Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2016 - αριθ. φύλλου: 12419

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Προοδεύουν» τα αντιλαϊκά παζάρια εν μέσω των μονοπωλιακών ανταγωνισμών

ΣΕΛ.  5
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Κάλεσμα έντασης της ταξικής πάλης ενάντια στο κεφάλαιο

Ανακοίνωση της Γραμματείας της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας» για την Πρωτομαγιά


ΣΕΛ.  15

Συγκεντρώσεις στις 8 Μάη ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας

  • Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 10 π.μ. Θα ακολουθήσει συναυλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
  • Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Σταθμός στον αγώνα ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα με αιχμή το Ασφαλιστικό και Φορολογικό αλλά και στα νέα που φέρνει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» αποτελούν οι φετινές συγκεντρώσεις τιμής για τα 130 χρόνια της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οι συγκεντρώσεις και η απεργιακή κινητοποίηση στους κλάδους που εργάζονται την Κυριακή θα πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας.


ΣΕΛ.  8  -  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κλιμάκωση

Κλιμακώνεται, όπως όλα δείχνουν, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με ευθεία και συνεχή αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που ...φορά μάλιστα και ΝΑΤΟικό «καπέλο». Οι παραβιάσεις και παραβάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, η αμφισβήτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πλοία γίνονται ενώ τα πλοία της λυκοσυμμαχίας αλωνίζουν στην περιοχή, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Ο ίδιος ο γγ του ευρωατλαντικού στρατιωτικού άξονα έσπευδε, πριν από περίπου δέκα μέρες, ευρισκόμενος στην Αθήνα, να επιβεβαιώσει τις «ευαισθησίες» του απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο, αποδεικνύοντας ότι το γκριζάρισμα του Αιγαίου βρίσκεται μέσα στην πολιτική του ΝΑΤΟ. Κάνοντας ταυτόχρονα σκόνη τα κυβερνητικά επιχειρήματα ότι η ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Παραπέρα, η τουρκική προκλητικότητα και η κλιμάκωσή της δεν είναι άσχετες με τις εξελίξεις σε ένα ευρύτερο τόξο αντιθέσεων και συγκρούσεων που αγκαλιάζει τη γείτονα, από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, τόξο που φυσικά ακουμπά και την Ελλάδα: Ο τουρκικός στρατός έχει εμπλακεί ήδη σε σκληρές μάχες στα νοτιοανατολικά της χώρας εναντίον Κούρδων. Επίσης, συγκεντρώνει εκεί πρόσθετες δυνάμεις για επιχειρήσεις πέραν των τουρκο-συριακών συνόρων, στο εσωτερικό της Συρίας, επισήμως εναντίον δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους». Η τουρκική αστική τάξη σε συνθήκες που νιώθει να της ασκούνται πιέσεις στα ανατολικά εντείνει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο στον ανταγωνισμό της με την ελληνική, προκειμένου να κατοχυρώσει τα ζωτικά της συμφέροντα και τη διαπραγματευτική γεωπολιτική της θέση στην περιοχή.

Πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο τάχα για το Προσφυγικό, στην πραγματικότητα, διασυνδέεται με άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα - όπως παραδέχονται ανοιχτά οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι - στην αντιπαράθεσή τους με τη Μόσχα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, για να κατανοηθεί το επικίνδυνο «παζλ» των αντιθέσεων στην περιοχή. Φυσικά, το δικό της «παιχνίδι» κάνει στην Αθήνα και η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, προς υπεράσπιση τη θέσης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, παρέχοντας στήριξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, π.χ. τη Σούδα, άλλες υποδομές και υπηρεσίες, εντείνοντας τον ανταγωνισμό με την τουρκική αστική τάξη.

Σε κάθε περίπτωση, με την κατάσταση να περιπλέκεται περαιτέρω, ελλοχεύει ο κίνδυνος ο λαός να πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμα και με το αίμα του, τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς όπου τον μπλέκουν η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της για τα συμφέροντά τους, διαμετρικά αντίθετα όπως είναι με τα γνήσια λαϊκά. Με αυτό ως δεδομένο, ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο παρά να δυναμώσει την οργανωμένη πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην εξουσία του κεφαλαίου, στις διακρατικές ενώσεις του και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Αγώνας που πρέπει να αποκτήσει προοπτική, να συνδεθεί με την πάλη για την εργατική - λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ, ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία.ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκλεισε τον ένα χρόνο λειτουργίας!

Ενα χρόνο έκλεισε το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, στην οδό Τροίας 36, στην περιοχή της Βικτώριας και σήμερα ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί άρθρο απολογισμού αυτού του πρώτου χρόνου ζωής του.


ΣΕΛ.  14


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΕΑΡΙΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2016»
Πολλαπλοί «κίνδυνοι» και αβεβαιότητες στο προσκήνιο

ΣΕΛ.  3
ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μαζί με το ΕΚΑΣ «χάνουν» και τα φάρμακα!

ΣΕΛ.  8
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Επιχειρηματικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων

ΣΕΛ.  8
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πραγματική ανάσταση θα έρθει με μαζικό ξεσηκωμό ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  5


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org