Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίσκεψη - προσκύνημα στον Αη Στράτη το Σάββατο 11 Ιούνη

Συνδικαλιστές εργάτες της εξέγερσης του Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη στο πλοίο για την εξορία στον Αη Στράτη
Συνδικαλιστές εργάτες της εξέγερσης του Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη στο πλοίο για την εξορία στον Αη Στράτη
Επίσκεψη - προσκύνημα στον Αη Στράτη οργανώνει, το Σάββατο 11 Ιούνη, η ΚΕ του ΚΚΕ. Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με σκοπό να τιμηθεί η θυσία μελών του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών εξόριστων στο νησί.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ΚΕ προς τιμήν των αλύγιστων εξόριστων του Αη Στράτη και θα ακολουθήσει μικρό καλλιτεχνικό αφιέρωμα. Θα υπάρχει, επίσης, έκθεση αρχειακού υλικού.

Η αναχώρηση θα γίνει από το Λαύριο με πλοίο της γραμμής, στις 9 το πρωί του Σαββάτου 11 Ιούνη. Η επιστροφή, δηλαδή η αναχώρηση από Αη Στράτη, θα γίνει την ίδια μέρα, στις 10.30 μ.μ. και η άφιξη στο Λαύριο, στις 6 π.μ. της Κυριακής 12 Ιούνη.

Η τιμή συμμετοχής είναι 33 ευρώ και περιλαμβάνει το εισιτήριο του πλοίου με επιστροφή και τη μεταφορά από το κέντρο της Αθήνας με πούλμαν προς και από το Λαύριο.

Για τις δηλώσεις συμμετοχής έχει ανοιχτεί κατάλογος στις Τομεακές Οργανώσεις της KΟ Αττικής, στην KNE και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα ΚΟ Αττικής: 210.5282.500, ΚΕ: 210.2592.111.

Βράχος ηρωισμού

Ο Αη Στράτης, από το 1929 και μέχρι το 1962, με καθεστώς αστικού κοινοβουλευτισμού, δικτατορίας, ξένης κατοχής και ξανά αστικού κοινοβουλευτισμού, λειτούργησε ως τόπος εξορίας. Οι εκτοπίσεις συνδικαλιστών εργατών, κομμουνιστών καθώς και γενικότερα αντιφρονούντων άρχισαν από το 1929. Με την ψήφιση του νόμου 4229 της 24ης Ιούλη 1929 «Περί των μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών», του γνωστού Ιδιώνυμου, που εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, συστηματοποιήθηκαν και αυξήθηκαν οι εκτοπίσεις καθώς και άλλες διώξεις.


Πριν από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936, στάλθηκαν μαζικά στον Αη Στράτη εργάτες που πήραν μέρος στην εξέγερση του Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη, άλλοι εργάτες καθώς και πρωτοπόροι διανοούμενοι, όπως ο Δ. Γληνός και ο Κ. Βάρναλης.

Εξόριστοι υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας, στην Κατοχή. Μάλιστα, η Χωροφυλακή στην Κατοχή τούς υπέβαλλε στο μαρτύριο της πείνας για να υπογράψουν δήλωση. Πέθαναν 33 από την πείνα, αλλά κανείς δεν υπέγραψε.

Το 1945, μετά την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας, ο Αη Στράτης ξαναλειτούργησε ως τόπος εξορίας, όπου στάλθηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες. Το 1962 η Βουλή ψήφισε την κατάργησή του ως τόπου εξορίας. Οι αλύγιστοι του Αη Στράτη έμειναν πιστοί στην υπόθεση της εργατικής τάξης μέσα σε φριχτές συνθήκες. Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες με τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ