Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προσαρμογές, κινήσεις και αντιθέσεις σε ρευστό τοπίο...

...ενόσω δρομολογούνται νέα, επικίνδυνα για τους λαούς, ιμπεριαλιστικά σχέδια για τον έλεγχο στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στην κόντρα με Ρωσία και άλλα κέντρα

Από τις χτεσινές εργασίες της Συνόδου της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας
Από τις χτεσινές εργασίες της Συνόδου της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας
Με μια «επιθεώρηση» όλων των ανοιχτών μετώπων και των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, αλλά και με μια σειρά από «ανοιχτά» ζητήματα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο εσωτερικό της, ξεκίνησε χτες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ως ένας «ενδιάμεσος» - όπως όλα δείχνουν - σταθμός για ζητήματα που θα συζητηθούν εκτενέστερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί το Μάη, επίσης στις Βρυξέλλες.

Αιγαίο, Μεσόγειος, Μέση Ανατολή

Συγκεκριμένα, κάνοντας χτες το απόγευμα μια σύνοψη των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου και μια ανασκόπηση του τι πέτυχε η λυκοσυμμαχία το προηγούμενο διάστημα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο, επισήμως προς διαχείριση του Προσφυγικού, και στην πράξη ελέγχοντας και αυτόν το χώρο, όπου πλέουν ρωσικά πολεμικά πλοία από και προς τη Μέση Ανατολή.

Παραπέρα, επιβεβαίωσε ότι χτες αποφασίστηκε στη Σύνοδο η σύσταση ενός ξεχωριστού επιτελείου στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Νάπολη της Ιταλίας, επανδρωμένο με περίπου 100 στελέχη, όπου σε πρώτη φάση θα γίνεται «ανάλυση απειλών» από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ερωτηθείς, εξάλλου, από ρωσικά ΜΜΕ αν η συγκέντρωση και ανάλυση πληροφοριών θα αφορά και σε όσα συμβαίνουν στη Συρία, τη σύγκρουση βασικά ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών, απέφυγε να απαντήσει, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντάς το.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να υπενθυμίσει ότι αν και επισήμως το ΝΑΤΟ δε μετέχει στις επιχειρήσεις εκεί, στέλνει ωστόσο ιπτάμενα ραντάρ AWACS, που μεταφέρουν στις ΝΑΤΟικές χώρες που σχημάτισαν το «Συνασπισμό κατά του ISIS» επιχειρησιακή εικόνα για οτιδήποτε συμβαίνει στην εν λόγω ζώνη.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι αποφασίστηκε αύξηση των ΝΑΤΟικών ασκήσεων στη Μεσόγειο, με συμμετοχή και της πανίσχυρης Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, όπως και ευρύτερη χρήση των drones που σταθμεύουν στην αμερικανική βάση της Σιγκονέλα, στη Σικελία, για εναέριο έλεγχο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, σε σχέση και με τις εξελίξεις στο νότιο μέτωπο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, αλλά πιθανόν και τους «ρόλους» που διεκδικούνται και μοιράζονται ανάμεσα στα κράτη - μέλη, η κατ' ιδίαν συνάντηση του Στόλτενμπεργκ με την Ισπανίδα υπουργό Αμυνας.

«Απολογισμοί» στο μέτωπο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία

Παραπέρα, σε όλους τους τόνους και παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία, ο γγ του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε για την «ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ» να προασπίσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων του ευρωατλαντικού άξονα στην κόντρα με άλλα κεφάλαια.

Θύμισε ότι το ΝΑΤΟ τριπλασίασε τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασής του σε 40.000 προσωπικό, ότι έστησε τη διακλαδική δύναμη ταχείας ανάπτυξης «Αιχμή του Δόρατος» με ισχύ 5.000 ανδρών, ότι προωθεί τέσσερις πολυεθνικούς σχηματισμούς μάχης στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Οτι στην τέτοια γραμμή έστησε και 8 μικρά στρατηγεία προς καλύτερο συντονισμό των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Οτι ανέπτυξε πλοία και εναέριες περιπολίες στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα και έκανε «πιο στενή από ποτέ» τη συνεργασία του με την ΕΕ.

Γενικά, σε δηλώσεις του καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, δεν παρέλειψε να εστιάσει στις στενές σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, σηματοδοτώντας και έτσι, σε μια περίοδο μάλιστα που οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία αναζωπυρώνονται, το σταθερό «μέτωπο» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στην καπιταλιστική Ρωσία.

Αλλωστε, σήμερα, συνεδριάζουν με θέμα τις σχέσεις με τη Γεωργία, ενώ χτες ο Στόλτενμπεργκ είχε συνάντηση και με τον υπουργό Αμυνας της Ισλανδίας, χώρας που παίζει εξίσου κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς τους, στην άλλη μπάντα του χάρτη, εφόσον ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενισχύουν εκεί την παρουσία τους, με μέσα και προσωπικό, για να αντισταθμίσουν μια σχετική υπεροπλία που - όπως οι ίδιοι εκτιμούν - παρουσιάζει το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό στο Βόρειο Ατλαντικό.

Διαβεβαιώνουν για «ισχυρή δέσμευση» των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

Στο πρόγραμμα της χτεσινής μέρας, ξεχώρισε επίσης η κατ' ιδίαν συνάντηση του Στόλτενμπεργκ με τον νέο υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Ματίς, ο οποίος στις κοινές τους δηλώσεις χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «το δεύτερο σπίτι» του εφόσον ως Αμερικανός στρατηγός (και με το χαρακτηριστικό παρατσούκλι «τρελό σκυλί»...) είχε υπηρετήσει για πολλά χρόνια σε κορυφαία πόστα της λυκοσυμμαχίας.

Και οι δύο έσπευσαν να διαβεβαιώσουν για την «ισχυρή δέσμευση» των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, προσπαθώντας εκ νέου να εκτονώσουν ανησυχίες, κυρίως ευρωπαϊκών καπιταλιστικών κρατών, για τη «δέσμευση» της νέας πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Προς επίρρωση τούτου, ο Στόλτενμπεργκ εξήρε το γεγονός ότι μια νέα αμερικανική ταξιαρχία αναπτύσσεται στην Πολωνία, ότι προγραμματίζονται περισσότερες ασκήσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, οι οποίες μάλιστα - όπως ο ίδιος είπε - μεταφέρουν και αποθηκεύουν πρόσθετα πολεμοφόδια και άλλα υλικά τους σε στρατηγικά σημεία στην Ευρώπη. «Ολα αυτά είναι στοιχεία που μου επιβεβαιώνουν την ισχυρή αμερικανική δέσμευση στο ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Παραπέμπουν στη Σύνοδο Κορυφής το Μάη

Ωστόσο, τόσο ο Ματίς όσο και ο Στόλτενμπεργκ έβαλαν και πάλι ως ζήτημα αυτό που από την πρώτη στιγμή υποστήριζε στο ενδοαστικό παζάρι η πλευρά Τραμπ: Οτι δεν πρέπει μόνες τους οι ΗΠΑ να σηκώνουν το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος της λειτουργίας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού και ότι όλα τα κράτη - μέλη πρέπει να εκπληρώνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα δαπανώντας ετησίως το 2% του ΑΕΠ τους για πολεμικές δαπάνες.

Αίτημα που έσπευσε να υιοθετήσει ο Στόλτενμπεργκ, καθησυχάζοντας ωστόσο τους Αμερικανούς ότι οι πτωτικές τάσεις στις πολεμικές δαπάνες των άλλων κρατών - μελών ήδη από το 2015 ανακόπηκαν. Οτι το 2016 καταγράφηκε αύξηση 3,8% στις δαπάνες που έκαναν τα κράτη - μέλη της Ευρώπης και ο Καναδάς, φέρνοντας επιπλέον 10 δισ. δολάρια στο τέτοιο ταμείο προς ξόδεμα. Οτι συνολικά την προηγούμενη χρονιά 22 κράτη - μέλη αύξησαν τη συνεισφορά τους, «αλλά σίγουρα πρέπει να διατηρήσουμε το μομέντουμ», συμπλήρωσε.

Αναγνωρίζοντας, άλλωστε, ότι σήμερα «μόνο 5 μέλη μας δαπανούν το 2% συζητήσαμε στη Σύνοδο πώς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Αναμένω να ληφθούν σημαντικές τέτοιες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Μάη στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε προϊδεάζοντας για νέο γύρο παζαριών, αποφάσεων και πολεμικών δαπανών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ