Πέμπτη 5 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Φέρνουν μέτρα - «φωτιά» και κομπάζουν με θράσος περί «κόκκινων» γραμμών

Το παραμύθι των «κακών» προληπτικών μέτρων και του «καλού» αυτόματου κόφτη δαπανών λανσάρουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Το παραμύθι των «κακών» προληπτικών μέτρων και του «καλού» αυτόματου κόφτη δαπανών λανσάρουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
Απανωτές είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με κύριο ζητούμενο την επικοινωνιακή διαχείριση των αντιλαϊκών μέτρων των οποίων η νομοθέτηση δρομολογείται τις αμέσως επόμενες μέρες. Καθώς η ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, για την οποία διαβεβαιώνουν τα κυβερνητικά επιτελεία, θα σημάνει την έναρξη νέου γύρου επίθεσης στα εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα, για την άμβλυνση των αντιδράσεων καλλιεργείται κλίμα εκφοβισμού του λαού, αφενός με την απειλή των χειρότερων «προληπτικών» μέτρων, αφετέρου με την επίκληση της αστάθειας, την οποία συνδέουν με σενάρια εκλογών, δημοψηφίσματος κ.τ.λ.

Η επικέντρωση της συζήτησης στα «προληπτικά» μέτρα αποδεικνύεται εξόχως βολική για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, καθώς αφήνει στο σκοτάδι το κυρίως πακέτο αντιλαϊκών μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ενώ επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρουσιάζει την πρότασή της για θέσπιση αυτόματου κόφτη δαπανών σαν ...καλύτερη, όταν στην πραγματικότητα αποτελεί εξίσου αντιλαϊκή εκδοχή. Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει του Eurogroup και εκτιμά πως υπάρχει θετικό κλίμα, που ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. «Σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης» δηλώνει χαρακτηριστικά, κρύβοντας ότι πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Χτες, την καθιερωμένη πλέον σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό απασχόλησε η προσφυγική κρίση, οι ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο (βλ. τα σχετικά ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες) και η διαδικασία ψήφισης του ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου, για το οποίο, παρά το εξόφθαλμα βαθιά αντιλαϊκό του περιεχόμενο, το πρωθυπουργικό επιτελείο δήλωσε ...ικανοποίηση για την «τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία».

Βαφτίζουν το κρέας ψάρι

Την εκτίμηση ότι στο Γιούρογκρουπ της 9ης Μάη θα γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «τα μέτρα θα περάσουν με μια πλειοψηφία, που ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της συμφωνίας να είναι και ευρύτερη των 153».

«Το κρίσιμο για εμάς είναι η αναπτυξιακή ατζέντα, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, κι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις εκεί που "πονά" η διοίκηση και η οικονομία, που θα επιτρέψουν επενδύσεις» ανέφερε, «απαντώντας» σε προβληματισμούς τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου για το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας κι ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς ακόμα κι από τις προβλέψεις, αρκεί εμείς να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που εκκρεμούν για δεκαετίες στη χώρα» πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας το ρόλο που επιλέχτηκε να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού.

Το παραμύθι των «κακών» προληπτικών μέτρων και του «καλού» αυτόματου κόφτη δαπανών αφηγήθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας χτες στο «STAR».

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η ψήφιση αυτών των προληπτικών μέτρων είναι και θεσμικά απαράδεκτη αλλά και πολιτικά αδιανόητη. Οι συμμαχίες που έχει συνάψει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, στέκονται απέναντι στη θέσπιση αυτών των παράλογων απαιτήσεων που θέτει το ΔΝΤ» υποστήριξε.

Μάλιστα, ανακάλυψε αίφνης και θετικούς συσχετισμούς στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «είναι οι συσχετισμοί που υπάρχουν στην Ευρώπη και τείνουν να αποκρούουν αυτά τα παράλογα σχέδια». Επιπρόσθετα, απευθύνθηκε στην εκπρόσωπο της ΝΔ, με τη σύσταση «και εσείς να κρατήσετε μια εθνική στάση και να τηρήσετε μια εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι «για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει (...) δεν μπορείς να θεσμοθετείς, δηλαδή να νομοθετείς, υπό αίρεση. Οι ουσιαστικοί λόγοι, που έχουν σχέση με τους τυπικούς, είναι ότι διαμορφώνεις μια σειρά από συνθήκες για την οικονομία, οι οποίες δεν σε ευνοούν... Μιλάμε για το 2019».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο διηνεκές(2017-09-24 00:00:00.0)
Κρίκος στα αντιλαϊκά μέτρα δίχως τέλος(2016-05-19 00:00:00.0)
Κλιμακώνει αντιλαϊκά μέτρα και προπαγανδιστικά τεχνάσματα(2016-05-15 00:00:00.0)
Προαπαιτούμενα οι αντιλαϊκοί νόμοι και τα μνημόνια διαρκείας(2016-05-13 00:00:00.0)
Αντιλαϊκοί νόμοι και μνημόνια διαρκείας είναι τα προαπαιτούμενα για χρέος και καπιταλιστική ανάκαμψη(2016-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ