Πέμπτη 5 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνοδευτικά των μνημονίων

Γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμα που εξέδωσε την Τρίτη για την Πρωτομαγιά: «Οι αγώνες των εργαζομένων, τα πολύπλευρα κινήματα, οι διεκδικήσεις μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς είναι απαραίτητα στοιχεία για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την επαναθεμελίωση των εργασιακών κεκτημένων τα οποία σάρωσαν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα τις μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας πενταετίας (...) Επίσης, δεν ξεχνάμε τα βήματα που έχουν ήδη γίνει, παρά τη δυσκολία των καταστάσεων (...) Χρειάζονται, όμως, πολλά ακόμα. Μπροστά μας έχουμε μεγάλες μάχες. Για να πάρουμε πίσω όσα δικαιούμαστε, για την πάταξη της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, για το χτύπημα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, για να τελειώσει πια το καθεστώς αυθαιρεσίας. Για την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων». Από το μακροσκελές μήνυμα απουσιάζει κάθε αναφορά στην εργοδοσία, σαν να πάλευαν οι εξεγερμένοι εργάτες του Σικάγου ενάντια σε ...ανεμόμυλους και όχι ενάντια σε μια σκληρή εργοδοσία και το κράτος της. Αλλά και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως τον ένοχο για τα βάσανα των εργαζομένων και του λαού, αναγορεύοντας σε εναλλακτική λύση και διέξοδο τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της «πολλά να κάνει». Το τι ακριβώς περιγράφεται με ακρίβεια στο 3ο μνημόνιο, που γράφτηκε κι αυτό καθ' υπαγόρευση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Επομένως, τα μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά, μόνο ως ...συνοδευτικά έγγραφα των μνημονίων μπορεί να θεωρηθούν και τίποτα παραπάνω.

Σήμερα έχεις, αύριο όχι

Διαβάζουμε στον Τύπο ότι μια «παράπλευρη απώλεια» από την πτώχευση της εταιρείας BHS («British Home Stores») είναι το συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων, το οποίο λειτουργούσε με τη μορφή του επαγγελματικού ταμείου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Ταμείο αυτό έχει έλλειμμα 571 εκατ. στερλίνες (737 εκατ. ευρώ) και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο οποίος κάθε άλλο παρά φτώχυνε μετά το φαλίρισμα της BHS, δήλωσε ότι προσφέρεται εθελοντικά να καλύψει τα 80 εκατ. στερλίνες (περίπου 103 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, μια τρύπα στο νερό και αυτή υπό την αίρεση των μελλοντικών διαθέσεων του εργοδότη. Το Ταμείο αυτό καλύπτει τους χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους της εταιρείας, οι οποίοι τώρα μένουν μετέωροι σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, καθώς η τύχη του επαγγελματικού τους ταμείου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της εταιρείας. Στον καπιταλισμό, όμως, εταιρείες πάνε κι έρχονται, άλλες καταστρέφονται από τον ανταγωνισμό, άλλες συγχωνεύονται, άλλες ευημερούν για κάποια χρόνια και μετά εξαφανίζονται από το χάρτη. Επαγγελματικά ταμεία, επομένως, σημαίνει ότι το δικαίωμα στην ασφάλιση και στη σύνταξη δεν είναι κατοχυρωμένο ούτε σίγουρο. Σήμερα έχεις, αύριο δεν έχεις, αν η εταιρεία στην οποία δουλεύεις φαλιρίσει ή δεν πάνε καλά οι δουλειές της. Αυτό το μέλλον επιφυλάσσουν στους εργαζόμενους και στην Ελλάδα, αυτόν το δρόμο διευρύνει τώρα η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κρα - κρα!

Τα κοράκια παραμονεύουν. Αυτό επιβεβαιώνει η αρθρογραφία που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό γύρω από το ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ, του επικουρικού ταμείου των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στον Τύπο. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε χτες σε ιστοσελίδα ειδικευμένη σε ασφαλιστικά ζητήματα, με τον τίτλο «Η κατάρρευση του επικουρικού Ταμείου των Δημοσιογράφων και η ιδιωτική ασφάλιση». Εκεί γράφεται, μεταξύ άλλων: «Οι ασφαλιστικές δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι τους ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό μέσα από την κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης και ότι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε επαγγελματίες που ζητούν απεγνωσμένα κάποια λύση (...) Ουσιαστικό αδιέξοδο και μάλλον οι "τίτλοι τέλους" (για τον ΕΔΟΕΑΠ, μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου που προβλέπει ο νόμος - λαιμητόμος). Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι ανοίγεται δρόμος στις ιδιωτικές ασφαλιστικές να δράσουν ως μία μεγάλη κοινοπραξία προκειμένου είτε να δημιουργήσουν μαζί με τον κοινωνικό φορέα ένα νέο επαγγελματικό ταμείο είτε ένα νέο τεράστιο ομαδικό συμβόλαιο που θα καλύπτει επαρκώς τον κλάδο Υγείας (...) θα περάσουν έμπρακτο μήνυμα προς την υπόλοιπη κοινωνία ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές μπορούν να γίνουν λύση του προβλήματος και όχι να παραμείνουν στο περιθώριο των ασφαλιστικών εξελίξεων». Δεν πρόλαβε να ψηφιστεί ο νόμος της κυβέρνησης και τα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών άρχισαν να κάνουν βόλτες πάνω από την Κοινωνική Ασφάλιση, δείχνοντας ποιοι κερδίζουν αντικειμενικά από μια ακόμα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Εμαθαν τι είναι η πείνα

Από ενημερωτικό δελτίο των ελληνικών διπλωματικών αρχών στη Μόσχα: «Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση παρακολούθησης της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης που εκπονεί το Ινστιτούτο Κοινωνικών Αναλύσεων και Προβλέψεων της Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, οι Ρώσοι δαπανούν πλέον το 50,1% των αποδοχών τους για την αγορά προϊόντων τροφίμων. Για πρώτη φορά από το 2008, το μερίδιο των τροφίμων στον συνολικό όγκο λιανικών πωλήσεων ξεπέρασε αυτό των βιομηχανικών προϊόντων, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται τον Φεβρουάριο του 2016 στο 50,1% και 49,9%, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η τελευταία φορά που οι δαπάνες των Ρώσων για τρόφιμα υπερέβησαν αυτές για μη διατροφικά προϊόντα ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 - 2009. Η τάση αυτή προς αύξηση των δαπανών των πολιτών για τρόφιμα αντανακλά τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων του πληθυσμού και την αύξηση της φτώχειας, καθώς όσο φτωχότερο είναι ένα νοικοκυριό, τόσο μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του ξοδεύει για τρόφιμα. Σημειώνουμε ότι το 2015, το ποσοστό φτώχειας στη Ρωσία διαμορφώθηκε σε 13,4% ή 19,2 εκατομμύρια ανθρώπους, που αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί τα τελευταία εννέα χρόνια».

Είκοσι πέντε μόλις χρόνια μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης, ο καπιταλισμός δείχνει άγρια τα δόντια του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1813 Γεννιέται ο Δανός φιλόσοφος Σόρεν Κίρκεγκαρντ, θεμελιωτής του ρεύματος του υπαρξισμού.

1818 Γεννιέται στην πόλη Τριρ της Πρωσίας ο Καρλ Μαρξ.

1821 Πεθαίνει εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης, αιχμάλωτος των Βρετανών, ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

1893 Κραχ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η καπιταλιστική κρίση στις ΗΠΑ οξύνεται και βαθαίνει. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες χάνουν τη δουλειά τους, με την ανεργία να εκτοξεύεται σε μόλις δύο χρόνια από 3% σε 18,4%.

1912 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Πράβντα», οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Μπολσεβίκων. Η 5η Μάη καθιερώνεται ως Μέρα του Επαναστατικού Τύπου.

1936 Ο Ιταλός στρατηγός Μπαντόλιο καταλαμβάνει την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αβησσυνίας (της σημερινής Αιθιοπίας), που πλέον καθίστατο αποικία της φασιστικής Ιταλίας.

1945 Ξεκινά λαϊκή εξέγερση στην Πράγα, που καταλήγει 3 μέρες μετά στην απελευθέρωσή της από τους ναζί (μόλις ο Κόκκινος Στρατός έφτασε στις παρυφές της πόλης).

1946 Η Αστυνομία κλείνει τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αλληλεγγύης.

1949 Ο κυβερνητικός στρατός αρχίζει επιχειρήσεις στις περιοχές της Ρούμελης και της Θεσσαλίας κατά του ΔΣΕ. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού αποτελούνταν από το Α' Σώμα Στρατού με 2 Μεραρχίες, 45 Τάγματα Εθνοφρουράς, 4 μοίρες ΛΟΚ, 2.500 ΜΑΥδες, 4 συντάγματα τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης, 5 μοίρες πυροβολικού και 3 σμήνη αεροπορίας. Σύνολο δυνάμεων: 50.000 άνδρες. Στον αντίποδα, τα τμήματα του ΔΣΕ αποτελούνταν από 2 Μεραρχίες, την 1η Θεσσαλίας και τη 2ηΡούμελης, με ελαφρύ οπλισμό, δίχως πυροβολικό ή αεροπορία. Σύνολο δυνάμεων: 6.000 μαχητές.

1955 Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας γίνεται κυρίαρχο κράτος καθώς τερματίζεται και επίσημα η συμμαχική κατοχή. Την ίδια μέρα, η χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ.

1961 Ο Αλαν Μπάρτλετ Σέπαρντ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός κοσμοναύτης που ταξιδεύει στο Διάστημα (δεύτερος στον κόσμο, μετά τον Σοβιετικό Γιούρι Γκαγκάριν).

1965 Πεθαίνει ο τραγουδιστής Νίκος Γούναρης.

1981 Ο 27χρονος Ιρλανδός Μπόμπι Σαντς (πολιτικός κρατούμενος, εκλεγμένος βουλευτής και μαχητής του ΙΡΑ) πεθαίνει στις φυλακές Λονγκ Κες της Βόρειας Ιρλανδίας, ύστερα από απεργία πείνας, που κράτησε 66 μέρες.

1999 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος.

2010 Εκατοντάδες χιλιάδες λαού απεργούν και διαδηλώνουν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Με στόχο την ανακοπή της λαϊκής ανάτασης και τη συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος, προβοκάτορες επιτίθενται και πυρπολούν υποκατάστημα της «Μαρφίν», δολοφονώντας τρεις ανθρώπους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ