Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Συγκλίσεις και συμπλεύσεις στη στρατηγική του εγχώριου κεφαλαίου

Η αισιοδοξία κυβέρνησης - δανειστών σηματοδοτεί νέα βάσανα για τον ελληνικό λαό

Eurokinissi

Η αισιοδοξία κυβέρνησης - δανειστών σηματοδοτεί νέα βάσανα για τον ελληνικό λαό
Με κεντρικό θέμα την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Χειμερινές Προβλέψεις» για το 2017, συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο του Γιούρογκρουπ, ενώ βέβαια η ατζέντα περιλαμβάνει και τα ζητήματα που συνδέονται με τις εκκρεμότητες της δεύτερης «αξιολόγησης».

«Ολοι εργάζονται εντατικά για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Κομισιόν. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, αναφερόμενος στη διαμόρφωση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, τόνισε πως «η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά θα κάνει στην ελληνική οικονομία περαιτέρω καθυστέρηση. Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση όλα διακυβεύονται».

Θυμίζουμε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ελληνική οικονομία συσχετίζει τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάκαμψης με την «έγκαιρη ολοκλήρωση» της δεύτερης «αξιολόγησης», δηλαδή από την εφαρμογή του νέου αντιλαϊκού πακέτου. Ο Τ. Βίζερ, αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, σημείωσε πως «υπάρχουν πολλές ενδείξεις από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ ότι είναι ακόμα αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλουμε τώρα».

Σε «καλό δρόμο» για το εγχώριο κεφάλαιο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Είμαστε σε καλό δρόμο για να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα», που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Bild», εστιάζει στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σχετικά με την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική αναφορά γίνεται στις περιβόητες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, σχετικά με τις οποίες ο Ευ. Τσακαλώτος χαρακτηριστικά τονίζει: «Στην αγορά προϊόντων και στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη και τη δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ - η ολοκλήρωση των οποίων ήταν ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων - και ήδη έχουμε υλοποιήσει περίπου 160 από τις 360 δράσεις της "δικής" μας, τρίτης εργαλειοθήκης, όπως έχουμε συμφωνήσει με τον Οργανισμό».

Σε αυτό το πλαίσιο, με καθαρό τρόπο, ο υπουργός Οικονομικών κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «καθυστερήσεις» τις οποίες ανέλαβε να διεκπεραιώσει η σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα να προχωρήσει παραπέρα με σειρά από νέες παρεμβάσεις.

Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος εστιάζει και στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ξεδιπλώνει η συγκυβέρνηση, τονίζοντας: «Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει προχωρήσει περισσότερο απ' όσο θα ανέμενε οποιοσδήποτε και σε δύο χρόνια έχουν επιτευχθεί περισσότερα απ' όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιτύχει μέσα στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής τους», ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο κυβερνητικό «επίτευγμα» της δημιουργίας του υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ουσιαστικά, όλα τα παραπάνω αντανακλούν τη διαπάλη των κομμάτων της αστικής διαχείρισης για το ποιος από αυτούς αποτελεί τον καλύτερο εντολέα και διεκπεραιωτή των υποθέσεων και των ζητημάτων που έχει θέσει το εγχώριο κεφάλαιο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, εκτιμά ότι το προσεχές Γιούρογκρουπ «θα ανοίξει το δρόμο για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης». Μιλώντας στον «Real Fm», κάνει λόγο για την επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας», η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «σημαίνει ότι θα έχει προσδιοριστεί επακριβώς το επίμαχο θέμα, που αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μετά το 2018». Ουσιαστικά, γίνεται για τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας», δηλαδή και για την περίοδο μετά την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Ο Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα της ένταξης ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και καθησυχάζοντας τις μερίδες του εγχώριου κεφαλαίου, υποστήριξε πως «δεν τη χάνουμε την ποσοτική χαλάρωση, θα την αναβάλουμε για λίγο». Να σημειωθεί ότι η αποδοχή ελληνικών ομολόγων από την πλευρά της ΕΚΤ έχει ως όρο και προϋπόθεση το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και βέβαια την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων.

Επιβραδύνεται το παγκόσμιο εμπόριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται η αξία των εμπορευμάτων που διακινούνται μέσω του παγκόσμιου εμπορίου, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γιούροστατ, σχετικά με τις δοσοληψίες της ΕΕ με τα άλλα κέντρα και τις αγορές.

Ειδικότερα, στο 12μηνο του 2016, οι συνολικές εξαγωγές της ΕΕ προς τον υπόλοιπο κόσμο μειώθηκαν 2% στα 1,745 τρισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές της μειώθηκαν 1% στα 1,706 τρισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά μείωσης των εμπορικών ροών της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, η ΕΕ σε σχέση με τις ΗΠΑ εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 115,3 δισ. ευρώ (από 122 δισ. ευρώ το 2015), ενώ σε σχέση με την Κίνα καταγράφεται έλλειμμα 174,5 δισ. (από 180,3 δισ. το 2015).

Την ίδια ώρα, τα πλεονάσματα της Γερμανίας (αφορούν τις εμπορικές δοσοληψίες τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, όσο και με άλλα κέντρα) απογειώθηκαν το 2016 στα 257,3 δισ. ευρώ, από 248,2 δισ. το 2015.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ