Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ζεστό χρήμα στα μονοπώλια από τη σφαγή του λαού

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στο υπό σύσταση «Ειδικό Ταμείο Τεχνικής Συνεργασίας» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) προβλέπει άρθρο του νομοσχεδίου - «σκούπα» που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή

Η παραπέρα ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων είναι μία ακόμα αντιλαϊκή πτυχή του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο από την Τρίτη συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και έχει τίτλο «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Ο αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου αναδεικνύεται από τα πρώτα άρθρα που αφορούν την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του βαθιά αντιδραστικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ευρωκόμματα. Πρόκειται για διατάξεις που θέτουν ως όρο και προϋπόθεση για την ίδρυση ευρωπαϊκών κομμάτων την αποδοχή του αντιδραστικού και αντιλαϊκού οικοδομήματος της ΕΕ, στοχεύοντας στη φίμωση κάθε φωνής που αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα.

Παρακάτω στο άρθρο 28 προβλέπεται η συμμετοχή της Ελλάδας «στο υπό σύσταση Ειδικό Ταμείο Τεχνικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Η συμμετοχή της Ελλάδας προς το εν λόγω Ταμείο, σκοπό έχει τη χρηματοδότηση έργων τεχνικής βοήθειας, κατάρτισης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτεί η ΕΤΑΑ στην Ελλάδα». Μάλιστα, η Ελλάδα, με απόφαση των «υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών δύναται να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του Ταμείου έως το ποσόν των 500.000 ευρώ ετησίως».

Η κύρωση της σύμβασης μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΤΑΑ επικυρώθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής στις 4 Νοέμβρη του 2015 και όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 της σύμβασης, η ΕΤΑΑ αναλαμβάνει την «προετοιμασία ή στήριξη δανειοδοτικών, ή εγγυητικών ή επενδυτικών εργασιών και / ή άλλων δραστηριοτήτων που υποβοηθούν τις διαρθρωτικές προκλήσεις που προάγουν τις ιδιωτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΑΑ δεν είναι ένα οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αλλά μηχανισμός των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, με πολυσύνθετα ...καθήκοντα. Στην αιτιολογική έκθεση της σύμβασης που επικυρώθηκε το 2015 αναφερόταν ότι η ΕΤΑΑ «είναι η δεύτερη σημαντικότερη Πολυμερής Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΠΑΤ) της Ευρώπης μετά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και από τις μεγαλύτερες ΠΑΤ παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό (...) να διευκολύνει τη μετάβαση»των πρώην σοσιαλιστικών χωρών«προς την οικονομία της ελεύθερης αγοράς». Υπήρχε δε, η επισήμανση, ότι για το «έργο» της ΕΤΑΑ στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες «μέχρι το 2015 ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ σε κοινές επενδύσεις με την ΕΤΑΑ»...

Τώρα με το νομοσχέδιο, ΕΤΑΑ και κυβέρνηση, μέσω του υπό σύσταση ταμείου, επιδιώκουν να προσφέρουν ζεστό χρήμα που κι αυτό θα βγει από τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του λαού, στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, και πάντα στο πλαίσιο της επιχείρησης καπιταλιστικής ανάκαμψης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ταμείο Ανάκαμψης» για τους ομίλους, ο λογαριασμός στους λαούς(2020-05-27 00:00:00.0)
Ενα ακόμα «εργαλείο» για την καπιταλιστική ανάκαμψη(2016-12-23 00:00:00.0)
«Λεφτά υπάρχουν» για τους επιχειρηματικούς ομίλους...(2016-05-11 00:00:00.0)
«Λεφτά, λεφτά, ζεστά και μετρητά» για τα μονοπώλια της ΕΕ(2014-12-20 00:00:00.0)
Απαράδεκτο το πρόγραμμα(2014-01-16 00:00:00.0)
Λεφτά στο κεφάλαιο και για αστικές αναπλάσεις(2010-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ