Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η σωτηρία των συντάξεων!

Αφού για μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «γάνωσε» τα αυτιά των συνταξιούχων, με τον ισχυρισμό ότι δεν θα εφαρμόσει τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές. Αφού για βδομάδες μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου πούλησε το παραμύθι περί «ισοδύναμων μέτρων», ήρθε η ώρα της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού, απ' όπου προκύπτει ότι το 2016 η συνολική δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις μειώνεται κατά 394 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, ο κρατικός προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο, προεξοφλεί ότι η δαπάνη των επικουρικών συντάξεων θα μειωθεί τουλάχιστον 10%, από τα 3,9 δισ. ευρώ φέτος, στα 3,506 δισ. ευρώ του χρόνου. Αν, μάλιστα, η μείωση της δαπάνης δεν επιβληθεί σε όλες τις επικουρικές και περιοριστεί σε ποσά πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο, τότε ενδέχεται οι υψηλότερες σχετικά επικουρικές να δεχτούν όλο το βάρος των περικοπών και η μείωση να είναι πολλαπλάσια του 10%. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός από την κυβέρνηση στη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που τώρα τη βάφτισε «κανόνα βιωσιμότητας» θα οδηγήσει στην παραπέρα εξαΰλωση των επικουρικών, μέχρι την ολοκληρωτική κατάργησή τους. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια, οι συνταξιούχοι θα χάσουν το εισόδημα που προέρχεται από τις επικουρικές, που αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 1/6 του συνολικού τους εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «σώσει» τις κύριες συντάξεις, όπως ισχυρίζεται. Γιατί, προφανώς, για μια κυβέρνηση, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «αριστερή», δεν έχει σημασία αν οι συνταξιούχοι χάνουν εισόδημα, αλλά το πώς θα χάσουν...

Ο μαθητής...

Η σοσιαλδημοκρατική «χάρη» του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ως γνωστόν, «διεθνούς εμβέλειας». Γι' αυτό και οι άνθρωποί του δεν παραλείπουν να κάνουν παρατηρήσεις ακόμα και στους «άριστους μαθητές» του ρεφορμισμού και οπορτουνισμού. Οπως, για παράδειγμα, στη λεγόμενη «γαλλική αριστερά», μια από τις πρώτες διδάξασες στην ενσωμάτωση της εργατικής τάξης στο καπιταλιστικό σύστημα. Να τι λέει σε άρθρο της η χτεσινή «Αυγή», σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς Λεπέν: «Και η αριστερά που έχει καθηλωθεί στο 4% τι γίνεται; Τι απέγινε η μαγιά του 11% από τον Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές; Το έλλειμμα ενωτικής διάθεσης έχει κόστος, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η γλώσσα. Τα... γαλλικά που ομιλεί η ριζοσπαστική Αριστερά στη χώρα δεν τα καταλαβαίνει κανείς ή για την ακρίβεια τα κατανοούν ελάχιστοι και όλο και λιγότεροι. Χωρίς σοβαρό και ρεαλιστικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με επίγνωση των προβλημάτων που αφορούν τους Γάλλους πολίτες, το μόνο που σου μένει είναι να περιμένεις, όπως κάνει εδώ το ΚΚΕ, να ισιώσει ο γιαλός».

... ξεπέρασε το δάσκαλο

Προφανώς δεν αγχώνονται μήπως ο Μελανσόν και το Γαλλικό ΚΚ γίνουν... ΚΚΕ, δηλαδή επαναστατικό κόμμα με στρατηγική και δράση για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, που υπηρετούν οι «ΣΥΡΙΖΑίοι» εντός κι εκτός συνόρων. Αυτά, εξάλλου, έχουν λυθεί προ πολλού, από τότε που το Γαλλικό ΚΚ εγκατέλειπε με «ταρατατζούμ» το χαρακτήρα του ως κομμουνιστικού κόμματος, υπέγραφε την ταξική συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες, συμμετείχε στις κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού, στηρίζοντας όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, ξεπλένοντας έως και το ΝΑΤΟ. Ολα αυτά, δηλαδή, που χωρίς καμία «έκπληξη» και άλλες λαθροχειρίες που εφευρίσκει ο αρθρογράφος (όπως π.χ. την «κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού», που όμως το ΓΚΚ πολεμούσε), έκαναν «τα εργατικά στρώματα που παραδοσιακά το ψήφιζαν και το είχαν φτάσει ως το 24% να κουνάνε μαντίλι και να μετατοπίζονται μαζικά προς το κόμμα των Λεπέν». Ανησυχούν γιατί η στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου στη Γαλλία τείνει να προχωρά μέσα απ' τον «ακροδεξιό», «ευρωσκεπτικιστικό» δρόμο και όχι από το σοσιαλδημοκρατικό «ευρωπαϊκό» Και γι' αυτό, μαζί με τις ευθείες κολεγιές τους με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, δε διστάζουν να «κουνάνε το δάχτυλο» και στα μέχρι χτες πρότυπά τους.

Το μυστικό της μακροζωίας...

Την ώρα που η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συζητάνε για το πόσο μεγάλο θα είναι το «μαχαίρι» στις συντάξεις και τα δικαιώματα των συνταξιούχων, την ώρα που οι καπιταλιστές ουρλιάζουν για τον «πληθυσμό» που ζει πολύ και «κοστίζει», φτάνοντας ακόμα και στα όρια του κανιβαλισμού, ερευνητές του πολυτεχνείου της Ζυρίχης ανακοίνωναν στο περιοδικό «Nature» ότι κατάφεραν να απομονώσουν ένα γονίδιο - κλειδί για τη γήρανση και μεθόδους που, αν έχουν τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα και στους ανθρώπους όπως και στα πειραματόζωα, «οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν απαλλαγμένοι από σοβαρές ασθένειες μέχρι τα 120 τους χρόνια». Τέτοιες είναι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, σήμερα, εν έτει 2015. Και τέτοια είναι και τα τείχη που υψώνει ο καπιταλισμός για να ζήσουν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με αυτές τις τεράστιες δυνατότητες. Αποτυπώνοντας ότι το «μυστικό της μακροζωίας» για τους λαούς είναι η ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού και η οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, όρος ώστε οι τεράστιες αυτές δυνατότητες να αξιοποιούνται για τις ανάγκες όλων και όχι για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1790 Γεννιέται ο Αυστριακός περιηγητής και ιστορικός Γιάκομπ Φαλμεράιερ.

1830 Γεννιέται η Αμερικανίδα ποιήτρια Εμιλι Ντίκινσον.

1893 Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει από το βήμα της Βουλής το περιβόητο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

1896 Πεθαίνει ο Σουηδός επιχειρηματίας και εφευρέτης Αλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα ομώνυμα βραβεία.

1904 Ο Ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλόφ τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.

1920 Στην Τσεχοσλοβακία κηρύσσεται γενική απεργία. Συμμετέχουν πάνω από 1.000.000 εργάτες. Η απεργία εξελίσσεται σε ένοπλη σύγκρουση με το στρατό. Οι εργάτες ηττώνται.

1928 Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ (10-15/12/1928).

1941 Η Κίνα κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία, στη Γερμανία και την Ιταλία.

1944 Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το 3ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας) και το Νοσοκομείο Συγγρού, όπου είχαν ταμπουρωθεί 400 περίπου χωροφύλακες και άνδρες της Ορεινής Ταξιαρχίας. Κατέλαβε ακόμη τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, ενώ διέλυσε κυριολεκτικά τα βρετανικά φυλάκια στην πλατεία Καραμάνου. Οι αυξανόμενες ελλείψεις, ωστόσο, σε πυρομαχικά και οπλισμό έχουν αρχίσει ήδη να υπονομεύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΛΑΣ. Οι Λαϊκές Επιτροπές προχωρούν σε διανομή τροφίμων στο δοκιμαζόμενο λαό της Αθήνας και του Πειραιά. Η βρετανική αεροπορία άνοιξε πυρ στην Καισαριανή, την ώρα που ο κόσμος έκανε ουρά έξω από τους φούρνους. Ανάλογες επιθέσεις έγιναν σε Βύρωνα και Ν. Ελβετία, με τα θύματα να ξεπερνούν τους 100.

1951 Το εκλογοδικείο ακυρώνει την εκλογή 10 φυλακισμένων και εξόριστων βουλευτών της ΕΔΑ.

1959 Με κεντρικό σύνθημα «να σπουδάσουν κι οι φτωχοί» πραγματοποιείται φοιτητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

1963 Απονέμεται στον Γεώργιο Σεφέρη το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το πρώτο Νόμπελ που κερδίζει Ελληνας.

1991 Στο Συμβούλιο Κορυφής στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υιοθετείται η περιβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ που δημιούργησε την ΕΕ στη θέση της ΕΟΚ. Υιοθετείται, επίσης, το κείμενο για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Την ίδια μέρα, η Ελλάδα γίνεται μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ). Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που τάχθηκε κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Στην απόφαση της ευρείας Συνόδου της ΚΕ του ΚΚΕ (16 - 17 Μάη 1992) αναφέρεται: «Το όραμα της "Ενωμένης Ευρώπης", της Ευρώπης των μονοπωλίων, που συνενώνει και εμπνέει βιομηχάνους, εφοπλιστές, μεγαλέμπορους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, "ΣΥΝ" και ο συγκεκριμένος στόχος "να μπούμε στο σκληρό πυρήνα της ΕΟΚ" δεν έχει καμιά σχέση με τα οράματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των εργαζομένων».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org