Πέμπτη 5 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ
Στόχος της η «απελευθέρωση πόρων» για κερδοφόρες επενδύσεις

«Η περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού, νομικού και εποπτικού πλαισίου για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων αποτελεί κρίσιμο προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση πόρων που παραμένουν παγιδευμένοι σε μη παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται σε μελέτη του ομίλου της Eurobank.

Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση «βλέπουν» τη σταθεροποίηση των «κόκκινων» δανείων στα τρέχοντα επίπεδα, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «απαραίτητη προϋπόθεση για μία τέτοια εξέλιξη είναι η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους του επίσημου τομέα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος προσαρμογής».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα «οφείλεται, κυρίως, στην πρωτοφανή (σε μέγεθος και διάρκεια) ύφεση που κατέγραψε η ελληνική οικονομία και όχι στην πολιτική δανειοδοτήσεων που ακολούθησαν τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας την περίοδο πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης».

Την ίδια ώρα, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα προβλέπει τη σταδιακή δυνατότητα πώλησης όλων ανεξαιρέτως των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου το Γενάρη του 2018. Σε πρώτη φάση, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία. Από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των «κόκκινων» δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι αναδιαρθρώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς προχωρά στη μεταβίβαση μέρους της συμμετοχής που διαθέτει στην ασφαλιστική εταιρεία «Ευρωπαϊκή Πίστη» στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία μετείχε και στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων. Η EBRD ανέλαβε δράση στις αρχές της δεκαετίας του '90, με ειδική «αποστολή» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στον απόηχο των αντεπαναστατικών εξελίξεων, ενώ σήμερα δραστηριοποιείται και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, σε οικονομίες που επίσημα χαρακτηρίζονται «αναδυόμενες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ