Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ντόμινο αντιλαϊκών διεργασιών, συμπράξεων και συνθέσεων

Το μπαράζ των αντιλαϊκών διεργασιών περιλάμβανε χτες συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν
Το μπαράζ των αντιλαϊκών διεργασιών περιλάμβανε χτες συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν
Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και ειδικότερα στη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σχετικά με το ρόλο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στο 3ο μνημόνιο, εξελίσσεται το μπαράζ των αντιλαϊκών διεργασιών, γύρω από εκκρεμότητες της «αξιολόγησης».

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, συναντήθηκε χτες στο Βερολίνο με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, χωρίς να γνωστοποιηθεί το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων και των παζαριών. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτήν τη φάση και με την αποφασιστική συμβολή και συμμετοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συμπληρώνεται το νέο αντιλαϊκό πακέτο. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, τα ζητήματα της Ενέργειας, οι αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες στην πορεία ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, η περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί - συνταξιούχοι), αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πορεία για το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Θυμίζουμε ότι στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για περαιτέρω μείωση στα 6.000 ευρώ, σε μια εξέλιξη που θα σημάνει ένταση της φοροληστείας για τα λαϊκά εισοδήματα που βρίσκονται πάνω από τα 420 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα, το χρονοδιάγραμμα με τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» φτάνει μέχρι το 2028 - δηλαδή για μια 10ετία μετά τη «λήξη» του τρέχοντος μνημονίου - ενώ παράλληλα σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και ο αναβαθμισμένος δημοσιονομικός «κόφτης». Θυμίζουμε ακόμα ότι η «προσωπική διαφορά» στις σημερινές συντάξεις ήδη έχει ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2018...

Η ...«δυναμική της διαπραγμάτευσης»

«Οπως έχει πει επισήμως το ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο. Λογικό είναι, λοιπόν, η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα "χαρτιά" της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Εξάλλου μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση». Αυτό επισήμανε σε χτεσινή δήλωση ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, λέγοντας ότι το «το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο μάλλον να έχει νομοθετηθεί». Με αυτόν τον τρόπο ο Ευ. Τσακαλώτος δικαιολογήθηκε για τις «καθυστερήσεις» που απέδωσαν στην κυβέρνηση η ΝΔ και άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

Και βέβαια τα «κλειστά χαρτιά» και τα περί «πολιτικής διαπραγμάτευσης» ουσιαστικά αποτελούν την προαναγγελία των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Επενδυτική κατρακύλα

Ως «τροχοπέδη» στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας χαρακτηρίζεται το «βάλτωμα» των νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Σύμφωνα με μελέτη της PwC, η μάζα των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία υποχώρησε το 2016 περίπου στο 13% του ΑΕΠ έναντι 24% σε μέσα επίπεδα κατά την περίοδο 2000-2008, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε απώλειες επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 100 δισ. ευρώ στη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με την μελέτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ακριβώς και η αντίστοιχη μελέτη του ΣΕΒ, ομολογούν ότι η αποκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας του κεφαλαίου στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης θα απαιτήσει σειρά νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, νέα μόνιμα μέτρα, με γνώμονα την προσέλκυση των επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ μέσω του «εβδομαδιαίου δελτίου» επαναφέρει τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται από την εργοδοσία. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «το υψηλό μη μισθολογικό κόστος αποτελεί τροχοπέδη στις νόμιμες προσλήψεις κάθε είδους και κάνει απαγορευτικές τις προσλήψεις εργαζομένων με υψηλές εξειδικεύσεις και αποδοχές, επί ζημία των δυναμικότερων και πιο εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org