Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΙΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο επίκεντρο ο αυξανόμενος «προστατευτισμός»

ΣΕΟΥΛ.--

Οι υπουργοί Οικονομικών της Asia - Europe Meeting (ASEM - Συνάντηση Ασίας - Ευρώπης) συναντήθηκαν χτες και προχτές στη Σεούλ, στο φόντο ευρύτερων μονοπωλιακών ανταγωνισμών που επιδρούν συνολικά στο συσχετισμό γεωπολιτικής δύναμης σε Ευρώπη, Ασία, αλλά και διεθνώς. Χαρακτηριστική είναι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Διαειρηνική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΡΡ), διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για τους όρους με τους οποίους τα μονοπώλια του Ειρηνικού αναζητούν συνεργασίες, με αμερικανικά, ευρωπαϊκά και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα να διαγκωνίζονται για το προβάδισμα σε κρίσιμους κλάδους και αγορές.

Η ASEM συγκροτήθηκε το 1996 ως βήμα διαλόγου μεταξύ χωρών των δύο ηπείρων και σήμερα περιλαμβάνει 53 μέλη, 30 ευρωπαϊκές και 21 ασιατικές χώρες, καθώς επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ως σύνολα.

Σε συνέντευξή του στους «Τάιμς της Κορέας», ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Εμπορίου του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Γέο Χαν-κου, σημείωσε ότι «υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά. Τώρα είναι η ώρα που Ασία και Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, στέλνοντας μήνυμα ενάντια στον αυξανόμενο προστατευτισμό στο εμπόριο... Η (Νότια) Κορέα, πρωταθλητής στο ανοιχτό εμπόριο και μόνη χώρα που έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με ΕΕ, Κίνα και θα αναλάβει ηγετικό ρόλο για να βοηθήσει τις δύο περιοχές να απαντήσουν στον αυξανόμενο προστατευτισμό». Στο σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα σημείωνε ότι η ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας θα αποκτήσει ειδικό βάρος, με δεδομένο ότι οι δυο πλευρές αντιπροσωπεύουν το 62% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 64% των εμπορικών συναλλαγών διεθνώς, το 57% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Με αφορμή την υπουργική συνάντηση, η Σεούλ διοργανώνει και Οικονομικό Φόρουμ Ευρώπης - Ασιας, Διεθνές Φόρουμ για την Καινοτομία στην οικολογία («Πράσινη Ανάπτυξη»), όπως και Φόρουμ για την Ενέργεια, με συνδιοργανωτή και την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας.

Παζάρια για την ΤΡΡ

Στο μεταξύ, χτες ολοκληρώθηκαν στην Ιαπωνία διήμερες συναντήσεις εκπροσώπων από τις 11 χώρες που παραμένουν στην TPP (Ιαπωνία, Μαλαισία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, Περού). O εκπρόσωπος της Ιαπωνίας στις διαπραγματεύσεις, Καζουγιόσι Ουμεμότο, υποστήριξε ότι σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος» στην κατεύθυνση υπογραφής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των 11 και πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε οι ΗΠΑ να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, το οποίο θα σημαίνει ότι θα πρέπει να επικυρωθεί η αρχική TPP». Πάντως, η συνάντηση των 11 έδωσε αφορμή για συνολικότερα παζάρια, αφού σε αυτή εξετάστηκαν ποια κομμάτια της αρχικής συμφωνία μπορούν να ...μπουν στο συρτάρι. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε τον ερχόμενο Νοέμβρη να γίνει νέα συνάντηση στο Βιετνάμ, όπου έχει προγραμματιστεί και η επόμενη σύνοδος της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC - Asia-Pacific Economic Cooperation) στην πόλη Ντανάνγκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ