ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2016
Σελ. /24
Μπαγαπόντηδες (και) στους φόρους

Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι προκειμένου να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, η κυβέρνηση δεν επέβαλε μεγάλη αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε ένα είδος, αλλά «σκόρπισε» μικρές αυξήσεις της φορολογίας σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες. Οπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, «όσον αφορά στον ΦΠΑ, είχαμε πει, για παράδειγμα, να τον αυξήσουμε στη ΔΕΗ από 13% σε 23%... Εμείς, αυτό που κάναμε σε ό,τι αφορά όλο αυτό το φορολογικό πακέτο, ήταν να "σκορπίσουμε" τους φόρους σε πολλά μέρη - δεν υπάρχουν μεγάλες θεαματικές αυξήσεις - γιατί θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική είναι πολύ καλύτερη απέναντι στους πολίτες, από το να δέχεται ένας πολίτης την ομοβροντία μιας αύξησης του ΦΠΑ κατά 10% σε ένα χώρο». Αυτές ήταν οι λύσεις που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι. `Η ένα «σκόρπισμα» πολλών μικρών φόρων δεξιά και αριστερά ή μια μεγάλη «ομοβροντία». Πιο ωμός και προκλητικός ο Γ. Κατρούγκαλος, είπε ότι «μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι με λιγότερο καφέ και με λιγότερα τσιγάρα, δεν μπορούμε όμως να ζήσουμε χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό». Πέρα από το ότι γίνονται φαιδροί, αυτό που δεν λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι ότι το ποσό που φιλοδοξεί να εισπράξει η κυβέρνηση από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας θα το πληρώσει από την τσέπη του ο λαός, είτε επιβληθεί μεγάλη αύξηση σε ένα προϊόν, είτε μικρές αυξήσεις σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες. Κι αυτό που ομολογεί, είναι ότι η λύση που επέλεξε τελικά η κυβέρνηση, το μόνο που υπηρετεί είναι το ξεγέλασμα του λαού, ώστε να μην του κακοφανούν οι αυξήσεις και υπάρξουν μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Χαλάρωσε...

Δεν ήταν μόνη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Βαγενά, όταν έλεγε ότι αντέξαμε 400 χρόνια τουρκοκρατία θα βαστήξουμε και ...99 χρόνια μνημόνιο! Οντας, καταπώς φαίνεται, σε συντονισμό μεταξύ τους τα στελέχη και οι βουλευτές της κυβέρνησης, για να κάνουν το μαύρο άσπρο, έλεγε τις προάλλες το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, στις επετειακές εκδηλώσεις στο Σούλι: «...ζούμε σε δύσκολες εποχές, όχι τόσο δύσκολες όσο ζούσαν οι Σουλιώτες αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η θέληση για ελευθερία αλλά και αυτή η θέληση για συνεργασία και αλληλεγγύη θα πρέπει να μας οδηγεί. Τον τελευταίο καιρό, κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Αυτό το βήμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μετέωρο, εννοώ οικονομικά και κοινωνικά. Αυτό το βήμα δεν μπορεί να μας κάνει να επαναπαυτούμε, θα πρέπει να μας κάνει και να δουλέψουμε πιο σκληρά, πιο οργανωμένα, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με προσανατολισμό προς την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε και να σταθούμε στα πόδια μας...». Θα μπορούσε να το πει και ως εξής: «Σκύψε κεφάλι λαέ σε κεφάλαιο, ΕΕ και ό,τι σου φορτώσαμε. Σφίξου για την κερδοφορία τους. Και πάλι καλά να λες. Συνεργάσου, χαλάρωσε κι απόλαυσέ το...».

Καθ' έξιν ψεύτες

Παραθέτουμε ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία: «Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τον επίμονο αγώνα του γαλλικού λαού ενάντια στην κατάργηση των εργασιακών του κατακτήσεων». Το όργανο που εξέδωσε την παραπάνω ανακοίνωση είναι του κόμματος που κυβερνά στην Ελλάδα και εφαρμόζει όσα καταγγέλλει για τη ...Γαλλία. Είναι του κόμματος που βάζει πλάτη στο να υλοποιούνται απρόσκοπτα τα όσα αντιλαϊκά αποφασίζει η κυβέρνηση καθ' υπαγόρευσιν των συμφερόντων του κεφαλαίου. Τα στελέχη, που συνέγραψαν και συνυπέγραψαν την ανακοίνωση αυτή, είναι τα ίδια που πασχίζουν να πείσουν τον ελληνικό λαό να δείξει ανοχή, γιατί τάχα το κλίμα στην ΕΕ έχει αλλάξει και προαναγγέλλει θετικές εξελίξεις. Είναι τα ίδια που παρουσιάζουν τον Φρ. Ολάντ σαν σύμμαχο της κυβέρνησης στην υποτιθέμενη προσπάθειά της να περισώσει τα δίκια του λαού. Μάλιστα, δεν πάει καιρός που τον είχαν υποδεχτεί σαν ...Μεσσία. Είναι το κόμμα της κυβέρνησης που σε λίγους μήνες από τώρα ανοίγει και στην Ελλάδα τα Εργασιακά, με στόχο την πλήρη ανατροπή τους, όσων έχουν απομείνει όρθια. Κοινώς, είναι αυτοί που ανήγαγαν το ψέμα και την κοροϊδία σε επιστήμη, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη βρώμικη δουλειά που τους ανέθεσε το κεφάλαιο.

Ιδιος παντού ο καπιταλισμός

Ποιος είπε ότι μόνο στην Ελλάδα οι νέοι ακόμη και σε ηλικία πάνω από 30 χρόνων συνεχίζουν αναγκαστικά να ζουν στο πατρικό σπίτι, να μην κάνουν οικογένεια κ.λπ., είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω λιγοστού εισοδήματος; Στην «Καθημερινή», 26/5/2016, γράφτηκε: «Για πρώτη φορά μετά μια 130ετία, οι περισσότεροι Αμερικανοί ηλικίας 18 έως 34 ετών επιλέγουν να συγκατοικήσουν με τους γονείς τους από κάθε άλλο τρόπο διαβίωσης, σύμφωνα με έρευνα του κέντρου Pew, με στοιχεία του 2014. "Η δημιουργία οικογένειας δεν είναι τόσο μεγάλη προτεραιότητα για τους νέους ενήλικες όσο ήταν κάποτε", σχολίασε ο Ρίτσαρντ Φράι, ερευνητής στο κέντρο Pew. Το 32,1% των νέων ζει με τους γονείς του, το 31,6% είναι παντρεμένο ή συγκατοικεί με σύντροφο και το 14% επωμίζεται μόνο του το κόστος διαβίωσης. Oι υψηλές οικονομικές απαιτήσεις, το ασταθές ωράριο και η ανασφάλεια για το μέλλον ωθούν τους νέους να καταφύγουν στην οικογενειακή στέγη. Η συγκατοίκηση των νέων 18 με 34 ετών με τους γονείς τους έχει ξεκινήσει προ κρίσης. Αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στην αύξηση της ανεργίας των ανδρών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Ακόμη και εκείνοι που εργάζονται, δεν αμείβονται τόσο υψηλά όσο οι γονείς τους κάποτε. Οι μισθοί, προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, υποχωρούν σταθερά από τη δεκαετία του '70». Ο καπιταλισμός παντού ο ίδιος...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Γιόζεφ Χάιντν.

1902 Τελειώνει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς, πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και Ολλανδών αποίκων της Νοτίου Αφρικής, όπου είχαν ιδρύσει δύο ανεξάρτητα κράτη (το Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης και του Τρανσβάαλ). Οι Βρετανοί ήθελαν αυτές τις περιοχές λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και διαμαντιών. Στον πόλεμο νίκησαν οι Βρετανοί και ενσωμάτωσαν τα δύο κράτη των Μπόερς στις βρετανικές κτήσεις της Νοτίου Αφρικής.

1919 Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (31/5-5/6), το οποίο αποφασίζει την αποχώρηση του Κόμματος από τη 2η Διεθνή και την προετοιμασία προσχώρησής του στην 3η Διεθνή.

1936 Η επιθετικότητα του αστικού κράτους κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος οξύνεται στο δρόμο προς την ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου (δικτατορία Μεταξά): Μέσα στο Μάη έγιναν 1.492 συλλήψεις αγωνιστών, 160 προφυλακίσεις, 34 εκτοπίσεις από Επιτροπές Ασφαλείας, 7 εκτοπίσεις από δικαστήρια, 761 παραπομπές σε δίκη, 283 καταδίκες. Βασανίστηκαν 438, τραυματίστηκαν 571, σκοτώθηκαν 10, έγιναν έρευνες 64, κατασχέσεις 585, διαλύσεις συγκεντρώσεων 135.

1949 Γαλλική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κορυφαίο κομμουνιστή ποιητή Πωλ Ελυάρ καταφτάνει στην Ελεύθερη Ελλάδα. Μιλώντας για τους μαχητές του ΔΣΕ, είπε μεταξύ άλλων: «(...) είδα εκεί τους μαχητές (...) πούναι η φωτιά των βουνών και ολόκληρης της Ελλάδας, τιμή για τον πολιτισμένο κόσμο που δε θέλει να πεθάνει κάτω απ' την ασφυκτική πίεση μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών, εμπρηστών του πολέμου. Ο ήλιος και η γης είναι ολότελα δικοί τους».

1956 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της φοιτητικής εφημερίδας «Πανσπουδαστική», που εκδόθηκε από την παράνομη ΕΠΟΝ.

1957 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης σκοτώνεται στη Λεωφόρο Αλίμου, από αυτοκίνητο της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής που οδηγούσε ο Αμερικανός σμηνίας Μάριο Μουζάλι.

1962 Εκτελείται δι' απαγχονισμού στο Ισραήλ ο Αντολφ Αϊχμαν, αντισυνταγματάρχης των SS και ένας από τους βασικούς παράγοντες του ολοκαυτώματος των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1974 Επειτα από μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ και η Συρία υπογράφουν συμφωνία για την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από τα Υψώματα του Γκολάν στα σύνορα των δύο χωρών.

1975 Συνάντηση Καραμανλή - Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συμφώνησαν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1977 Πεθαίνει ο κομμουνιστής λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής, εμπνευστής και ψυχή του «θεάτρου του βουνού» Βασίλης Ρώτας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ