Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είδες η ΔΕΗ;

Σαν να μη φτάνουν οι ποικιλόμορφοι εκβιασμοί στο όνομα της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, έρχονται κι εκείνοι από τη ΔΕΗ ΑΕ στα λαϊκά νοικοκυριά. Δια στόματος Μ. Παναγιωτάκη (επικεφαλής της ΔΕΗ ΑΕ), μάθαμε για τους απλήρωτους λογαριασμούς, ότι πρώτον: Στη ΔΕΗ «δεν διατυμπανίζουν ότι κόβουν το ρεύμα, αλλά δεν κάνουν και κοινωνική πολιτική»! Δεύτερον: Το ότι «δεν κόβουν το ρεύμα σε όσους χρωστούν έως 1.000 ευρώ» δεν είναι γραμμένο σε πέτρα! Τρίτον: Οτι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να χαρίσει οφειλές πελατών κάτω από 500 ευρώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν το κάνει τώρα γιατί ο θόρυβος που θα προκληθεί από τυχόν αποκοπές στην ομάδα αυτή, ίσως είναι μεγαλύτερος από το όποιο όφελος... Ολα αυτά, στο όνομα της «έλλειψης ρευστότητας» της επιχείρησης, την ίδια στιγμή που με κάθε τρόπο εξασφαλίζεται η «ανακούφιση» των βιομηχάνων, με μειώσεις στο τιμολόγιο της Ενέργειας που καταναλώνουν για να εξασφαλίσουν την «ανάπτυξη» της κερδοφορίας τους. Είδες (τελικά) η ΔΕΗ;

Μαϊμού στον καθρέφτη

Οι ναζιστές της εγκληματικής Χρυσής Αυγής από την πρώτη στιγμή που συζητήθηκε το σοβαρό θέμα των τηλεφωνικών συνακροάσεων στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με πολύ άγχος προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα αυτό. Το περίεργο είναι βεβαίως πως συνεχίζουν με το γνωστό χυδαίο ύφος τους την προσπάθεια να διακωμωδήσουν το θέμα, μιλώντας για συνακροάσεις - «μαϊμού» και μετά την έρευνα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), από την οποία προέκυψαν σημαντικά στοιχεία και ευρήματα, αξιοποιήσιμα στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Οπως, για παράδειγμα, οι ανιχνευτικές κλήσεις που έγιναν όχι μέσω του διαδικτύου, αλλά απευθείας μέσω τηλεφωνικού δικτύου από το εξωτερικό, οι οποίες είναι εύκολο, με την έρευνα που συνεχίζεται, να διαπιστωθεί από πού προέρχονται ακριβώς και να αποκαλυφθούν αυτοί που τις έκαναν. Εντάξει, ο αντικομμουνισμός τους είναι γνωστός, είναι όμως το μόνο κίνητρο ή μήπως οι κατά τ' άλλα «αντισυστημικοί» χρυσαυγίτες ξεπληρώνουν «γραμμάτια» κέντρων που επιδιώκουν να μη γίνει έρευνα της υπόθεσης σε βάθος; Ιδού η απορία...

Απροσεξίες;

«Νέα "επιδρομή", αυτή τη φορά στον σταθμό ΗΣΑΠ του Νέου Φαλήρου, πραγματοποίησαν άγνωστοι τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, οι δράστες εισέβαλαν στη 1.10 στον σταθμό και προκάλεσαν φθορές σε οκτώ ακυρωτικά μηχανήματα. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση». Αυτήν την είδηση «ανέβασε» στην ηλεκτρονική του έκδοση το «Εθνος» χτες το πρωί, συνοδευόμενη από μια φωτογραφία που δείχνει συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να μοιράζουν ανακοινώσεις για φτηνές, τακτικές και ασφαλείς αστικές συγκοινωνίες σ' ένα σταθμό του μετρό, όπου έχει αποκλείσει συμβολικά τα ακυρωτικά μηχανήματα. Δεν χρειάζεται να αναλύσει κανείς το συνειρμό που δημιουργεί ο αυθαίρετος συνδυασμός της είδησης με τη φωτογραφία. Γι' αυτό, άλλωστε, το ΠΑΜΕ παρενέβη τηλεφωνικά, ζητώντας να αλλαχθεί η φωτογραφία, πράγμα που έγινε. Τέτοιες ...απροσεξίες, όμως, στους ύποπτους καιρούς που ζούμε, ούτε επιτρέπονται ούτε δικαιολογούνται.

Εχουν όραμα...

Στην πολιτική απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσιοποιήθηκε τις προάλλες, καταγράφεται, μεταξύ άλλων, ο στόχος για διαμόρφωση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος «με ταξικό προσανατολισμό» (!), όπως γράφουν, και σε διάκριση με τον «κυβερνητικό και πελατειακό» συνδικαλισμό, που θα συνοδεύεται και από τις «απαραίτητες θεσμικές τομές». Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Η προσπάθεια να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους και το λαό ότι είναι άλλο πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και άλλο στο συνδικαλιστικό κίνημα βγάζει μάτι. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τους απασχολεί είναι να διαμορφώσουν και να κατοχυρώσουν μια διακριτή δύναμη στον πόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ανταγωνιστικά προς τις παραδοσιακές συνδικαλιστικές δυνάμεις των άλλων αστικών κομμάτων. Με τις δυνάμεις αυτές, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, συνυπηρετούν τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και του «κοινωνικού εταιρισμού», που οδηγεί στην ενσωμάτωση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη στρατηγική της εργοδοσίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που επιτίθενται από κοινού στο ΠΑΜΕ. Πέρα απ' αυτά, όμως, δεν περνάει απαρατήρητο και το «τάιμινγκ» των διακηρύξεων του ΣΥΡΙΖΑ για «θεσμικές αλλαγές» στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε μια περίοδο που στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η αλλαγή προς το χειρότερο του συνδικαλιστικού νόμου. Για να μη θυμηθούμε ότι τα στελέχη του υπήρξαν και στο παρελθόν φανατικοί αρθρογράφοι για αλλαγές στη δομή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τις οποίες θέλουν να λειτουργούν περίπου ως γραφεία παραπόνων των εργαζομένων και ιμάντες συνδιαλλαγής με την εργοδοσία, μακριά από κάθε συλλογική διεκδίκηση με ταξικά χαρακτηριστικά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1568 Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ολλανδίας - 3.000.000 άνθρωποι - καταδικάζεται σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκε τον προτεσταντισμό.

1907 Γεννιέται ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Αγγελος Τερζάκης. Από τα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν: «Ο σταυρός και το σπαθί», «Είλωτες», «Τα λύτρα της ευτυχίας», «Θωμάς ο Δίψυχος», «Ο Πρόγονος». Το 1937 κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του «Η μενεξεδένια πολιτεία». Την ίδια χρονιά αρχίζει η δημοσίευση της «Πριγκηπέσας Ιζαμπώ» στην «Καθημερινή», που θα ολοκληρωθεί το 1938 και θα εκδοθεί το 1945. Πέθανε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου 1979.

1936 Στην Ισπανία, το Λαϊκό Μέτωπο πετυχαίνει αποφασιστική εκλογική νίκη. Από τις 473 έδρες λαμβάνει 268 και σχηματίζει κυβέρνηση. Οι φασίστες αρχίζουν πυρετώδεις προετοιμασίες για το πραξικόπημα.

1937 Το ενετικό φρούριο της Ακροναυπλίας μετατρέπεται από τη δικτατορία Μεταξά σε φυλακή με σκοπό να συγκεντρώσει εκεί τα στελέχη του ΚΚΕ, να απομονώσει τις χιλιάδες των εξόριστων από τους αγωνιστές ηγέτες, και έτσι, χωρισμένους, να χτυπήσει όλους τους εξόριστους και φυλακισμένους με την πείνα, την τρομοκρατία, ώστε να τους αναγκάσει - όπως πίστευε - να υπογράψουν «δηλώσεις μετανοίας», αποκήρυξης του κομμουνισμού. Με την κατάληψη της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το καθεστώς παρέδωσε τους 636 δεσμώτες της Ακροναυπλίας στις δυνάμεις Κατοχής, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να εκτελεστούν στη συνέχεια ως «αντίποινα» για τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

1942 Κυκλοφορεί πλατιά η Ιδρυτική Προκήρυξη του ΕΛΑΣ, όπου διατυπώνονται οι σκοποί του λαϊκού στρατού.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν σε ενέδρα μεταξύ Λάρισας και Ελασσόνας ιταλικό τάγμα. 60 Ιταλοί νεκροί και τραυματίες. Οι Ιταλοί κατακτητές εξοντώνουν 117 πατριώτες στο Δομένικο και 50 πατριώτες στο χωριό Μυλόγουστα Θεσσαλονίκης.

1955 Με έγγραφό της προς την κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος καταδικάζει τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, κυρίως τον «Τελευταίο Πειρασμό», ζητώντας να τα απαγορεύσει. Προηγουμένως, είχε ζητήσει τον αφορισμό του Καζαντζάκη από το Πατριαρχείο.

1959 Αφού έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η κουβανική επανάσταση και ο δικτάτορας Μπατίστα έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ο Φιντέλ Κάστρο ορκίζεται πρωθυπουργός της Κούβας.

1964 Στις βουλευτικές εκλογές, η Ενωση Κέντρου λαμβάνει το 52,72% των ψήφων έναντι 35,26% του συνασπισμού ΕΡΕ - Προοδευτικών και 11,8% της ΕΔΑ. Το αποτέλεσμα αυτό οφειλόταν σε έναν βαθμό και στον λεγόμενο «εκλογικό ελιγμό» της ΕΔΑ, δηλαδή στην αποχή της από 24 εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να υπερψηφιστούν σε αυτές οι υποψήφιοι του Κέντρου. Η γραμμή της ΕΔΑ για «ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων», με στόχο «να φύγει η δεξιά» την είχε ουσιαστικά καταστήσει «ουρά του Κέντρου», ενός κόμματος αστικού, με διακηρυγμένο σκοπό την πάλη, τόσο κατά της «δεξιάς» του Καραμανλή όσο και κατά της «άκρας αριστεράς», δηλαδή της ΕΔΑ και του ΚΚΕ (ο γνωστός «διμέτωπος αγώνας»).

1968 Πραξικοπηματική κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού «Η Φωνή της Αλήθειας» από την αναθεωρητική ομάδα των Παρτσαλίδη, Ζωγράφου και Δημητρίου για τη μετάδοση μηνύματός τους, λίγες μέρες μετά τη 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ.

1998 Στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ δημιουργείται το δεύτερο «κλωνοποιημένο» ζώο, ένα μοσχαράκι, μετά την προβατίνα Ντόλι στη Βρετανία.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ