Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»
Στρατιωτικές προετοιμασίες «πακέτο» με τις μπίζνες...

Ακριβώς την ίδια ώρα που πραγματοποιούνταν στην Αθήνα οι επαφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Α. Φ. Αλ Σίσι, καθώς και η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, στη θαλάσσια περιοχή του νότιου - νοτιοανατολικού Αιγαίου, του Κρητικού και του Λιβυκού Πελάγους, βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015», στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Την ανακοίνωση έκανε χτες το ΓΕΕΘΑ, μια μέρα μετά τις αναφορές του Αιγύπτιου Προέδρου για το «εξαιρετικό επίπεδο και στη στρατιωτική συνεργασία» ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιβεβαιώνεται και με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι οι μπίζνες των ελληνικών και αιγυπτιακών μονοπωλίων και η επιδίωξή τους για «γεωπολιτική αναβάθμιση» στην ευρύτερη περιοχή πάνε «πακέτο» με τη «στρατιωτική διπλωματία» και τις ανάλογες προετοιμασίες των Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση του συμφερόντων τους...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015» πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 11 Δεκέμβρη. Σε αυτήν συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με 2 φρεγάτες, 1 πυραυλάκατο, 12 εξόδους «F-16» και 2 εξόδους ελικοπτέρων «Super puma» και οι αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις με 1 φρεγάτα, 2 πυραυλάκατους και 18 εξόδους «F-16».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας - συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τεχνικές ασκήσεις, ασκήσεις πυρών, ασκήσεις αεράμυνας και προσβολής στόχων επιφανείας, ασκήσεις θαλάσσιας αποτροπής, ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνιών, ασκήσεις έρευνας - διάσωσης».

Να σημειωθεί εξάλλου ότι προχτές Τρίτη, παρασχέθηκε εκπαίδευση σε αντικείμενο «θαλάσσιας αποτροπής» σε προσωπικό πληρωμάτων των αιγυπτιακών πολεμικών πλοίων στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα.

Συνάντηση Καμμένου - Σίσι

Τη σύνδεση των μπίζνες των μονοπωλίων Ελλάδας και Αιγύπτου με τις προετοιμασίες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μετά τη συνάντησή του χτες το απόγευμα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Α. Φ. Αλ Σίσι.

«Με ιδιαίτερη χαρά θέλω να πω ότι έχουμε ξεκινήσει την αμυντική συνεργασία, εδώ και πάρα πολύ καιρό» ανέφερε, για να τονίσει στη συνέχεια: «Σήμερα το πρωί είχαμε κοινή αεροναυτική άσκηση στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, προετοιμαζόμαστε για την ΑΟΖ, γιατί πλέον τα θαλάσσια σύνορά μας θα ενωθούν με τον καθορισμό της Οικονομικής Ζώνης».

Περιγράφοντας, μάλιστα, την επιδίωξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να επεκτείνει την ακτίνα δράσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ακόμα περισσότερο στη Μέση Ανατολή, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ανέφερε ότι «τα κοινά γυμνάσια επεκτείνονται και με άλλες χώρες, όπως είναι η Κύπρος ή άλλες moderate (σ.σ. "μετριοπαθείς") χώρες της Μέσης Ανατολής» και πρόσθεσε: «Ενα σημαντικό θέμα που αφορά την Αμυνα είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής των ελληνικών και των αιγυπτιακών θαλάσσιων συνόρων, για την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, όπλων και ανθρώπων, διότι η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας περνάει μέσα από αυτή την περιοχή. Από κοινού, λοιπόν, σχεδιάζουμε κοινές ασκήσεις, κοινές εκπαιδεύσεις και παράλληλα κοινές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ