Πέμπτη 5 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Με αφορμή την επανέναρξη από σήμερα της συζήτησης του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο «Ριζοσπάστης» κωδικοποιεί και σχολιάζει τα βασικά επιχειρήματα που ανέπτυξαν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, στον πρώτο γύρο των συνεδριάσεων της Επιτροπής, που ολοκληρώθηκε πριν από το Πάσχα. Στα υπόλοιπα θέματα του σημερινού τετρασέλιδου «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία», περιλαμβάνονται ακόμα το ρεπορτάζ από τις προετοιμασίες για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, την Κυριακή 8 Μάη και μια συνέντευξη για την Οικονομική Εξόρμηση του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από την 1η Μάη.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ - ΑΝΕΛ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
«Αλλού βαρούν τα όργανα» στην κριτική τους για το νόμο - λαιμητόμο

Χαρακτηριστικά σημεία από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Eurokinissi

Από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό στη Βουλή
Τη Δευτέρα 25 Απρίλη ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων όλων των κομμάτων, που πήραν το λόγο μετά τον υπουργό Εργασίας, είναι αποκαλυπτικές. Η συζήτηση ανέδειξε την αδυναμία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας με την κυβέρνηση, καθώς ο νόμος της αποτελεί φυσικό συμπλήρωμα των δικών τους προηγούμενων παρεμβάσεων σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση που προωθεί, όχι βέβαια για τον ταξικό της χαρακτήρα, αλλά από τη δημοσιονομική και τη λογιστική σκοπιά του Ασφαλιστικού, επιμερίζοντας ανάλογα τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση των Ταμείων στους ασφαλισμένους και την «πελατειακή λογική» των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ας δούμε ορισμένα βασικά σημεία από τις τοποθετήσεις που έγιναν στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Οχι Γιάννης, Γιαννάκης

Προσπαθώντας να βρει διαφορές ανάμεσα στο νόμο Κατρούγκαλου και στον προηγούμενο νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, που δεν εφαρμόστηκε, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου κατέφυγε σε παιχνίδια με τις λέξεις, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«(...) Αλλη η λειτουργία της εθνικής σύνταξης ακόμα και στο δικό σας πόνημα, άλλη η λειτουργία της βασικής σύνταξη στη δική μας πρόταση, άλλη της ανταποδοτικής συντάξεως που συμπληρώνει την κύρια σύνταξη, άλλο η επικουρική, άλλο το επαγγελματικό ταμείο που λέμε εμείς, άλλο η ιδιωτική ασφάλιση, που όποιος θέλει πηγαίνει και την κάνει. Είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αν τα μπερδεύετε και τα συγχέετε, μόνο πολιτική κουτοπονηριά μπορούμε να ονοματίσουμε αυτήν τη σύγχυση».

Βέβαια, τα επαγγελματικά ταμεία είναι μορφή ιδιωτικής ασφάλισης, όπως κι αν τα ονομάσει κανείς. Οπως και ο διαχωρισμός της σύνταξης σε «εθνική» ή «βασική» και «ανταποδοτική», ένα και μόνο στόχο υπηρετεί: Να εγγυάται το κράτος στο εξής ένα μικρό μέρος και όχι ολόκληρη τη σύνταξη και να αποσύρεται έτσι ολοένα και περισσότερο από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Από αυτή την άποψη και παρά τις όποιες διαφορές ανάμεσα στους δυο νόμους, το «όχι Γιάννης, Γιαννάκης» ταιριάζει «γάντι» σε ό,τι αφορά το χτύπημα που επιχειρείται σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Αυτό επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στην Επιτροπή ως ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οπως είπε, «αυτό το Ασφαλιστικό ήταν αχρείαστο Ασφαλιστικό», επειδή ακριβώς «η αρχιτεκτονική του νόμου είναι η αρχιτεκτονική του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Ο,τι και να λέτε, όποιος ξέρει πέντε νομικά και διαβάζει τις διατάξεις, είναι η ίδια αρχιτεκτονική».

Μετά από αυτή τη βασική διαπίστωση, προσπάθησε και αυτή να διακρίνει διαφορές ανάμεσα στους δυο νόμους, απαριθμώντας μια σειρά από περιπτώσεις όπου, πράγματι, ο νόμος Κατρούγκαλου επιφέρει μεγαλύτερες ανατροπές ακόμα και από αυτές που προβλέπονταν στο νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη.

Στην πραγματικότητα, η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έβαλε στο ζύγι τα ψίχουλα που δίνουν ο ένας και ο άλλος νόμος, για να πείσει ότι τα δικά τους ήταν περισσότερα απ' αυτά των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είπε για παράδειγμα: «Στον ν. 3863 η βασική σύνταξη ήταν 360 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης (...) Με 15 χρόνια ασφάλισης με το δικό σας νομοσχέδιο, η σύνταξη είναι 345 ευρώ».

Ολοκληρώνοντας, μάλιστα, την τοποθέτησή της, προανήγγειλε τον επόμενο γύρο των ανατροπών από οποιαδήποτε κυβέρνηση ακολουθήσει, λέγοντας: «(...) Αυτό το Ασφαλιστικό, έτσι όπως πάμε, έτσι όπως πάει η οικονομία και με όλα αυτά που έχει συσσωρεύσει, δεν βγαίνει. Θα αναγκαστούμε στο μέλλον, όποιοι είναι στο μέλλον, θα αναγκαστούν να φέρουν καινούργιο και γρήγορα, το λέω αυτό».

Ο καλύτερος «λαγός»

Σε ό,τι αφορά την αντιασφαλιστική επίθεση που θα συνεχιστεί και μετά το νόμο της σημερινής κυβέρνησης, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος «λαγός» από τον ειδικό αγορητή του Ποταμιού, Κώστα Μπαργιώτα.

Με μια ακραιφνώς λογιστική θεώρηση του Ασφαλιστικού, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «το σύστημα είναι προβληματικό και δεν μπορεί να επιβιώσει», ότι «μιλώντας για το Ασφαλιστικό στην Ελλάδα, ουσιαστικά μιλάμε για την καρδιά της κρίσης χρέους, για έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η χώρα εξόκειλε το 2006 - 2009» και ότι «χωρίς ελλειμματικό Ασφαλιστικό ή με ένα καλύτερο Ασφαλιστικό είτε δεν θα είχαμε μπει σε μνημόνια (...) Εχουμε το χειρότερο Ασφαλιστικό, το οποίο κατόρθωσε ταυτόχρονα να τορπιλίσει την οικονομία της χώρας».

Με άλλα λόγια, το Ασφαλιστικό, δηλαδή τα δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη σύνταξη, ήταν αυτά που προκάλεσαν την κρίση. Επομένως, αυτονόητα, σύμφωνα με το Ποτάμι, αυτοί είναι που πρέπει να πληρώσουν με νέες περικοπές και βάρη.

Κατά τ' άλλα, στους ένοχους για τη σημερινή κατάσταση του Ασφαλιστικού συμπεριλαμβάνεται το «αναποτελεσματικό πολιτικό σύστημα, το οποίο αποδείχθηκε και κοντόφθαλμο και ρουσφετολογικό και ανεύθυνο», επειδή «ομονοούσε διακομματικά και σε όλες τις πτέρυγες διαχρονικά (...) στη συνεχή διεύρυνση των προνομίων και των εξαιρέσεων, στην συνεχή διεύρυνση των πρόωρων, των πλασματικών, των αναπηρικών συντάξεων». Εμμεσα, δηλαδή, οι ευθύνες καταλήγουν και πάλι στο λαό, την ίδια ώρα που αθωώνεται το κεφάλαιο και η διαχρονική πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του, απ' όλα ανεξαιρέτως τα αστικά κόμματα.

Για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για το πού πρέπει να κατευθυνθούν τα πράγματα, ο Κ. Μπαργιώτας εκθείασε τους Σπράο - Γιαννίτση, που «βρήκαν απέναντί τους τεράστια αντιπολίτευση, τεράστια αντίδραση», κάλεσε σε «ενεργητικές συμπράξεις όλων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων» για την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει και σε συναίνεση του λαού στις ανατροπές, καθώς «δεν υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστεί ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη χώρα μέσα σε κλίμα συγκρουσιακό και με όρους πολεμικής αντιπαράθεσης».

Απ' αυτή τη σκοπιά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για άρνηση διαλόγου και έδωσε χωρίς περιστροφές το στίγμα για τον πυρήνα των μελλοντικών ανατροπών: «Το Ποτάμι έχει επεξεργαστεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή λύση βασισμένη στις πολιτικές των τριών πυλώνων. Ολη η Ευρώπη πηγαίνει ή έχει πάει, από τη δεκαετία του '90 ακόμα, σε συστήματα τριών πυλώνων. Αυτή ήταν και η πρόταση της Επιτροπής σοφών, η οποία αγνοήθηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο τον Νοέμβριο. Αυτή είναι μια λύση για το ασφαλιστικό πρόβλημα που πρέπει να συζητηθεί. Χρειάζεται χρόνος και χρειάζεται καλή διάθεση». Κάθε σχόλιο περιττεύει...

Τα κοράκια πανηγυρίζουν

Και μιας και μιλάμε για «λαγούς», δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση η Ενωση Κεντρώων. Ο ειδικός αγορητής Μάριος Γεωργιάδης επανέλαβε την πρόταση για «γενικό ενιαίο πλαφόν ανώτατη σύνταξη στα 1.500 ευρώ», δίνοντας πάτημα στην κυβέρνηση να παρουσιάσει σαν αυτονόητες τις μειώσεις που κάνει στις σημερινές συντάξεις, βάζοντας ακόμα πιο κάτω το δικό της πλαφόν.

Ενδιαφέρον όμως έχει και ο λόγος για τον οποίο η Ενωση Κεντρώων ζητάει μείωση όλων των συντάξεων. Οπως είπε ο ειδικός αγορητής της, με τον τρόπο αυτό «μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι, για να αυξηθεί η κατώτατη εγγυημένη σύνταξη για τους φτωχούς συνταξιούχους συμπολίτες μας και όχι μόνο αυτό, έχουμε υπολογίσει ότι με αυτή μας την πρόταση, μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι ακόμη και για αναπτυξιακές ενέργειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων αναπτυξιακών ενεργειών θα ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε αφενός να μειωθεί η ανεργία και αφετέρου να αυξηθεί το εισόδημα του μέσου Ελληνα που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα».

Επομένως, μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Και εξασφαλίζεται από το κράτος ένα μίνιμουμ δίχτυ προστασίας από την απόλυτη εξαθλίωση για τους πιο φτωχούς, τραβώντας τον πήχη προς τα κάτω για όλους και την ίδια ώρα το κράτος εξοικονομεί λεφτά για να τα «σπρώξει» σε εισφοροαπαλλαγές του κεφαλαίου! Δεν υπάρχει πιο κυνική ομολογία της ταξικής πολιτικής που υπηρετεί και η Ενωση Κεντρώων, με το πρόσχημα μάλιστα ότι έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Για τη φορολογία των ελευθεροεπαγγελματιών, η Ενωση Κεντρώων κόπτεται για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ετσι, ο ειδικός αγορητής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δίνει ένα τεράστιο πλήγμα στην ανάπτυξη της χώρας», αναρωτώμενος «ποιος νέος επιχειρηματίας θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα υπό αυτές τις συνθήκες;».

Τέλος, μίλησε κι αυτός για το ζουμί μιας «ουσιαστικής», κατά την άποψή τους, μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, λέγοντας: «Η Ενωση Κεντρώων είναι το μόνο κόμμα στη Βουλή που προτείνει να συνδράμουν ιδιωτικές εταιρείες στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (...) Με τις κατάλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις και την αξιόπιστη κρατική εποπτεία, αρκετές μεγάλες αξιόπιστες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να επωμισθούν μέρος του συνταξιοδοτικού ζητήματος της χώρας (...) Τολμήστε να φέρετε ένα πρόγραμμα που, πραγματικά, να εξυπηρετεί το σύνολο των πολιτών μας και θα μας βρείτε αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια». Τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών θα χειροκροτούσαν με χέρια και με πόδια τον εκπρόσωπο της Ενωσης Κεντρώων.

Κινδυνολογία και ...προχειρότητα

Σε ό,τι αφορά τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ο ειδικός αγορητής τους, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ανέλαβε να κινδυνολογήσει αναφορικά με το μέλλον των Ταμείων, κρύβοντας βέβαια ότι για την κατάστασή τους φταίνε η εργοδοσία και το κράτος και ότι αυτοί και μόνο αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Οπως είπε, «δεν θα πληρωνόταν καμία σύνταξη σε δύο χρόνια, αν αυτή η κυβέρνηση σφύραγε στον αέρα» και εναπόθεσε τις ελπίδες ασφαλισμένων και συνταξιούχων στο «πακέτο Γιούνκερ», στα «πλεονάσματα», στο ΕΣΠΑ και στη «νομισματική χαλάρωση».

Τέλος, από τη Χρυσή Αυγή, ο ειδικός αγορητής Βαγγέλης Καρακώστας, αφού έπλεξε το εγκώμιο του δικτάτορα Μεταξά, φέρνοντας την Ιστορία στα μέτρα της φασιστικής τους προπαγάνδας, κατέληξε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση από τη σκοπιά της «αντισυνταγματικότητας» του νόμου. Οπως είπε, «η προχειρότητα με την οποία συνετάχθη το παρόν σχέδιο νόμου, οδήγησε το Ελεγκτικό Συνέδριο σε μια γνωμοδότηση, η οποία αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και εγείρει θέματα αντισυνταγματικότητας όχι μόνο συγκεκριμένων διατάξεων, αλλά και του συνόλου του προτεινόμενου σχεδίου νόμου»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αλχημείες και ψέματα υπερασπίζεται το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Το μαύρο - άσπρο προσπάθησε να κάνει ο υπουργός Εργασίας, στις τοποθετήσεις του στην Επιτροπή της Βουλής

Ο Γ. Κατρούγκαλος και άλλα κυβερνητικά στελέχη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής

Eurokinissi

Ο Γ. Κατρούγκαλος και άλλα κυβερνητικά στελέχη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής
Οποιος άκουγε τον υπουργό Εργασίας να αγορεύει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το Ασφαλιστικό, θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι προς συζήτηση δεν είναι ο νέος νόμος - λαιμητόμος, αλλά ένα νομοθέτημα γεμάτο με ευεργετικές διατάξεις για συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Τέτοια είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση, αναφορικά με το νομοσχέδιο που συζητιέται ξανά από σήμερα στη Βουλή.

Με ανυπόστατους αριθμούς και στατιστικές αλχημείες, ο Γ. Κατρούγκαλος επικέντρωσε την προπαγάνδα του στη δήθεν προστασία των πιο αδύναμων. Για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, επικαλέστηκε, για άλλη μια φορά, τη θεσμοθέτηση της «εθνικής» σύνταξης, ως το «φάρμακο διά πάσαν νόσον»... Ειδικότερα, υποστήριξε ότι αυτή αντιμετωπίζει την κατάργηση του ΕΚΑΣ και ότι έχει συνολικά «μεγαλύτερη κοινωνική αποτελεσματικότητα».

Δεν υπάρχει πιο ψεύτικος ισχυρισμός απ' αυτόν. Γιατί η θεσμοθέτηση της «εθνικής» σύνταξης στο ύψος των 384 ευρώ στην 20ετία και στα 346 ευρώ στη 15ετία, όχι μόνο δεν αντικαθιστά το ΕΚΑΣ, αλλά υπολείπεται κατά πολύ από τα κατώτερα όρια των συντάξεων που ισχύουν μέχρι τώρα και τα οποία καταργούνται. Αυτό συμβαίνει μάλιστα ακόμα και αν στην «εθνική» αθροίσουμε το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης, που θα προέρχεται από τις εισφορές.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο νόμος, ο σημερινός χαμηλοσυνταξιούχος χάνει σταδιακά το ΕΚΑΣ, το οποίο μετά το 2019 καταργείται εντελώς. Για φέτος το χάνουν περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, από τους οποίους αφαιρούνται συνολικά 168 εκατομμύρια ευρώ. Το 2017 το επίδομα περικόπτεται σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, με την απώλεια γι' αυτούς να ανέρχεται στα 569 εκατομμύρια ευρώ κ.λπ. Για όλους αυτούς, δεν προβλέπεται καμία νέα ενίσχυση ή αναπλήρωση των απωλειών που έχουν. Ετσι, στην καλύτερη περίπτωση, απομένουν με τις ελάχιστες κατώτερες συντάξεις.

Οι νέοι συνταξιούχοι χάνουν και αυτοί, αφού αντί των κατώτερων συντάξεων (π.χ. στο ΙΚΑ 486 ευρώ) με 15ετία, τώρα - στο νέο σύστημα - θα λαμβάνουν μόνο 346 ευρώ, που μαζί με το ανταποδοτικό μέρος, για ένα μισθό 750 ευρώ, η συνολική τους σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 432 ευρώ! Ετσι, θα λαμβάνουν περίπου 50 ευρώ λιγότερα από τα κατώτερα όρια που ίσχυαν πριν, χωρίς να συνυπολογίσουμε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που λάμβανε ένα μεγάλο τμήμα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 57,6% του εισοδήματος που είχαν πριν τη συνταξιοδότησή τους και όχι βέβαια στο 85% και 90%, που ισχυριζόταν ο Γ. Κατρούγκαλος στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για συντάξεις πείνας, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν ακόμα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις των συνταξιούχων, οι οποίοι επιπλέον στηρίζουν οικονομικά και ολόκληρες οικογένειες ανέργων.

«Ισοτιμία» στον πάτο του βαρελιού

Ο υπουργός, και συνολικά η κυβέρνηση, έχουν κάνει «καραμέλα» την «ισονομία» και την ισοτιμία, την οποία δήθεν επιβάλλει το νέο σύστημα. Επικαλούνται γι' αυτό τα ίδια ποσοστά αναπλήρωσης που θα έχει πλέον ο νέος ασφαλιστικός φορέας (ΕΦΚΑ) στον υπολογισμό της σύνταξης, ανεξάρτητα από την άσκηση επαγγέλματος (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, επιστήμονες), καθώς και τα ίδια ποσοστά εισφορών που θα πληρώνουν όλοι.

Αποκρύπτουν όμως επιμελώς ότι αυτή η «ισονομία», είναι ισότητα στην εξαθλίωση και στη φτώχεια. Είναι «ισονομία» στον πάτο του βαρελιού σε ό,τι αφορά το ύψος της σύνταξης, καθώς το συγκεκριμένο σύστημα, με την «εθνική» σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης, οδηγεί σε συντάξεις των 500 - 600 ευρώ για όλους και μάλιστα μετά από 30 και 35 χρόνια Ασφάλισης. Αυτήν την «ισονομία» της μιζέριας και της φτώχειας διαφημίζει η κυβέρνηση.

Αντίστοιχα, αυτού του είδους η «ισονομία» και «δικαιοσύνη» οδηγεί σε διπλασιασμό, μέχρι και τριπλασιασμό, τις εισφορές σε μια σειρά ομάδες και επαγγέλματα ασφαλισμένων (αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες), αφαιρώντας τους κι άλλο από το ήδη πενιχρό τους εισόδημα. Θύματα όμως αυτής της ταξικής «ισονομίας» θα είναι πρωτίστως οι σημερινοί νέοι, οι οποίοι εργάζονται με μισθούς πείνας και με άθλιες σχέσεις εργασίας, για τους οποίους χύνει κροκοδείλια δάκρυα η κυβέρνηση.

Η σφαγή των επικουρικών συντάξεων

Τους ίδιους προκλητικούς ισχυρισμούς περί «δικαιοσύνης» πρόβαλε ο υπουργός Εργασίας και στην περίπτωση των νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων. Δήλωσε με στόμφο πως «καμία οριζόντια μείωση δεν γίνεται», προσθέτοντας ότι δεν εφαρμόζεται η ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος», γιατί τότε η μείωση δεν θα ήταν στο 5% - όπως το 2014 - αλλά στο 26%.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Πρώτον, αν εξαιρεθεί η κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, όλες οι υπόλοιπες μειώσεις στις επικουρικές ήταν κλιμακωτές και αφορούσαν από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω, είτε μόνο στις επικουρικές, είτε στο άθροισμα κύριων και επικουρικών. Κατά συνέπεια, η σημερινή κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί. Οσο και αν προσπαθεί να ξεχωρίσει από τις προηγούμενες, τις αντιγράφει κατά γράμμα.

Αλλωστε, για τους συνταξιούχους, καμία σημασία δεν έχει ο μηχανισμός της μείωσης, αλλά το γεγονός ότι οι συντάξεις περικόπτονται. Εκτός και αν θα 'πρεπε οι συνταξιούχοι των 70 και 80 ευρώ στις επικουρικές, να ευχαριστούν τις κυβερνήσεις γιατί δεν έκοψαν και αυτά τα γλίσχρα ποσά. Εξάλλου, στις νέες επικουρικές, το μαχαίρι θα αφορά και συντάξεις τέτοιου επιπέδου. Οπότε ας μη «βλογάει τα γένια της» η κυβέρνηση.

Δεύτερο και σημαντικότερο: Οι νέες περικοπές στις επικουρικές του ΕΤΕΑ δεν περιορίζονται στο 5%, όπως ψευδώς αφήνει να εννοηθεί ο υπουργός, αλλά είναι υπερδιπλάσιες. Ειδικότερα, για φέτος η περικοπή υπολογίζεται στο 7,2% και για του χρόνου ξεπερνά το 12%. Ετσι, αθροιστικά, μόνο την τετραετία 2016 - 2019, όπως σαφώς προκύπτει από την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση θα περικόψει από τις σημερινές επικουρικές συντάξεις το ποσό των 1,026 δισ. ευρώ!

Ομως δεν είναι αυτό το μοναδικό χαράτσι. Ταυτόχρονα, στους εν ενεργεία ασφαλισμένους θα επιβάλει αύξηση εισφορών στις επικουρικές, ώστε την ίδια χρονική περίοδο, οι απώλειες γι' αυτούς να ανέλθουν στο ποσό των 1,251 δισ. ευρώ. Μαζί με τις απώλειες για τους νέους συνταξιούχους εντός της τετραετίας, οι συνολικές απώλειες σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους στην επικούρηση θα ανέλθουν στα 2,436 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της περίφημης ...«μη εφαρμογής» της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» από την κυβέρνηση!

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Στο πλαίσιο της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης την Κυριακή στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συναυλία αλληλεγγύης με τίτλο «Ενα τραγούδι για τον πρόσφυγα». Στη συναυλία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι εξής καλλιτέχνες: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Γεωργακάκης, Παντελής Θαλασσινός, Βαγγέλης Κορακάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Λίνα Ψυχογιού και η Χορωδία του ΠΑΜΕ.

Πρωτοβουλίες σωματείων - Εργατικών Κέντρων

Από την εξόρμηση που οργάνωσε πέρυσι, παραμονή της Πρωτομαγιάς, το Συνδικάτο Οικοδόμων σε εργοτάξιο της Αττικής
Από την εξόρμηση που οργάνωσε πέρυσι, παραμονή της Πρωτομαγιάς, το Συνδικάτο Οικοδόμων σε εργοτάξιο της Αττικής
Αναδεικνύοντας το ταξικό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς και παράλληλα με την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας, μια σειρά συνδικάτα και φορείς οργανώνουν εκδηλώσεις για την 1η Μάη. Ορισμένες από αυτές είναι οι εξής:

  • Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ οργανώνει προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» του Λεωνίδα Βαρδαρού, την Παρασκευή 6 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
  • Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και το παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου θα προβάλουν το ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, την Παρασκευή 6 Μάη, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα «Γκαλιούρη» του κινηματοθεάτρου «Μαρούλα».
  • Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλεί σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συζήτηση για τις εξελίξεις στον κλάδο του Εμπορίου, προβολή video για την Εργατική Πρωτομαγιά και μικρό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
  • Η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ οργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής, το Σάββατο 7 Μάη, στις 5.30 μ.μ., στον Αγιο Θωμά, στο μνημείο του Κάππα, ενός από τους 200 εκτελεσμένους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, την Κυριακή 8 Μάη, στις 12.30 μ., σε συνεργασία με το «Cine Foskolos», θα προβάλει την ταινία του Κώστα Φιλούση «Ουτοπία 1961», με θέμα τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου.
  • Κάλεσμα στους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν την ταινία «Ουτοπία 1961» που προβάλλεται από την Πέμπτη 5 Μάη έως τη Δευτέρα 9 Μάη, στον κινηματογράφο «Cine REX» στους Μυτιληνιούς, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου.
Συγκεντρώσεις σε 62 πόλεις

Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έχουν οριστεί για την Κυριακή 8 Μάη στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10.30 π.μ., πλατεία Λαύρας

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο

Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί καταρράκτες

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 12 μ., Εύδηλος

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Καβάλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., παλιά Νομαρχία

Κατερίνη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., Σαρόκο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., Αργοστόλι

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 11 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 10.30 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., Ζάππειο

Μαντούδι, 11 π.μ., πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., λιμάνι

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Φιλελλήνων

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Ρόδος, 11 π.μ., πλατεία Κύπρου

Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ, Εργατικό Κέντρο

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σπάρτη, 10.30 π.μ., πλατεία

Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., παραλία - Στρογγυλό

Χανιά, 11 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος, 10.30 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Οι προσυγκεντρώσεις

Για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, έχουν οριστεί, στις 9 π.μ. της Κυριακής, οι εξής προσυγκεντρώσεις συνδικάτων και μαζικών φορέων:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι και σωματεία Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Λογιστών, Καθαριστών-στριών, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Δημοσίου, ΟΤΑ, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ.
  • Ομόνοια: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Κεντρικού, Δυτικού, Βόρειου Τομέα, Μεσογείων, Συνταξιούχων, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι.
  • Μετρό «Ευαγγελισμός»: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Ανατολικού Τομέα.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Νότιου Τομέα.
  • Ταχυδρομείο Συντάγματος: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Για τη συγκέντρωση στον Πειραιά (πλατεία Καραϊσκάκη), οι προσυγκεντρώσεις ορίστηκαν στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Εργατικό Κέντρο: Σωματεία του Πειραιά
  • Περιβολάκι Νίκαιας: Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας, Κορυδαλλού και συνταξιούχοι.
  • Σταθμός ΗΣΑΠ: Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου, Περάματος και συνταξιούχοι.
  • Πλατεία Κοραή: Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά και φοιτητές - σπουδαστές.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με δεκάδες συγκεντρώσεις την Κυριακή ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς

Στην Αθήνα, στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα την Κυριακή 8 Μάη τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά το ΠΑΜΕ, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στα σωματεία να εντείνουν την προσπάθεια για την οργάνωση και την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας, ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλούν η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, ενώ κάλεσμα συμμετοχής στους μικρομεσαίους αγρότες απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο πλαίσιο της ταξικής αλληλεγγύης, το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα της Αθήνας θα βρεθούν στον καταυλισμό των προσφύγων στον Σκαραμαγκά, την Παρασκευή 6 Μάη, στις 11 π.μ. και θα μοιράσουν στους πρόσφυγες πολύγλωσση ανακοίνωση για την 1η Μάη.

«Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ού αιώνα, οργανώνοντας εδώ και τώρα την πάλη των εργαζομένων, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Συνεχίζουμε ενάντια στην καπιταλιστική σκλαβιά, στον πόλεμο, στην ανεργία, στη φτώχεια», υπογραμμίζει στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ.

Απόφαση για απεργία την Κυριακή 8/5 έχει πάρει η ΓΣΕΕ. Την ίδια μέρα δεμένα θα μείνουν τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 6 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Μέρα απεργίας είναι η ερχόμενη Κυριακή και για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο, καθώς είναι μια από τις εφτά Κυριακές που σύμφωνα με το νόμο επιτρέπεται στα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά (έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων). Ετσι, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9 π.μ., στην πλατεία Καπνικαρέας, στην Ερμού.

ΠΑΜΕ - ΠΣΟ
Εκθεση διεθνούς αφίσας στην Ικαρία

Εκθεση διεθνούς αφίσας της περιόδου 2006 - 2015 διοργανώνουν στην Ικαρία η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και η Γραμματεία Ικαρίας - Φούρνων του ΠΑΜΕ. Η έκθεση θα φιλοξενείται από την Πέμπτη 5 Μάη έως τη Δευτέρα 9 Μάη στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας. Την Πέμπτη στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια, ενώ τα συνδικάτα και οι φορείς θα μπορούν να οργανώνουν επισκέψεις τις μέρες λειτουργίας της έκθεσης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 11 π.μ. - 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Παράλληλα, στην αίθουσα συνεδριάσεων θα προβάλλονται ταινίες και ντοκιμαντέρ (στις 8.30 μ.μ.) από την εμπειρία του διεθνούς εργατικού κινήματος. Στην έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερες από 50 αφίσες, που απεικονίζουν τα προβλήματα και τους αγώνες της διεθνούς εργατικής τάξης και την πλούσια δραστηριότητα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Καλούμε πλατιά τους εργαζόμενους να ενισχύουν και οικονομικά το ΠΑΜΕ

Συνέντευξη με τον Αλέκο Περράκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Από την 1η του Μάη, βρίσκεται σε εξέλιξη η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΠΑΜΕ. Για την οργάνωσή της και για το κάλεσμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ σε σωματεία και εργαζόμενους, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Αλέκο Περράκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

***

-- Ενα από τα συνθήματα της φετινής Εξόρμησης, είναι το «δώσε δύναμη στη δύναμή σου». Πώς συνδέεται αυτό με την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ;

-- Τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουν μάχη στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, για να υπάρξει οργανωμένη απάντηση και να μπουν εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, να δυναμώσει η συμμαχία των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σ' αυτόν τον αγώνα δίνει δύναμη ο εργαζόμενος που ενισχύει οικονομικά το ΠΑΜΕ. Η συνεπής δράση του, το γεγονός ότι τα στελέχη του δεν τα διπλώνουν απέναντι στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, αναγνωρίζεται ακόμα και από εκείνους τους εργαζόμενους που δεν συμφωνούν σε όλα με τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτή η πλατιά αναγνώριση θέλουμε να εκφραστεί και στην εξόρμηση που μόλις ξεκίνησε, με την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ.

Ο Αλέκος Περράκης
Ο Αλέκος Περράκης
-- Τι πόρους έχει το ΠΑΜΕ και πώς αξιοποιεί τα οικονομικά του;

-- Οι οικονομικοί πόροι του ΠΑΜΕ είναι οι εισφορές των εργαζομένων, είτε αυτές προέρχονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνει, είτε από τις οικονομικές εξορμήσεις που κάνει. Σε αντίθεση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες ενισχύονται μέσα από πολλά «κανάλια» και με εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό κορβανά και από τα μονοπώλια, για να τους έχουν στο χέρι, να εξαγοράζουν συνειδήσεις, να προωθούν τη γραμμή της εργοδοσίας στο κίνημα.

-- Ποιο είναι το «κλειδί» για την επιτυχία της Εξόρμησης; Τι κάλεσμα απευθύνετε στα Συνδικάτα;

-- Ζούμε από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους χώρους δουλειάς, με τους χιλιάδες απλήρωτους, με το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων και με άλλους τόσους μισοάνεργους, με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ξέρουμε, επομένως, ότι η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Γιατί και το ένα ευρώ που θα δώσει κάποιος, θα είναι από το υστέρημά του.

Γι' αυτό καλούμε τα συνδικάτα να μπουν μπροστά και να απευθυνθούν σε όλους τους εργαζόμενους, να τους καλέσουν να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που μπορεί να έχουν. Να μη μείνει ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε ένας άνεργος, που δώσαμε μαζί τη μάχη, που να μην απευθυνθούμε, να εξηγήσουμε γιατί ζητάμε την ενίσχυσή του.

Το κουπόνι του 1 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Κυκλοφορούν επίσης και κουπόνια των 2 και 5 ευρώ
Το κουπόνι του 1 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Κυκλοφορούν επίσης και κουπόνια των 2 και 5 ευρώ
Η καλή και σχεδιασμένη οργάνωση της Εξόρμησης από τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Σωματειακές Επιτροπές στο χώρο ευθύνης τους, η πρωτοπόρα δουλειά των εκλεγμένων με τη στήριξη του ΠΑΜΕ στα όργανα του κινήματος, των υποψήφιων με τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ, είναι το «κλειδί» για την επιτυχία της Εξόρμησης.

-- Υπάρχουν κάποια παραδείγματα από παλιότερες εξορμήσεις που ξεχωρίζουν για τη σημασία της προσφοράς τους;

-- Η πείρα από τα προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι όπου δίνουμε τη μάχη με τους όρους που περιγράφουμε πιο πάνω, η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις που ξεχωρίζουν, συγκινούν και παραδειγματίζουν. Οπως ένας συνάδελφος, που ήταν για μήνες απλήρωτος και όταν τελικά απολύθηκε και πήρε το επίδομα ανεργίας και κάποια από τα δεδουλευμένα, έδωσε ένα σημαντικό ποσό για την ενίσχυση του ΠΑΜΕ, παρά το ότι βρισκόταν στα όρια της εξαθλίωσης.

Επίσης, εργαζόμενοι που διεκδικούσαν δεδουλευμένα μηνών, μάζεψαν ένα σημαντικό ποσό για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Είναι αυτά τα παραδείγματα που μας κάνουν αισιόδοξους για την επιτυχία και της φετινής Εξόρμησης.

Διαδικτυακό spot του Συνδικάτου Οικοδόμων

Με ένα διαδικτυακό spot, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας εμπλουτίζει την προπαγάνδα του για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Κυριακή στο Σύνταγμα. Με εμβληματική μουσική υπόκρουση και σκηνές από τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού, που συνδέθηκαν με ιστορικές Πρωτομαγιές προηγούμενων χρόνων, το Συνδικάτο σημειώνει ότι «είναι ώρα ευθύνης» και διεκδικεί: «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, σύμφωνα με τις ανάγκες μας». «Ζήτω η εργατική τάξη, ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά, ζήτω το ταξικό εργατικό κίνημα», είναι τα συνθήματα με τα οποία «κλείνει» το spot και καλεί στις 10 π.μ. την Κυριακή στο Σύνταγμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ