Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη, στην Ομόνοια, έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, ΕΥΔΑΠ, Αστικών Συγκοινωνιών, ΟΣΕ, μισθωτών οδηγών ταξί, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, ΕΛΤΑ και Ταχυμεταφορών.

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Μισθωτών - Τεχνικών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών/-στριών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Δημοσίου, ΟΤΑ, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Δικηγόρων, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Κεντρικού Τομέα Αθήνας, της Ανατολικής Αθήνας από την περιοχή των Μεσογείων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Α' Αθήνας και κλαδικά σωματεία, Σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων - ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικής Αθήνας και Βόρειου Τομέα Αθήνας.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιουχικές Οργανώσεις, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Νότιου Τομέα της Αθήνας.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Συλλαλητήρια στις 21 Φλεβάρη: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την επιτυχία τους
  • Εργολαβικοί - συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία: Αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση και τα απατηλά «πανηγύρια»
  • «Ενεργός γήρανση»: Πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου για παράταση του εργάσιμου βίου με κάθε τρόπο
  • Ορυχεία λιγνίτη Πτολεμαΐδας: Τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων έφερε η «απελευθέρωση» της Ενέργειας
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Στο ίδιο έργο θεατές δεν θα μείνουμε!»

Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 21/2, μαζί με εργατικά Σωματεία και Ομοσπονδίες, με το ΠΑΜΕ και με σύνθημα «Στο ίδιο έργο θεατές δεν θα μείνουμε! Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης!», καλεί φοιτητές και σπουδαστές η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Απευθύνεται στους νέους που σπουδάζουν, που σκέφτονται πώς θα τα καταφέρουν αύριο στην εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί, που βλέπουν τις δυσκολίες των οικογενειών τους.

Σημειώνει στο κάλεσμα: «Η απογοήτευση και ο συμβιβασμός δεν οδηγούν πουθενά. Μπορούμε να απαντήσουμε σε παλιά και νέα μέτρα, να ανοίξουμε δρόμο αντεπίθεσης για τις ανάγκες που έχουμε τον 21ο αιώνα! Δυναμώνοντας τη συζήτηση και διεκδίκηση, δίνοντας ζωή στους συλλόγους μας, οργανώνοντας εστίες δράσης σε κάθε σχολή και ίδρυμα. Ολοι μαζί να ορθώσουμε τείχος, μαζί με τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας!».

Τα συλλαλητήρια
Την Τρίτη 21/2

Αθήνα, 6.30 μ.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 6.30 μ.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Πάτρα, 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Αγρίνιο, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Αργος, 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γρεβενά, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ελευσίνα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καβάλα, 6.30 μ.μ, πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 6.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καστοριά, 6.30 μ.μ., παλιά Νομαρχία

Κατερίνη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 6 μ.μ., Περιβολάκια

Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Λήμνος, 6.30 μ.μ., λιμάνι Μύρινας

Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πρέβεζα, 7 μ.μ., Θεοφάνειος

Ρόδος, 3 μ.μ., Ενωση Ξενοδόχων

Σάμος, 6 μ.μ., πλατεία Καρλοβάσου

Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Φλώρινα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Την Τετάρτη 22/2

Ελασσόνα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 6 μ.μ., Δημοτική Αγορά

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 6 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Την Πέμπτη 23/2

Αρτα, 6.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Γιάννενα, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την επιτυχία τους

Από χτεσινή εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από χτεσινή εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Στους χώρους δουλειάς ρίχνουν το βάρος της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων στις 21 Φλεβάρη σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις, καλούν τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις, απορρίπτοντας το ρόλο του θεατή στα παζάρια για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που το συνοδεύει, για λογαριασμό του κεφαλαίου.

«Κανένας φόβος, καμιά υποταγή - Αγώνας για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια» είναι το σύνθημα κάτω από το οποίο το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους για κάλυψη των τεράστιων απωλειών που είχαν τα τελευταία χρόνια, για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, για ικανοποίηση των αναγκών τους με βάση τον πλούτο που παράγουν και τις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή στην οποία ζούμε.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 21/2 θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις την Τρίτη 21/2, αλλά και τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια έχουν απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ.

Εξορμήσεις και συσκέψεις

Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, εργοτάξια και γιαπιά στην Αθήνα πραγματοποίησε χτες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν σε βάρος τους κυβέρνηση - «εταίροι» και εργοδοσία, ενώ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Το πρόγραμμα δράσης του Συνδικάτου συνεχίζεται με εξορμήσεις στα εργοτάξια του μετρό, σε γιαπιά σε γειτονιές, σε έργα σε μια σειρά δήμους. Παράλληλα, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει σύσκεψη από το παράρτημα του Κέντρου, στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Αύριο, επίσης, το Συνδικάτο θα κόψει την πίτα του και θα συζητήσει με τους οικοδόμους στο εργοτάξιο του Μουσείου «Γουλανδρή» στο Παγκράτι. Αντίστοιχα, κοπή πίτας και συζήτηση οργανώνουν αύριο τα παραρτήματα Ζωγράφου στις 7 μ.μ. (Περιάνδρου 18) και Περιστερίου στις 6.30 μ.μ. (Θεοφράστου & 40 Εκκλησιών).

Σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

Προετοιμασίες και στην Κεντρική Μακεδονία

Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, με σχέδιο που μπαίνει μέσα από συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και συνελεύσεις, τα ταξικά σωματεία στην Κεντρική Μακεδονία δουλεύουν για την επιτυχία των συλλαλητηρίων.

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) προγραμματίζει εξορμήσεις σήμερα στο ΙΕΚ (ΣΤΕ) Περαίας, στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», σε καταστήματα «Todaylicious». Αύριο προγραμματίζει εξορμήσεις στα ΙΕΚ «ΑΚΜΗ» και «ΔΕΛΤΑ».

Αύριο, επίσης, στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΘ, το ΣΕΤΕΠΕ, οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο της Υγείας και το Σωματείο Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνουν σύσκεψη εργαζόμενων στον επισιτισμό και στην καθαριότητα των νοσοκομείων, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αντίστοιχα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 19/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου στο ΕΚΘ, για το πλαίσιο διεκδίκησης και την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο.

Στην Πιερία, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουν τις περιοδείες - ενημερώσεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, σε χώρους δουλειάς και στις γειτονιές της Κατερίνης, στα καφενεία και στα στέκια νεολαίας. Στο πλαίσιο της πανεξόρμησης, επισκέφθηκαν και το μπλόκο των αγροτών στην Κατερίνη, όπου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα τους και τους κάλεσαν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Πρωτοβουλίες σε Ζάκυνθο και Ρόδο

Με τα αιτήματα για τα οξυμένα προβλήματα του νησιού, του νοσοκομείου και των απορριμάτων, συνδέει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου το συλλαλητήριο που οργανώνει στις 21/2, στις 7.30 μ.μ., ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα. Μπροστά στην οξυμένη κατάσταση, το ΕΚ Ζακύνθου κλιμακώνει τη δράση του με προκήρυξη 24ωρης απεργίας στο νησί με ανοικτή ημερομηνία που θα ορισθεί από κοινού με σωματεία και του δημόσιου τομέα και άλλους μαζικούς φορείς του νησιού.

Παράλληλα, στη Ρόδο, την Τρίτη 21/2, τρία επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων σε ξενοδοχεία του νησιού καλούν σε συγκέντρωση στις 3 μ.μ., στην Ενωση Ξενοδόχων.

«Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις που να απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες μας, να καλύπτουν τις απώλειές μας τα χρόνια της κρίσης και να είναι υποχρεωτικές για τους εργοδότες», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», «Sheraton» και «Mira Mare» και καλούν όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του νησιού να στηρίξουν την κινητοποίησή τους.

Στο μεταξύ, το Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Sheraton» θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση αύριο, Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Συνταξιουχικό «παρών» στις κινητοποιήσεις

«Ξεσηκωμός, Οργάνωση, Αγώνας» είναι το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ προς όλα τα σωματεία της δύναμής της και τους συνταξιούχους, για συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 21 Φλεβάρη.

«Αυτή είναι η εργατική - λαϊκή απάντηση σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτός είναι ο δρόμος που είναι ανοιχτός για όλους όσους με τις αντεργατικές - αντιλαϊκές αντισυνταξιουχικές πολιτικές τους τσακίζουν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει η Ομοσπονδία στο κάλεσμά της.

Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας προχωρούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι των νοσοκομείων σήμερα Πέμπτη, το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σημερινές ανάγκες. Ακόμη, διεκδικούν σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση και τα απατηλά «πανηγύρια»...

Απάντηση η ενιαία οργάνωση στα σωματεία και η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Από κινητοποίηση τον περασμένο Νοέμβρη έξω από το υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Από κινητοποίηση τον περασμένο Νοέμβρη έξω από το υπουργείο Υγείας
Πίσω από τους «πανηγυρισμούς» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για... «κατάρρευση των καρτέλ των εργολάβων» στην Υγεία, χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οπως συνέβαινε εδώ και χρόνια, και με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων μέσω εργολάβων, εργαζόμενοι σε μια σειρά κρίσιμους τομείς στα δημόσια νοσοκομεία (π.χ. καθαριότητα, σίτιση κ.ά.), και μέσω ατομικών συμβάσεων πλέον, υποαπασχολούνται, δουλεύουν χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης και με μισθούς πείνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και για την κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία.

Στην πραγματικότητα, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της, η κυβέρνηση υλοποιεί το διακηρυγμένο στόχο του κεφαλαίου και της ΕΕ για διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο, με κάθετη μείωση του «μισθολογικού κόστους», προκειμένου να «εξοικονομούνται» πόροι για τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα», για την παραπέρα κρατική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι η ίδια πολιτική που εμπορευματοποιεί όλο και βαθύτερα την Υγεία, που αντιμετωπίζει τους ασθενείς ως πελάτες, που προωθεί νέα χτυπήματα σε βάρος συνολικά των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Η πραγματικότητα πίσω από τους κυβερνητικούς «πανηγυρισμούς»

Η Μπ., μία από τις χιλιάδες γυναίκες που εργάζονται στην καθαριότητα σ' ένα νοσοκομείο της περιφέρειας, μας περιγράφει γλαφυρά την πραγματικότητα που βίωναν και βιώνουν οι εργαζόμενοι, με τις εργολαβικές αλλά και με τις ατομικές συμβάσεις που «διαφημίζει» η κυβέρνηση.

«Από το 2013», μας λέει, «δούλευα για λογαριασμό ενός εργολάβου που αναλάμβανε με σύμβαση έργου την καθαριότητα του νοσοκομείου. Στην προφορική συμφωνία που είχαμε μαζί του, μας είχε πει ότι θα παίρναμε 350 ευρώ, για 5 ώρες, με ένσημο. Στο χέρι δεν πήραμε ποτέ πάνω από 300 ευρώ. Τις περισσότερες φορές πληρωνόμασταν γύρω στα 260 ευρώ, μας άφηνε απλήρωτες και 4 μήνες, λέγοντάς μας ότι δεν έχει πληρωθεί από το νοσοκομείο. Μετά ανακαλύψαμε ότι δήλωνε στο ΙΚΑ πως δουλεύαμε μόνο μια ώρα... Δώρο εορτών δεν πήραμε ποτέ, αναρρωτικές δικαιούμασταν με το σταγονόμετρο, δεν μας επιτρεπόταν η ξεκούραση, ούτε να αρρωστήσουμε».

Στις 12/8/2016, η Μπ. και οι συνάδελφοί της κλήθηκαν άρον - άρον, όπως μας εξηγεί, να υπογράψουν σύμβαση ορισμένου χρόνου με τη διοίκηση του νοσοκομείου. «Ούτε προλάβαμε να κοιτάξουμε τι υπογράφουμε», αναφέρει, «μας είπαν ότι σ' αυτή τη σύμβαση θα δικαιούμασταν δώρα εορτών, επίδομα καλοκαιρινής άδειας, αναρρωτικές κ.ά., αλλά αυτή τη σύμβαση δεν την πήραμε ποτέ στα χέρια μας. Μετά από 20 μέρες, μας κάλεσαν να υπογράψουμε νέα σύμβαση, ενημερώνοντάς μας ότι θα λείπει το κομμάτι της καταβολής δώρων εορτών, επιδομάτων και δεν έχουμε δικαίωμα άδειας, ακόμη και στην περίπτωση εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες στην καθαριότητα και τη σίτιση είναι γυναίκες και σου λένε διάλεξε: `Η θα κάνεις παιδί ή θα έχεις δουλειά. Μιλάμε για ωμή βαρβαρότητα...».

Σχολιάζοντας τις συνεχείς κυβερνητικές αναφορές περί «τουλάχιστον διπλασιασμού» του μισθού των πρώην εργολαβικών εργαζομένων, η Μπ. μας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ναι, τι να σας πω! Ο μισθός μας πήγε στα... 390 ευρώ! Κι ούτε που τον έχουμε πάρει στα χέρια μας... Εδώ και 7 μήνες είμαστε απλήρωτες. Εχουμε κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου μας πάει από μέρα σε μέρα, μας συστήνει υπομονή κι όλα τα σχετικά».

Παραπέρα, αναδεικνύει την ένταση της εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων: «Η σύμβαση προβλέπει 4ωρο, αλλά ποτέ δεν είναι τόσο. Φτάνεις και το 6ωρο κι είσαι με την ψυχή στο στόμα. Είμαστε λίγα άτομα και ο όγκος της δουλειάς μεγάλος. Μας "βγαίνει το λάδι"... Πρέπει να πλύνεις μπάνια, να σφουγγαρίσεις, να βγάλεις σκουπίδια, να πλύνεις πόρτες και χίλια δυο ακόμη. Αν δουλέψεις μόνο το 4ωρό σου, τα υπόλοιπα θα τα φορτωθεί η επόμενη βάρδια. Οπότε τι επιλέγεις; Να δουλέψεις παραπάνω ή να ισοπεδώσεις το συνάδελφο... Ομως ο εφιάλτης της ανεργίας πάντα είναι στο μυαλό μας».

Απάντηση με ενιαίο αγώνα ενάντια στην ενιαία επίθεση

Συνεχείς αγωνιστικές παρεμβάσεις για το θέμα πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπηρετούν σήμερα 400 εργολαβικοί εργαζόμενοι κι αποτελούν περίπου το 15% του συνόλου των εργαζομένων σε αυτό. Αν σε αυτούς προστεθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικό προσωπικό, συμβασιούχοι, νέοι από τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ, πανεπιστημιακοί υπότροφοι με 300 ευρώ το μήνα, εξειδικευμένοι άμισθοι σε ορισμένες εξειδικεύσεις, οι κατά καιρούς εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ με 5μηνες συμβάσεις), τότε οι ελαστικά απασχολούμενοι ξεπερνούν το 25% του συνόλου...

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε στόχο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των συναδέλφων. Αν ήθελε, μπορούσε να διώξει τους εργολάβους "μ' ένα νόμο - μ' ένα άρθρο". Θα προσλάμβανε τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αντίθετα, οι ατομικές συμβάσεις που νομοθέτησε (είτε έργου, είτε εξαρτημένης εργασίας), όπου εφαρμόστηκαν έδειξαν ότι η εκμετάλλευση κι η καταπάτηση δικαιωμάτων παραμένει ακόμη και χωρίς εργολάβο, ή πιο σωστά, με τον ίδιο τον εργαζόμενο ως εργολάβο ή με το νοσοκομείο ως εργολάβο!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις έχει πραγματοποιήσει και το Εργατικό Κέντρο Αρτας, καθώς εδώ και μήνες παραμένουν απλήρωτοι 37 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Αρτας.

«Πριν περάσουν λίγοι μήνες από την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δόθηκε λύση στα προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των νοσοκομείων με τις συμβάσεις έργου, η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο το ακριβώς αντίθετο», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιεί και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ στην Κρήτη. Οπως σημειώνει, στο νοσοκομείο δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις περίπου 200 άνθρωποι, ενώ μόνο την τελευταία 5ετία αποχώρησαν 500 άτομα, χωρίς να υπάρχει προοπτική να αντικατασταθούν με μόνιμο προσωπικό. Με το νέο εργασιακό καθεστώς τα προβλήματα θα παραμείνουν και στο ΠαΓΝΗ. Οι οργανικές θέσεις που προβλέπονταν ήταν 104, έφτασαν πριν κάποια χρόνια να δουλεύουν 80 εργαζόμενοι και τώρα έχουν μείνει 15 μόνιμοι υπάλληλοι και 37 με τις νέες συμβάσεις για να φτιάξουν 1.200 μερίδες φαγητού περίπου τη μέρα, χωρίς τη δυνατότητα να δίνεται απογευματινό...

Επιπλέον, στο ΠαΓΝΗ έχει αποτυπωθεί το συνολικότερο χτύπημα που δίνεται μέσω διαφόρων μορφών συμβάσεων και στην προστασία της μητρότητας.

Ηδη στο νοσοκομείο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν 4 εργαζόμενες (τρεις έγκυες και μία εργαζόμενη με νεογέννητο βρέφος), οι οποίες, επειδή για το κράτος και τις υπηρεσίες του δεν είναι ούτε ακριβώς δημόσιοι και ούτε ακριβώς ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά... «εργολάβοι» του εαυτού τους, στερούνται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα για την προστασία της μητρότητας.

Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Σωματείου και στο αντίστοιχο ερώτημα προς τη διοίκηση «τι θα γίνει με τις συναδέλφισσες», η απάντηση ήταν «να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει»...

Να σημειωθεί ότι μόνο μετά από κινητοποιήσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, κατοχυρώθηκε ακόμα και η κανονική άδεια, η οποία ορίζεται στις 2 μέρες το μήνα (έως 24 ανά έτος) για κάθε συμβασιούχο, όπως και η «δυνατότητα απουσίας» σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας...

Σε αυτό το πλαίσιο, κομβική σημασία αποκτά το ζήτημα της ισότιμης οργάνωσης όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στους Συλλόγους Εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία δουλεύουν, κόντρα σε πρακτικές που θέλουν τους εργαζόμενους διαιρεμένους για να κλιμακώνεται πιο απρόσκοπτα η επίθεση στα δικαιώματά τους.

Από αυτή τη μάχη, στην οποία πρωτοστατούν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, υπάρχει ήδη θετική πείρα, όπως από το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», που είναι το πρώτο που έγραψε ως ισότιμα μέλη του τους εργολαβικούς εργαζόμενους, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες πήραν και οι Σύλλογοι Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ και το Νοσοκομείο Αρτας, προτάσσοντας την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με βάση και τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες σε ό,τι αφορά την Υγεία.

«ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΗΡΑΝΣΗ»
Παράταση του εργάσιμου βίου με κάθε τρόπο επιδιώκουν ΕΕ και κεφάλαιο

Στο επίκεντρο η ακόμα πιο παρατεταμένη και αποτελεσματική εκμετάλλευση των εργαζομένων...

Οι αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και ειδικά για τα ΒΑΕ, αποτελούν «βέλτιστη πρακτική» της ΕΕ...
Οι αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και ειδικά για τα ΒΑΕ, αποτελούν «βέλτιστη πρακτική» της ΕΕ...
Η αναζήτηση τρόπων για την παράταση του εργάσιμου βίου, άρα και για συνέχιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων από το κεφάλαιο, είναι μία από τις προτεραιότητες της αντεργατικής στρατηγικής που χαράσσει η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της.

Πληθώρα μελετών, που εκπονούνται τα τελευταία χρόνια από αρμόδια όργανα της ΕΕ, εξετάζουν τρόπους παραμονής στην εργασία εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση ή θα έπρεπε να είχαν πάρει σύνταξη, καθώς και το πώς μπορούν αποτελεσματικότερα να τους εκμεταλλευτούν οι κεφαλαιοκράτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων στοχεύουν σε ομάδες εργαζομένων που απασχολούνται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα («επίπονα» επαγγέλματα τα αποκαλεί η ευρωενωσιακή γλώσσα...) ή σε εργαζόμενους με αναπηρία.

Η εφιαλτική προοπτική του «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων»

Σχετικές κατευθύνσεις για το ζήτημα αυτό αποτυπώνονται και στο σχέδιο του αποκαλούμενου «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» (το τελικό κείμενο αναμένεται να παρουσιαστεί από την Κομισιόν την άνοιξη), που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης διαδικασίας ενίσχυσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), για την παραπέρα στήριξης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Στο κεφάλαιο 3 του σχεδίου, με τίτλο «Επαρκής και βιώσιμη κοινωνική προστασία», σημειώνεται για τις συντάξεις: «Η αυξανόμενη μακροζωία και η συρρίκνωση του ενεργού πληθυσμού γεννούν τη διττή πρόκληση της διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων και της παροχής επαρκούς εισοδήματος στους συνταξιούχους. Η σύνδεση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και η μείωση της απόστασης μεταξύ της πραγματικής και της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης μέσω της αποτροπής των πρόωρων αποχωρήσεων από την αγορά εργασίας αποτελούν σημαντικά μέσα για τον συγκερασμό των στόχων της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και, ταυτοχρόνως, της δίκαιης μεταχείρισης των γενεών».

Ως... «κοινωνικό δικαίωμα» προσδιορίζεται, δηλαδή, η παραπέρα αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης!

Αντίστοιχα, στη μελέτη για την «αξιολόγηση της σταδιοδρομίας» (παρουσιάζεται πιο κάτω) επισημαίνεται πως «η παράταση του εργασιακού βίου είναι μια από τις στρατηγικές για την αποφυγή της φτώχειας των ηλικιωμένων και τη μείωση των κρατικών δαπανών για τις συντάξεις και την πρόνοια».

Δηλαδή, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου κόβουν τις συντάξεις και τις παροχές στο όνομα της «βιωσιμότητας», καταδικάζουν τους συνταξιούχους στη φτώχεια και έρχονται μετά να τους προτείνουν ως «λύση» το να δουλέψουν ακόμα περισσότερα χρόνια, εξέλιξη που θα επιτρέψει με τη σειρά της το ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών κονδυλίων για συντάξεις και πρόνοια!

Ακόμα, από τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 19/1/2017 για τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», έχει ενδιαφέρον η επισήμανση για «τη σημασία των επενδύσεων στην ενεργό γήρανση και των ρυθμίσεων που δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης να συνεχίσουν να εργάζονται στο επιθυμητό επίπεδο έντασης και παράλληλα να μπορούν να λαμβάνουν μέρος της σύνταξής τους, εάν εργάζονται για λιγότερο από πλήρες ωράριο».

Οπου βέβαια ως... «επιθυμητό επίπεδο έντασης» ορίζεται στην πραγματικότητα το μέγιστο δυνατό που θα βαστούν τα πόδια και τα χέρια του εργαζόμενου - συνταξιούχου, στην προσπάθειά του να κερδίσει κάποια χρήματα για να ξεφύγει από την προαναφερθείσα «φτώχεια των ηλικιωμένων»...

Μόνιμος στόχος τους η παράταση του εργάσιμου βίου

Με το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή αλλιώς της αύξησης του εργάσιμου βίου ασχολείται πρόσφατη μελέτη (Γενάρης 2017) του Eurofound (οργανισμός της ΕΕ που μεταξύ άλλων διεξάγει «μελέτες» για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας) με τον τίτλο: «Αλλαγή θέσης: Ενδιάμεση αξιολόγηση της σταδιοδρομίας και εσωτερική κινητικότητα». Αντικείμενο της μελέτης είναι πώς και από ποιον θα γίνονται έγκαιρα αξιολογήσεις των θέσεων εργασίας, ώστε να παίρνονται μέτρα για την παραμονή στην εργασία των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων.

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τονίσει ότι για το σύνολο της οικονομίας είναι κρίσιμη μια αύξηση της συμμετοχής και των ποσοστών απασχόλησης των μεγαλύτερων εργαζομένων». Αρκετά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση, «το 2002, το Συμβούλιο στη Βαρκελώνη διαμόρφωσε, ως συμπληρωματικό στόχο, την αύξηση της μέσης πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε έτη μέχρι το 2010».

Σημειώνεται, μάλιστα, πως η αύξηση των ποσοστών απασχόλησης εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, παρά την καπιταλιστική κρίση, «οφείλεται κυρίως σε μεταρρυθμίσεις στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης και συνταξιοδότησης, η οποία οδήγησε σε μια αργή αλλά σταθερή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων».

Βασικές πολιτικές αρχές της «ενεργού γήρανσης» είναι οι εργαζόμενοι «να εργάζονται περισσότερο και να συνταξιοδοτούνται αργότερα, η διά βίου μάθηση και αύξηση της απασχολησιμότητας (σ.σ. δεν εννοεί την εργασία αλλά τις ικανότητες που διαθέτει κάποιος ώστε να μπορεί ο εργοδότης να τον προσλάβει - μεταξύ άλλων, η έννοια της «απασχολησιμότητας» παρουσιάζει την ανεργία όχι ως εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλισμού αλλά ως ατομική ευθύνη του ανέργου), να μένουν ενεργοί μετά τη συνταξιοδότηση και η ενασχόληση με δραστηριότητες για την διατήρηση της υγείας». Το ενδιαφέρον για την υγεία των εργαζομένων δεν προκύπτει από κάποια φιλολαϊκή οπτική της ΕΕ, αλλά αφορά στην ικανότητα των εργατών να προσφέρουν την εργατική τους δύναμη στις υπηρεσίες του κεφαλαιοκράτη και να μην προκαλούνται ανεπιθύμητα «κόστη» για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Παρακάτω, η μελέτη παρουσιάζει την ποικιλομορφία των μέτρων που παίρνονται για την παράταση του εργάσιμου βίου: Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη, σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, κατάργηση της λεγόμενης πρόωρης συνταξιοδότησης κ.ά.

Παράλληλα, αναφέρονται κίνητρα παραμονής στην εργασία, όπως η απαλλαγή εργαζομένων από εισφορές αν μείνουν περισσότερο καιρό στην εργασία, η σταδιακή συνταξιοδότηση που «επιτρέπει σε εργαζομένους να εργάζονται λιγότερες ώρες, ενώ, ταυτόχρονα, παίρνουν μια μερική σύνταξη ταυτόχρονα», η επιδότηση θέσεων εργασίας και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε εργοδότες που προσλαμβάνουν εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

Προσαρμογές για αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση

Η παραμονή μεγάλων σε ηλικία εργαζομένων στην εργασία εγείρει, βέβαια, για τους κεφαλαιοκράτες και τα όργανά τους, ζητήματα αξιοποίησής τους, έχοντας συνείδηση των αντικειμενικών δυσκολιών που δημιουργεί η ηλικία και η συσσωρευμένη χρόνια επιβάρυνση στην υγεία. Γι' αυτό, η μελέτη επισημαίνει πως «απαιτείται προσαρμογή στα υφιστάμενα συστήματα οργάνωσης της εργασίας στις επιχειρήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού». Γι' αυτό προβάλλεται η ανάγκη έγκαιρης αξιολόγησης των θέσεων εργασίας στην οποία εμπλέκονται μεταξύ άλλων και τα μεγάλα γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων και ευρέσεως εργασίας όπως η «Manpower», που «προσφέρει μια πλήρη σειρά υπηρεσιών μέσω των θυγατρικών της για να συμβουλεύσουν και να βοηθήσουν τις εταιρείες να διαχειριστούν τη γήρανση του εργατικού δυναμικού».

Στη συγκεκριμένη μελέτη, γίνεται επίσης ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σύμφωνα με το Eurofound, «μεταξύ 10% και 16% των εργαζομένων στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή εργάζονται σε επίπονες θέσεις εργασίας - εργασία που είναι ιδιαίτερα απαιτητική και θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, μακροπρόθεσμα». Ως προς την έννοια της «επίπονης» εργασίας η μελέτη σημειώνει ότι «πολλές χώρες δεν έχουν ορισμό για το τι αποκαλούν επίπονες εργασίες».

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι «οι περισσότερες χώρες έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τις ρυθμίσεις πρόωρης συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους που ασχολούνται σε επίπονη εργασία και τις έχουν αντικαταστήσει με εναλλακτικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά υλοποιούνται από κοινωνικούς εταίρους ή δημόσιες αρχές».

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων που δουλεύουν σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι «βέλτιστη πρακτική» της ΕΕ. Με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, οι καπιταλιστές αδιαφορούν για τη συσσωρευμένη επιβάρυνση που έχει υποστεί ο οργανισμός των εργατών στα ΒΑΕ, καταργούν τα χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης και αναζητούν τρόπους για να συνεχίσουν να τους εκμεταλλεύονται με «εναλλακτικά μέτρα»...

«Ευέλικτα συνταξιοδοτικά καθεστώτα» και «μερική συνταξιοδότηση»

Μια άλλη μελέτη του Eurofound, με τον τίτλο «Παράταση του εργασιακού βίου μέσα από ευέλικτα συνταξιοδοτικά καθεστώτα: Μερική συνταξιοδότηση» (Σεπτέμβρης 2016), εστιάζει στη μερική συνταξιοδότηση όσων βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, ως εργαλείο για να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, αλλά αναφέρεται και σε περιπτώσεις παράτασής της μετά τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

Ως προς την επίδραση των μέχρι τώρα αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων αναφέρονται τα εξής: «Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε όλη την ΕΕ, σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο, έχουν βελτιώσει τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων. (...) Σε 14 κράτη μέλη, οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις μεταξύ του 2010 και του 2013 συνέβαλαν σε μια προς τα κάτω αναθεώρηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2015a). Οι δημόσιες δαπάνες για συντάξεις ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) είχε προβλεφθεί να αυξηθούν μεταξύ 2010 και 2060 (κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες), αλλά μετά από επανυπολογισμό το 2013, τώρα αναμένεται να μειωθούν (κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες)».

Στην κατεύθυνση αυτή, η μελέτη τονίζει «οι λιγότερες ώρες εργασίας θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας για την παράταση του εργασιακού βίου» και πως «όχι μόνο μπορεί να επιτρέψουν στους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο, αλλά μπορεί επίσης να τους παρακινήσει να εργάζονται σε μεγαλύτερη ηλικία». Μια άλλη επισήμανση είναι ότι η μερική συνταξιοδότηση ταιριάζει με τη μερική απασχόληση που έτσι κι αλλιώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια...

Ως προς την αναπηρία, έχει ιδιαίτερη σημασία η παρατήρηση της μελέτης ότι η μερική συνταξιοδότηση δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους με αναπηρία να συνεχίσουν να εργάζονται...

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΕ
Μεροκάματα πείνας σε ακραίες συνθήκες δουλειάς

Στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης» και συζήτησε με εργαζόμενους στις εργολαβίες

Τα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας καταλαμβάνουν έκταση 160.000 στρεμμάτων
Τα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας καταλαμβάνουν έκταση 160.000 στρεμμάτων
Η πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που με συνέπεια υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση, εκτός από την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, επιφέρει και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων όσων απασχολούνται στην επιχείρηση, κυρίως εκείνων που ζουν την ευελιξία στο πετσί τους.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο απλώνεται σε μια έκταση 160.000 στρεμμάτων μεταξύ των νομών Κοζάνης και Φλώρινας. Μέσα σ' αυτήν την έκταση, εκτός από τα ορυχεία λιγνίτη με τις εγκαταστάσεις τους, λειτουργούν και οι Λιγνιτικοί Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί Αγ. Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης. Αυτό το διάστημα κατασκευάζεται και ο ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα ΙV», που προβλέπεται να αντικαταστήσει παλιότερες και πιο ρυπογόνες μονάδες της περιοχής και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020.

Μεροκάματο πείνας σε ακραίες συνθήκες δουλειάς

Στο σημερινό ρεπορτάζ θα επικεντρώσουμε στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω εργολάβων στη ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη μορφή απασχόλησης γενικεύτηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη μείωση του μόνιμου προσωπικού και την ταυτόχρονη αφαίρεση δικαιωμάτων σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων.

Ηλεκτροκίνητοι εκσκαφείς και ταινιόδρομοι μεταφοράς λιγνίτη στο Νότιο Πεδίο
Ηλεκτροκίνητοι εκσκαφείς και ταινιόδρομοι μεταφοράς λιγνίτη στο Νότιο Πεδίο
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί - το 1997 απασχολούνταν στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας περίπου 9.000 μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει πέσει κάτω από τις 4.500 - έχουν χτυπηθεί άγρια και τα μισθολογικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Σήμερα, με βάση την τελευταία ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ και πρωτοβάθμια σωματεία με τη διοίκηση της ΔΕΗ, οι μισθοί έχουν καθηλωθεί στο 65% σε σχέση με το 2009. Ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση έχει επέλθει στις αμοιβές των εργολαβικών εργαζομένων, οι οποίοι δεν αμείβονται καν με τη σύμβαση Μεταλλείων - Λιγνιτωρυχείων και Ορυχείων, που ισχύει για τους μόνιμους στα ορυχεία, αλλά με την ΕΓΣΣΕ των 586 ευρώ μεικτά, ενώ όσοι είναι κάτω των 25 ετών παίρνουν ακόμα λιγότερα, δηλαδή 511 ευρώ μεικτά!

Παρά το γεγονός ότι μόνιμοι και εργολαβικοί δουλεύουν δίπλα δίπλα, όπως και σε πολλούς άλλους χώρους και επαγγέλματα, οι κραυγαλέες μισθολογικές και άλλες διαφορές, που προκύπτουν από τη σύγκριση ακόμα και μ' αυτούς τους μειωμένους μισθούς των μονίμων, βγάζουν μάτι. Πολύ περισσότερο που όλοι οι εργαζόμενοι στα ορυχεία του λιγνίτη βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι σε άμεσους κινδύνους και άλλους επιβαρυντικούς για την υγεία τους παράγοντες, που δρουν σωρευτικά και μακροπρόθεσμα.

Χαρακτηριστικά, να σημειώσουμε ότι ακόμη και η ολιγόωρη παραμονή στο χώρο των ορυχείων προκαλεί άμεσα προβλήματα στην αναπνοή και την όραση. Εξαιτίας, μάλιστα, της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της εργασίας, έχουν συμβεί 10 θανατηφόρα «ατυχήματα», από τον Μάρτη του 2014 μέχρι σήμερα, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι τραυματισμοί, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, που ένα σημαντικό μέρος τους παραμένει μακριά από τη δημοσιότητα...

Να γίνουν προσλήψεις με πλήρη δικαιώματα

Εργαζόμενοι στα ορυχεία, με τους οποίους μίλησε ο «Ριζοσπάστης», περιέγραφαν ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις συνθήκες υπό τις οποίες δούλεψαν κατά την περίοδο της μεγάλης κακοκαιρίας του περασμένου Γενάρη, όταν το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας έφτασε σε οριακό σημείο και δίχως υπερβολή στα όρια του «black - out». Ηταν τότε που χρειάστηκε να δουλέψουν ασταμάτητα μέρα - νύχτα σε συνθήκες ψύχους, μέσα στο χιόνι, για να υπάρξει συνεχής και απρόσκοπτη τροφοδοσία των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών της περιοχής με λιγνίτη.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, η ΔΕΗ και οι ιδιώτες πάροχοι, έστηναν στην πλάτη τους ένα ασύλληπτο κερδοσκοπικό παιχνίδι με αγοραπωλησίες και εξαγωγές ρεύματος, πάντα μέσα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης. Οσα περιγράφονται πιο πάνω καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην επιχείρηση, υπογράμμισε μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Στ. Μωϋσιάδης, αντιπρόεδρος του «Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια» Δ. Μακεδονίας.

Οπως λέει, σήμερα το σύνολο των μηχανών που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία δεν επανδρώνεται πλήρως από μόνιμους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα και η εργασία να εντατικοποιείται για τους υπάρχοντες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και να καλύπτονται οι ανάγκες πρόσκαιρα με συμβασιούχους, αλλά και εργολαβικούς υπαλλήλους με τις πολύ χαμηλότερες αποδοχές. «Τα εργοδοτικά σωματεία, συνεχίζει, στην πράξη σιωπούν για το αρνητικότατο αυτό φαινόμενο και βάζουν πλάτη επί της ουσίας στις επιδιώξεις της επιχείρησης και των εργολάβων, που δραστηριοποιούνται για το δικό τους κέρδος και για να περιορίσουν το κόστος εργασίας συνολικά για τη ΔΕΗ».


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΕΕΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της ΔΕΗ

Υπόμνημα αιτημάτων κατέθεσε στον πρόεδρο της ΔΕΗ αντιπροσωπεία του ταξικού σωματείου
Υπόμνημα αιτημάτων κατέθεσε στον πρόεδρο της ΔΕΗ αντιπροσωπεία του ταξικού σωματείου
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, κατά τη διάρκεια «ενημερωτικής συνάντησης» που είχε ο πρόεδρος της ΔΕΗ και άλλα στελέχη της επιχείρησης με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το χώρο της συνάντησης, για να καταγγείλουν στους εργαζόμενους τα «κομπρεμί» που στήνονται στις πλάτες τους ανάμεσα στη συνδικαλιστική πλειοψηφία και την εργοδοσία, με στόχο να διασφαλιστεί η «εργασιακή ειρήνη» στα ορυχεία, αλλά και στους άλλους τομείς, με το επιχείρημα ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να ανταποκριθεί η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό έναντι των ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι εκπρόσωποι του σωματείου απαίτησαν και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της επιχείρησης, Μ. Παναγιωτάκη, στον οποίο επέδωσαν υπόμνημα με τις διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος. Συγκεκριμένα, το σωματείο απαιτεί:

  • Προκήρυξη όλων των θέσεων εργασίας τακτικού προσωπικού που απαιτούνται για τη λειτουργία της επιχείρησης και διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων με ανθρώπινα ωράρια, αυξήσεις μισθών, κατάργηση των εργολαβιών.
  • Υπογραφή ΣΣΕ για το προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης και να δοθεί τέλος στον αισχρό ηλικιακό διαχωρισμό των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών.
  • Να διασφαλιστεί με ευθύνη της ΔΕΗ ΑΕ η μισθοδοσία των εργαζομένων στις εργολαβίες, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές.
  • Να λειτουργήσουν επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων με αποφασιστικές αρμοδιότητες, να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με άμεση επάνδρωση των υπηρεσιών με γιατρούς εργασίας και όλο το απαραίτητο προσωπικό.
  • Ρεύμα φθηνό για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και όχι για τους βιομήχανους, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Τέλος, το σωματείο παίρνει θέση και για το πρόβλημα των πληττόμενων οικισμών Ποντοκώμης, Ακρινής και Αγ. Αναργύρων, από την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή και ζητά την άμεση μετεγκατάστασή τους με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ ΑΕ και το κράτος. Ακόμη, ζητά να διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες και με καθαρά επιστημονικά κριτήρια περιβαλλοντικές και επιδημιολογικές μελέτες για τη διερεύνηση των επιπτώσεων από τη δραστηριότητα της επιχείρησης στους κατοίκους και στο περιβάλλον, με στόχο την ουσιαστική προστασία του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ