Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βασικά σημεία της «Διακήρυξης» της Τριμερούς

Το μεγαλύτερο μέρος της λεγόμενης «Διακήρυξης των Αθηνών», της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, καταλαμβάνει η περιγραφή των εξελίξεων στα κράτη της ευρύτερης περιοχής που βρίσκονται στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (Κύπρος, Παλαιστίνη, Ιράν, Ιράκ, Συρία, Υεμένη, Λίβανος κ.λπ.), με ευχές για επίλυση των σχετικών με τα κράτη αυτά ζητημάτων, με πλήρη απόκρυψη βέβαια των βαθύτερων αιτιών τους και εξωραϊσμό των υπαίτιων για τη διαρκή υποδαύλισή τους.

Χαρακτηριστικά, εκφράζεται πλήρης υποστήριξη στη «συνολική, συλλογική και στοχευμένη δράση της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας» και καλούνται «όλα τα κράτη να αντιμετωπίσουν ενεργά και αποτελεσματικά αυτή την απειλή και να επιταχύνουν τη συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας». Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, η δέσμευση των τριών κρατών «για τη συλλογική διεθνή προσπάθεια του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/Da'esh) καθώς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους διεθνούς δικαίου». Πρόκειται βέβαια για το συνασπισμό των ΗΠΑ, των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στην περιοχή, ο οποίος πρωτοστατεί στην κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης συνολικά στη Μέση Ανατολή.

Διακηρύσσεται, επίσης, η δέσμευση για «στενό συντονισμό και συνεργασία στα πολυμερή φόρα», αλλά και για συνέχιση «των προσπαθειών περαιτέρω προώθησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού κόσμου». «Αναγνωρίζουμε τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου. Συμφωνούμε ότι είναι ανάγκη η ΕΕ να υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά την Αίγυπτο (...) αναγνωρίζοντας τον κεντρικό της ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνεται.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως αναφέρεται στη Διακήρυξη, η ύπαρξή τους «μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο εν λόγω σκοπός θα εξυπηρετείτο καλύτερα μέσω της προσχώρησης των χωρών της περιοχής στις παγιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου. Αναγνωρίζοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), στην οποία και οι τρεις χώρες είμαστε συμβαλλόμενα μέρη, συμφωνούμε να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα της οριοθέτησης των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών των τριών χωρών μας».

Διακηρύσσεται ακόμα η ενίσχυση της συνεργασίας σε ναυτιλία και τουρισμό που χαρακτηρίζονται «ζωτικά στοιχεία της οικονομίας των χωρών μας» με σκοπό «να ενισχύσουμε την συνεργασία μας στην υλοποίηση κοινών έργων, με τη συμμετοχή φορέων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοινών τουριστικών πακέτων και κρουαζιέρων και της ενίσχυσης της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών για τη μεταφορά τόσο εμπορευμάτων όσο και επιβατών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ