ «Παραπολιτικά»): «Θέλω να πιστεύω ότι είμαι ο πρώτος βουλευτής που ζήτησα να αποσυρθεί το άρθρο 178. Εγινε αυτό χθες το πρωί. Κάνω την αυτοκριτική μου, αλλά πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και οι 300 βουλευτές όχι μόνο εγώ. Δηλαδή, το ΚΚΕ, που υποτίθεται τα πιάνει όλα, είπε "Οχι" αλλά δεν έκανε καμία νύξη μέσα στη Βουλή...»!

Ψήφισαν το εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο που φορτώνει τεράστια βάρη στο λαό, το ψήφισαν με κατάπτυστες διαδικασίες «fast track», μέσα στο Σαββατοκύριακο, για τίποτα δεν διαμαρτυρήθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και έχουν σήμερα το θράσος, αφού αποκαλύφθηκε η διάταξη με τις «offshore» να κουνάνε το δάχτυλο στο ΚΚΕ, γιατί δεν τους πληροφόρησε τι πήγαν και ψήφισαν!!! Ανίατες περιπτώσεις...

Ποια ανάσα;

«Ολοι μιλούν για τον αυτόματο "κόφτη" κρατικών δαπανών αν δεν πιάνονται οι στόχοι με τα πλεονάσματα και αποσιωπούν τον "κόφτη του 15%"» παραπονιόταν η Κυριακάτικη «Αυγή». Τι είναι αυτός ο «κόφτης»; Είναι ότι «η αποπληρωμή του κρατικού χρέους θα γίνεται με 15% του ΑΕΠ για 20 χρόνια και μετά με 20%. Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι ανάσα για το κεφάλαιο, επειδή θα πληρώνει μικρότερες δόσεις για το χρέος ώστε να βρίσκονται λεφτά για επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Οχι, όμως, ανάσα για το λαό, που του έκοψαν τα πάντα, μισθούς, συντάξεις, παροχές Υγείας, Πρόνοιας, άλλες κρατικές παροχές για λαϊκές ανάγκες, ενώ τον φοροληστεύουν, για να γίνει η «αξιολόγηση», και που του έβαλαν και αυτόματο «κόφτη», για να του κόψουν κι άλλα.

Κοκορομαχίες

Ενάμιση χρόνο πριν, έδειχναν το mail Χαρδούβελη για να πουν ότι η δική τους συμφωνία με τους εταίρους θα είναι καλύτερη. Ενάμιση χρόνο μετά, το δικό τους 3ο Μνημόνιο, όχι μόνο ενσωματώνει τα προηγούμενα δύο, αλλά περιέχει και διασφαλίσεις για την εφαρμογή του επόμενου. Ενάμιση χρόνο πριν, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι «όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν». Ενάμιση χρόνο μετά, οι τράπεζες στέλνουν καθημερινά σωρό τις απειλητικές επιστολές (ακόμα και για ποσά των 200 - 300 ευρώ), με τις οποίες ανακοινώνουν στους δανειολήπτες ότι χαρακτηρίζονται «μη συνεργάσιμοι» και ως εκ τούτου κινούνται οι διαδικασίες για τον πλειστηριασμό των σπιτιών τους. Ολο και περισσότεροι από τους ψηφοφόρους των αστικών κομμάτων αναγκάζονται, στην πράξη πλέον, να συνειδητοποιήσουν πως είτε με πράσινο - μπλε, είτε με ροζ περιτύλιγμα μία και ενιαία πολιτική εφαρμόζεται. Αυτή που εντέλλεται από το κεφάλαιο και υλοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όποια έχει πάρει το χρίσμα του.

Αυτή τη συνείδηση προσπαθούν να αποτρέψουν κοκορομαχίες όπως η χτεσινή Μπάρκα - Κεγκέρογλου για το ποιος πρότεινε και ποιος αποφάσισε το κόψιμο του ΕΚΑΣ, λες και η απάντηση θα κάνει ευτυχισμένους τους ήδη σε εξαθλίωση συνταξιούχους. Ο λαός να γυρίσει την πλάτη σε αυτού του είδους τις κοκορομαχίες και να οργανώσει την πάλη του για την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης διαρκείας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org