Πέμπτη 5 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ IGB
«Τρέχουν» τα σχέδια υλοποίησής του

Εντονο ενδιαφέρον για τη δέσμευση δυναμικότητας του σχεδιαζόμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB εκδήλωσαν εταιρείες, όπως ανακοίνωσε χτες επίσημα η εταιρεία διαχείρισης του έργου.

Συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν 9 μη δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος σε κανονική ροή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου για 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος σε σταθερή ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 14/12/2015 και πλέον αναμένεται η έναρξη της δεύτερης δεσμευτικής φάσης, μετά τη λήψη των σχετικών κατευθύνσεων και εγκρίσεων από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας οι οποίες αναμένονται σύντομα.

Οπως όλα δείχνουν, το έργο που έχει την έγκριση τόσο της ΕΕ, όσο και την ενεργό υποστήριξη των ΗΠΑ, βαδίζει προς τη φάση της υλοποίησης.

Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός IGB θα διασυνδεθεί με το εγχώριο σύστημα φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής και με το αντίστοιχο βουλγαρικό στην περιοχή της Stara Zagora. Εχει σχεδιαζόμενο μήκος 182 χιλιόμετρα και η αρχική μεταφορική του ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διασύνδεσή του και με τον ΤΑΡ, τον αγωγό που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλά και με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμβαση για τους σταθμούς συμπίεσης του ΤΑΡ

Στο μεταξύ, χτες η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού ΤΑP ανακοίνωσε πως ανέθεσε σε ελληνοϊταλική κοινοπραξία εταιρειών, αποτελούμενη από την ιταλική «Renco SpA» και την ελληνική «ΤΕΡΝΑ ΑΕ» τη σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του έργου.

Στην Ελλάδα, η σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στους Κήπους, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην Αλβανία, η σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στο Φιέρι και ενός σταθμού μέτρησης ροής στη Βίγλιστα.

Η έναρξη της κατασκευής των σταθμών συμπίεσης έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ολοκλήρωσή της αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ