Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Επικρότησαν τα παλιά και προανήγγειλαν νέα αντιλαϊκά μέτρα

Eurokinissi

Συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κομισιόν, Π. Μοσκοβισί, πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του δεύτερου στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της φοροληστείας του λαού πρόταξε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τον Π. Μοσκοβισί μπροστά στις κάμερες, κομπάζοντας για «εντυπωσιακή υπεραπόδοση», για «ανάκαμψη νωρίτερα το 2016» για «επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5%» και προεξοφλώντας την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής που θα αποφέρει, όπως είπε, «πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 για άνω του 3,5% ίσως και 4%»!

Στο όνομα των «θυσιών του λαού» που πρέπει να αναγνωριστούν ζήτησε να τερματιστεί η λιτότητα στην Ελλάδα, όχι όμως για το λαό, αλλά για την αστική τάξη που προσβλέπει σε μεγαλύτερη στήριξη απ' τον κρατικό κορβανά. «Ολοι πρέπει να αναγνωρίσουν τους αριθμούς και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Συνεπώς, το μήνυμα είναι ότι φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα», ανέφερε. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας ότι με δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα της επόμενης μέρας και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις έντασης της εκμετάλλευσης που συζητά με τους δανειστές, αυτό που στην πραγματικότητα ζητά είναι ένα «τράτο» για τη διαχείριση της λαϊκής δυσαρέσκειας, υποστήριξε πως «Μπορεί να είναι καταστροφική μία συζήτηση, σχετικά με μέτρα ακόμη και ενός ευρώ, στη βάση των αποτελεσμάτων που ήδη αναφέραμε. Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, βεβαίως, για δομικές μεταρρυθμίσεις. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικών, αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Εξειδικεύοντας περαιτέρω το «περιτύλιγμα» των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων που παζαρεύει η κυβέρνηση, και που αφορούν πάλι «αντίδωρα» για το κεφάλαιο, ο πρωθυπουργός είπε «ότι τώρα δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο, αλλά περισσότερη ανακούφιση, μία ανακούφιση στη φορολογία, και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».

Παράλληλα, στη γνωστή προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωρίζει τους δανειστές σε «καλούς» και «κακούς», μίλησε για ζωτικής σημασίας «μέτωπο λογικής» ανακηρύσσοντας την Κομισιόν, το επιτελείο του ευρωενωσιακού κεφαλαίου που πρωταγωνιστεί στο τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων σε όλη την ΕΕ, «ανεκτίμητο σύμμαχο» στο «συνασπισμό της λογικής».

Και μεταρρυθμίσεις και «δημοσιονομική ισορροπία»

Απ' την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί επικρότησε τα «πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα» και την «υπεραπόδοση στην ανάπτυξη», πρόβλεψε «εντυπωσιακή ανάπτυξη» για φέτος και του χρόνου της τάξης του 3%, αλλά και υπεραποδόσεις στα δημοσιονομικά για την επόμενη διετία.

«Οποιες κι αν είναι οι αποφάσεις τώρα, αυτές θα πρέπει να βασίζονται στα πραγματικά νούμερα, στους πραγματικούς αριθμούς και οι πραγματικοί αριθμοί, όπως είδα εγώ τη Δευτέρα, είναι εκείνοι οι αριθμοί που εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις», ανέφερε, στο πλαίσιο των αντιθέσεων με το ΔΝΤ με επίκεντρο το ελληνικό πρόγραμμα.

Πρόσθεσε ότι το Eurogroup στις 20 Φλεβάρη «θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μίας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» και συνέστησε ένταση των προσπαθειών σε όλες τις πλευρές, ενώ εκτίμησε ότι «δεν απέχουμε πολύ από μία λύση».

Εμφανίστηκε πολέμιος της «λιτότητας», δηλώνοντας ωστόσο και επιβεβαιώνοντας ότι δεν αναφέρεται στη λιτότητα που αφορά στο λαό, για τον οποίο η συνέχισή της είναι δεδομένη: «Εμείς δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας. Ομως, όπως προείπατε, πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική, ώστε να είναι ελκυστική για ξένες επενδύσεις, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ