Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2016 - αριθ. φύλλου: 12442

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Φοροληστεία σε μισθούς, συντάξεις, λαϊκή κατανάλωση

ΣΕΛ.  4
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Οπλισμένοι με ελπίδα, αναζητούν τα βασικά για να ζήσουν...

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει το οδοιπορικό σε κέντρα φιλοξενίας και κράτησης


ΣΕΛ.  17

Παίρνει σειρά η επίθεση στα Εργασιακά!

...ενώ ανοίγει το θέμα ουσιαστικής κατάργησης των συντάξεων αναπηρίας

«Βαρέλι δίχως πάτο» είναι τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης για το κεφάλαιο, καθώς μετά το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, σειρά παίρνουν τώρα τα Εργασιακά. Χτες, συνεδρίασε για δεύτερη φορά στο Αμστερνταμ η λεγόμενη «Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων», που θα εισηγηθεί τις νέες ανατροπές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις.

Παράλληλα, ανοίγει πλέον θέμα επιβολής ιδιωτικών ασφαλιστήριων συμβολαίων, ώστε το κράτος να πάψει να καταβάλλει σύνταξη αναπηρίας σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος του ασφαλισμένου ή σύνταξη θανάτου στα μέλη της οικογένειάς του. Περιορίζεται έτσι δραστικά μια βασική πτυχή του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, ο οποίος ενταφιάζεται βήμα βήμα, ενώ αντίστροφα ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας για τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς ομίλους.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σχεδιάζουν νέο μακελειό στη Λιβύη

Oπως όλα δείχνουν, μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη είναι προ των πυλών. Ως πρόσχημα θα αξιοποιηθεί, όπως και αλλού, η αντιμετώπιση της δράσης των ισλαμιστών - τζιχαντιστών. Θυμίζουμε ότι το χάος στη χώρα έσπειρε η ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, ενώ οι σημερινοί ισλαμιστές είναι οι χτεσινοί «σύμμαχοι» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, κρατών της ΕΕ που τους εξόπλισαν, τους στήριξαν ενάντια στον επίσης πρώην σύμμαχό τους Καντάφι. Η πραγματική αιτία, όμως, του πολέμου που ετοιμάζεται, είναι ο έλεγχος - μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτής της χώρας, ενταγμένος στη γενικότερη διαπάλη ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, διαδρομών μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η προετοιμασία της επέμβασης εντείνεται το τελευταίο διάστημα, είναι: Το γεγονός ότι την προηγούμενη βδομάδα τρεις χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα) εξέδωσαν NOTAM, δηλαδή δέσμευση του εναέριου χώρου ουσιαστικά μόνο για στρατιωτικά αεροσκάφη έως τις 8 Σεπτέμβρη και ότι πυκνώνουν οι στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Συγκεκριμένα: η άσκηση «ΦΟΙΝΙΞ» του ΝΑΤΟ στη βάση της Σούδας, υπό το σχεδιασμό της Διοίκησης των εν Αφρική Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (AFRICOM) και του αμερικανικού 6ου Στόλου που κράτησε από 15 έως 27 Μάη. Η άσκηση αυτή είχε ως κέντρο επιχειρήσεων το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη βάση της Σούδας, συμμετείχαν στρατιωτικοί από Αλγερία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Τουρκία,Τυνησία και Ελλάδα, με τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ», ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, μία ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και επιτελείς του Αρχηγείου Στόλου και του ΚΕΝΑΠ. Το σενάριό της ήταν «διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης επί θεμάτων επιχειρήσεων συνθέσεως ναυτικής εικόνας και επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής». Επίσης, την προηγούμενη βδομάδα ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Milex 16», συντονιζόμενη από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα, με αντικείμενό της την προσομοίωση ουσιαστικά της επέμβασης, αφού αναφερόταν χαρακτηριστικά σε «κρίση» σε αφρικανικό κράτος λόγω εθνικών και φυλετικών διαφορών, στο οποίο καλούνται να επέμβουν στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ για ...αποκατάσταση της τάξης. Την ίδια ώρα, σήμερα ολοκληρώνεται στην Κύπρο άλλη άσκηση με την επωνυμία «Αργοναύτης» και τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία και Ουγγαρία - η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ - με αντικείμενο τη συνεργασία σε στεριά, θάλασσα, αέρα, για τη «Διαχείριση Κρίσης στη Μέση Ανατολή» και την «υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων σε γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Ερευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας».

Σε όλα αυτά πρέπει κανείς να προσθέσει την ενίσχυση της παρουσίας της Βρετανίας με νέα πλοία στην περιοχή, την παρουσία του NATO και της ΕΕ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με το πρόσχημα της καταπολέμησης των διακινητών ανθρώπων και το προσφυγικό δράμα, που οι ίδιοι ιμπεριαλιστές δημιούργησαν. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους τον «κομβικό ρόλο» που μπορεί να παίξει η Ελλάδα με τη βάση της Σούδας. Ειδικά ενόψει της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη στη Βαρσοβία, διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο. Δηλαδή, την εμπλοκή της χώρας και του λαού μας για άλλη μια φορά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που μακελεύουν λαούς, την πλασάρει ως προσφορά δήθεν στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Απέναντι στη με κάθε τρόπο εμπλοκή της χώρας σε ένα νέο μακελειό στη Λιβύη, οι εργαζόμενοι, ο λαός της χώρας μας, το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα πρέπει να αντιδράσουν μαζικά και με αποφασιστικότητα, να μην υιοθετήσουν τα προσχήματα των ΝΑΤΟ - ΕΕ, ούτε της ελληνικής κυβέρνησης.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΑΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Το Λαϊκό Διδασκαλείο του ΔΣΕ προσφέρει διδάγματα και αφήνει παρακαταθήκες πολύτιμες για το παρόν και το μέλλον

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην εκδήλωση, που έγινε την Κυριακή στα Τρόπαια Αρκαδίας

Με την εκδήλωση στα Τρόπαια, το πρωί της Κυριακής, η ΚΕ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος και της ΚΝΕ τίμησαν τα στελέχη, τους δασκάλους και τους μαθητές του Λαϊκού Διδασκαλείου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του Κόμματος και τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.


ΣΕΛ.  12   -   15


ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Επιτρέπει «offshore» σε πολιτικούς

ΚΚΕ: Ενα ακόμα στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου


ΣΕΛ.  10
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μαζική η παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση

ΣΕΛ.  8
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Διεθνής καμπάνια κατά του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου στη Βαρσοβία

ΣΕΛ.  8


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org