Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Στο επίκεντρο το διμερές εμπόριο

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη στο Βιετνάμ του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Στο επίκεντρο των συναντήσεων του ΥΠΕΞ με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Βιετνάμ βρέθηκαν τα ζητήματα των διμερών συνεργασιών των δύο χωρών, ειδικά σε ό,τι αφορά το εμπόριο.

Κατόπιν συνάντησής του (τη Δευτέρα) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, Pham Binh Minh, ο Βιετναμέζος υπουργός επισήμανε πως «(...) ο όγκος του διμερούς εμπορίου έχει τριπλασιαστεί από το 2010. Ωστόσο, ο όγκος αυτός παραμένει μάλλον μέτριος και θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για τη βελτίωση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας, όπου τόσο το Βιετνάμ όσο και η Ελλάδα έχουν εκτεταμένα συμφέροντα. Συναφώς, συμφωνήσαμε, επίσης, να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, καθώς και άλλων συμφωνιών, που σχετίζονται με τη θαλάσσια οικονομία».

«Επιπλέον», συμπλήρωσε, «έχουμε συμφωνήσει την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στα πολυμερή fora (...) Το Βιετνάμ, ένα ενεργό και υπεύθυνο μέλος της ASEAN (σ.σ: Ενωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως πύλη για την περαιτέρω προώθηση και διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ASEAN, καθώς και να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων με την ΕΕ και των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ASEAN».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, είπε: «Προετοιμαζόμαστε προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ, σε όλα τα πιθανά πεδία, από τις επιχειρήσεις και τη ναυτιλία έως την ΕΕ. Μπορούμε να γίνουμε, για το Βιετνάμ, η πύλη προς την ΕΕ. Συζητήσαμε τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της ναυτιλίας, της επιστημονικής έρευνας και της ανώτατης εκπαίδευσης. Εντοπίσαμε τα υφιστάμενα προβλήματα και συζητήσαμε τρόπους για την εφαρμογή λύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ