Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο 40χρονος Σύρος

Διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, o 40χρονος Σύρος πρόσφυγας που τραυματίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στον καταυλισμό της Ειδομένης. Ο 40χρονος φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο πρόσφυγας τραυματίστηκε όταν «ενώ εκτελούσε εργασίες εξωτερικά της σκηνής του, έχασε την ισορροπία του και κατά την πτώση του στο έδαφος επέπεσε στην πλαϊνή πλευρά διερχόμενου αστυνομικού οχήματος (σ.σ. τύπου βαν), το οποίο οδηγούσε 46χρονος αστυνομικός». Προανάκριση για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κιλκίς.

Πάντως, οι καταγγελίες των προσφύγων που φέρονται να ήταν παρόντες στο περιστατικό έρχονται σε αντίθεση με την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ., καθώς όπως λένε ο αστυνομικός που οδηγούσε το όχημα δεν πάτησε φρένο και χτύπησε τον Σύρο, παρά το γεγονός πως είχε τη δυνατότητα να ακινητοποιήσει το όχημα. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως η ΕΛ.ΑΣ. δεν ειδοποίησε το ΕΚΑΒ προκειμένου να παραλάβει τον τραυματία. Σημειώνεται πως οι ίδιοι οι πρόσφυγες μετέφεραν τον 40χρονο σε γιατρούς που βρίσκονταν στον καταυλισμό και εκείνοι με τη σειρά τους ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ.

Στο μεταξύ, καθημερινά και πιο αφόρητες γίνονται οι συνθήκες διαβίωσης για τους περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για την εύρεση χώρων, προκειμένου να προχωρήσει στην εκκένωση της Ειδομένης και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής, για την οποία πιέζουν οι επιχειρηματικοί φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη νοικιαστεί βιομηχανικά ακίνητα εντός της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο.

Στο μεταξύ, αυξάνονται και οι πιέσεις των επιχειρηματικών φορέων για τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, καθώς υπάρχουν επιπτώσεις στη διακίνηση προϊόντων πρώτων υλών. Μάλιστα, εκπρόσωποι των επιχειρηματιών απειλούν, μιλώντας για κίνδυνο απολύσεων εργαζομένων, για τεράστιες απώλειες για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ενδέχεται να φτάσουν τα 2 εκατ. ευρώ, και για διεκδίκηση αποζημιώσεων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής το αργότερο έως αύριο, διαβεβαίωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας.

Ελεύθεροι με έγγραφο «διοικητικού περιορισμού»

Ελεύθεροι αφήνονται από προχτές, σταδιακά, πρόσφυγες που κρατούνταν σε hot spot της Λέσβου και της Χίου, αφού συμπλήρωσαν το ανώτατο όριο των 25 ημερών κράτησης, αλλά οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν καταθέσει δεν έχουν εξεταστεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε πρόσφυγες που κρατούνταν σε κλειστές δομές δόθηκε έγγραφο «διοικητικού περιορισμού», το οποίο τούς δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα έξω από τα hot spots, αλλά όχι και να φύγουν από τα νησιά στα οποία βρίσκονται, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου. Στη Λέσβο, οι πρόσφυγες σε «διοικητικό περιορισμό» θα έχουν την εναλλακτική επιλογή της διαμονής στην ανοιχτή δομή του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου. Αντίθετα, στη Χίο, όπου οι ανοιχτές δομές είναι περιορισμένης δυνατότητας και κορεσμένες, ως μοναδική επιλογή φαντάζει η διανυκτέρευση στην κλειστή δομή της ΒΙΑΛ.

Την ανησυχία του «για το τεράστιο πρόβλημα που παρατηρείται στη χώρα μας σε σχέση με την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου των προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας» εκφράζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και καλεί τις ελληνικές αρχές να πάρουν άμεσα κάθε αναγκαίο μέτρο για την εξασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης στη διαδικασία.

Τέλος, σε μία σύλληψη και τέσσερις προσαγωγές από χώρο που στεγάζονται αλληλέγγυοι, παρασκευάζοντας φαγητό για πρόσφυγες και μετανάστες, προχώρησαν χτες οι αστυνομικές αρχές της Χίου. Η Αστυνομία συνέλαβε μέσα στο κτίριο μία Ελληνίδα με 3,5 γραμμάρια χασίς, ενώ έγιναν και τέσσερις προσαγωγές, μίας Ολλανδής, ενός Γερμανού και δύο Σύρων προσφύγων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε απόγνωση χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες(2019-09-05 00:00:00.0)
Εκκαθάριση της Ειδομένης με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις(2016-05-24 00:00:00.0)
Ενταση και πάλι στην Ειδομένη(2016-04-01 00:00:00.0)
Ασφυκτική η κατάσταση στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών(2016-03-23 00:00:00.0)
Απάνθρωπες μεθοδεύσεις κατά των προσφύγων(2011-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ