Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στη Σόφια υπό τις... ευλογίες των ΗΠΑ

Στη Σόφια θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, για να παραστεί στην τελετή υπογραφής της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας (FID) για το διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB από τις εταιρείες διαχείρισης του έργου, ενώ θα πραγματοποιήσει και συνάντηση με την ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, T. Πέτκοβα, όπου θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Ο αγωγός IGB, συνολικού μήκους 182 χλμ., θα συνδέει τα εθνικά συστήματα φυσικού αερίου των δύο χωρών, από την Κομοτηνή μέχρι τη Stara Zagora, έχει σχεδιαστεί να δέχεται ετησίως περί τα 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου και το διαχειρίζονται η «BULGARIAN ENERGY HOLDING», που ανήκει κατά 100% στο βουλγάρικο Δημόσιο και η «IGI Poseidon», τις μετοχές της οποίας διαμοιράζονται η ΔΕΠΑ και η ιταλική «Edison».

Το έργο έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ιδιαίτερης σημασίας για την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης και χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια. Ιδιαίτερα «θερμό» ενδιαφέρον για την υλοποίησή του έχουν επιδείξει και οι ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν τη σύνδεσή του με τον ΤΑΡ και την τροφοδοσία του με αζέρικο φυσικό αέριο, αλλά και με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη νέα εγκατάσταση αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG που σχεδιάζεται στη Β. Ελλάδα. Από άποψη γεωπολιτικής σημασίας, το έργο συνδέεται με τη σταδιακή «απεξάρτηση» της Ανατολικής κυρίως Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και τη δημιουργία στο μέλλον του λεγόμενου «κεντρικού αγωγού» φυσικού αερίου, που θα ενισχύει τις ανάγκες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην κατασκευή του IGB και τη σύνδεσή του με τον ΤΑP υπογράμμισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτηρίζοντας και τους δύο αγωγούς «πολύ σημαντικά ενεργειακά έργα», τα οποία όχι μόνο θα ενδυναμώσουν την ελληνική οικονομία, αλλά θα βοηθήσουν επίσης στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας. Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα πως «τα έργα αυτά θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ