Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η σωτηρία των συντάξεων!

Αφού για μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «γάνωσε» τα αυτιά των συνταξιούχων, με τον ισχυρισμό ότι δεν θα εφαρμόσει τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές. Αφού για βδομάδες μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου πούλησε το παραμύθι περί «ισοδύναμων μέτρων», ήρθε η ώρα της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού, απ' όπου προκύπτει ότι το 2016 η συνολική δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις μειώνεται κατά 394 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, ο κρατικός προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο, προεξοφλεί ότι η δαπάνη των επικουρικών συντάξεων θα μειωθεί τουλάχιστον 10%, από τα 3,9 δισ. ευρώ φέτος, στα 3,506 δισ. ευρώ του χρόνου. Αν, μάλιστα, η μείωση της δαπάνης δεν επιβληθεί σε όλες τις επικουρικές και περιοριστεί σε ποσά πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο, τότε ενδέχεται οι υψηλότερες σχετικά επικουρικές να δεχτούν όλο το βάρος των περικοπών και η μείωση να είναι πολλαπλάσια του 10%. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός από την κυβέρνηση στη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που τώρα τη βάφτισε «κανόνα βιωσιμότητας» θα οδηγήσει στην παραπέρα εξαΰλωση των επικουρικών, μέχρι την ολοκληρωτική κατάργησή τους. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια, οι συνταξιούχοι θα χάσουν το εισόδημα που προέρχεται από τις επικουρικές, που αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 1/6 του συνολικού τους εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «σώσει» τις κύριες συντάξεις, όπως ισχυρίζεται. Γιατί, προφανώς, για μια κυβέρνηση, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «αριστερή», δεν έχει σημασία αν οι συνταξιούχοι χάνουν εισόδημα, αλλά το πώς θα χάσουν...

Ο μαθητής...

Η σοσιαλδημοκρατική «χάρη» του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ως γνωστόν, «διεθνούς εμβέλειας». Γι' αυτό και οι άνθρωποί του δεν παραλείπουν να κάνουν παρατηρήσεις ακόμα και στους «άριστους μαθητές» του ρεφορμισμού και οπορτουνισμού. Οπως, για παράδειγμα, στη λεγόμενη «γαλλική αριστερά», μια από τις πρώτες διδάξασες στην ενσωμάτωση της εργατικής τάξης στο καπιταλιστικό σύστημα. Να τι λέει σε άρθρο της η χτεσινή «Αυγή», σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς Λεπέν: «Και η αριστερά που έχει καθηλωθεί στο 4% τι γίνεται; Τι απέγινε η μαγιά του 11% από τον Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές; Το έλλειμμα ενωτικής διάθεσης έχει κόστος, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η γλώσσα. Τα... γαλλικά που ομιλεί η ριζοσπαστική Αριστερά στη χώρα δεν τα καταλαβαίνει κανείς ή για την ακρίβεια τα κατανοούν ελάχιστοι και όλο και λιγότεροι. Χωρίς σοβαρό και ρεαλιστικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με επίγνωση των προβλημάτων που αφορούν τους Γάλλους πολίτες, το μόνο που σου μένει είναι να περιμένεις, όπως κάνει εδώ το ΚΚΕ, να ισιώσει ο γιαλός».

... ξεπέρασε το δάσκαλο

Προφανώς δεν αγχώνονται μήπως ο Μελανσόν και το Γαλλικό ΚΚ γίνουν... ΚΚΕ, δηλαδή επαναστατικό κόμμα με στρατηγική και δράση για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, που υπηρετούν οι «ΣΥΡΙΖΑίοι» εντός κι εκτός συνόρων. Αυτά, εξάλλου, έχουν λυθεί προ πολλού, από τότε που το Γαλλικό ΚΚ εγκατέλειπε με «ταρατατζούμ» το χαρακτήρα του ως κομμουνιστικού κόμματος, υπέγραφε την ταξική συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες, συμμετείχε στις κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού, στηρίζοντας όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, ξεπλένοντας έως και το ΝΑΤΟ. Ολα αυτά, δηλαδή, που χωρίς καμία «έκπληξη» και άλλες λαθροχειρίες που εφευρίσκει ο αρθρογράφος (όπως π.χ. την «κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού», που όμως το ΓΚΚ πολεμούσε), έκαναν «τα εργατικά στρώματα που παραδοσιακά το ψήφιζαν και το είχαν φτάσει ως το 24% να κουνάνε μαντίλι και να μετατοπίζονται μαζικά προς το κόμμα των Λεπέν». Ανησυχούν γιατί η στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου στη Γαλλία τείνει να προχωρά μέσα απ' τον «ακροδεξιό», «ευρωσκεπτικιστικό» δρόμο και όχι από το σοσιαλδημοκρατικό «ευρωπαϊκό» Και γι' αυτό, μαζί με τις ευθείες κολεγιές τους με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, δε διστάζουν να «κουνάνε το δάχτυλο» και στα μέχρι χτες πρότυπά τους.

Το μυστικό της μακροζωίας...

Την ώρα που η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συζητάνε για το πόσο μεγάλο θα είναι το «μαχαίρι» στις συντάξεις και τα δικαιώματα των συνταξιούχων, την ώρα που οι καπιταλιστές ουρλιάζουν για τον «πληθυσμό» που ζει πολύ και «κοστίζει», φτάνοντας ακόμα και στα όρια του κανιβαλισμού, ερευνητές του πολυτεχνείου της Ζυρίχης ανακοίνωναν στο περιοδικό «Nature» ότι κατάφεραν να απομονώσουν ένα γονίδιο - κλειδί για τη γήρανση και μεθόδους που, αν έχουν τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα και στους ανθρώπους όπως και στα πειραματόζωα, «οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν απαλλαγμένοι από σοβαρές ασθένειες μέχρι τα 120 τους χρόνια». Τέτοιες είναι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, σήμερα, εν έτει 2015. Και τέτοια είναι και τα τείχη που υψώνει ο καπιταλισμός για να ζήσουν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με αυτές τις τεράστιες δυνατότητες. Αποτυπώνοντας ότι το «μυστικό της μακροζωίας» για τους λαούς είναι η ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού και η οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, όρος ώστε οι τεράστιες αυτές δυνατότητες να αξιοποιούνται για τις ανάγκες όλων και όχι για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org