Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων

Εκκλήσεις από ΗΠΑ και Ρωσία για ...συντονισμό ενεργειών υποτίθεται κατά των ακραίων

Σύροι στρατιώτες σε κεντροανατολική περιοχή της χώρας
Σύροι στρατιώτες σε κεντροανατολική περιοχή της χώρας
ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμάκωση συγκρούσεων παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε Λαττάκεια, Χομς, Χάμα και Ιντλίμπ, όπου ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων διώκονται από τις δυνάμεις του συριακού στρατού. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μαζί με τη χτεσινή απόφαση της συριακής αντιπολίτευσης να αποχωρήσει τελικά, μέχρι νεωτέρας, από τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Ο εκπρόσωπος της λεγόμενης «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής», που συμμετείχε στις έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, Χιτζάμπ Ριάντ, επανέλαβε τις κατηγορίες του εναντίον της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, περί «παραβίασης» της συμφωνίας παύσης πυρός (με τη στήριξη ΗΠΑ και Ρωσίας) που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 27 Φλεβάρη. Επιπλέον, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της αντιπολίτευσης στη Γενεύη, Μοχάμεντ Αλούς (που είναι και ηγέτης του «Στρατού του Ισλάμ», που στηρίζεται από τη Σ. Αραβία και την Τουρκία), ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την Ελβετία γιατί δεν θέλει «να είναι μέρος μίας παράλογης πολιτικής συμφωνίας δίχως βιώσιμη λύση στη σύρραξη».

Το ίδιο διάστημα επαναλήφθηκαν οι ρίψεις ρουκετών από τη συριακή μεθόριο στην τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 3 αμάχων, ενώ σε παρόμοια προχτεσινή επίθεση ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από 4 σε 5.

Οι εξελίξεις στη Συρία προκάλεσαν, το βράδυ της Δευτέρας, την τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, και Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Ο πρώτος φέρεται να σημείωσε ότι η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται ταχύτατα και ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στη χώρα. Μάλιστα, ο Ομπάμα μιλώντας χτες σχετικά στο δίκτυο CBS τόνισε ότι «εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν συντονιστούν στη διατήρηση και στη συνέχιση της διαδικασίας της πολιτικής μετάβασης στη Συρία, τότε ενδέχεται να γυρίσουμε πίσω στην κατάσταση όπου βρισκόμασταν πριν από τρεις - τέσσερις εβδομάδες». Ο ίδιος μάλιστα κατέληξε ότι μία τέτοια εξέλιξη «δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα καμιάς από τις δύο χώρες». Στην πραγματικότητα, παρά την πρόσκαιρη συμφωνία, τα συμφέροντα των δύο ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών είναι και θα παραμείνουν ανταγωνιστικά για τον έλεγχο της περιοχής, των ενεργειακών πόρων και των αγωγών μεταφοράς τους, που είναι και η αιτία του αιματοκυλίσματος των λαών.

Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, με αφορμή τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο Κιλίς από τη μεριά της Συρίας και την παραπάνω τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν δήλωσε χτες πως «δεν έχουν κανένα νόημα» οι δηλώσεις ηγετών άλλων χωρών σε σχέση με την τουρκο-συριακή μεθόριο.

Ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη, Μπασάρ Τζααφάρι, μιλώντας σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο σημείωσε ότι η πλευρά του πιέζει για τη συγκρότηση μίας διευρυμένης κυβέρνησης ως λύσης στον πόλεμο και ότι το μέλλον του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ δεν είναι συζητήσιμο στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε δε ότι «ο στρατός θα μείνει ως έχει και οι κρατικοί θεσμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν». Κατήγγειλε μάλιστα τη συριακή αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να πετύχει μία επανάληψη των «εμπειριών σε Λιβύη και Ιράκ... και να μετατρέψει τη Συρία σε αποτυχημένο κράτος».

Το ίδιο 24ωρο, στη Γενεύη ο πρέσβης της Ρωσίας στην εκεί έδρα του ΟΗΕ, Αλεξέι Μποροντάβκιν, κατηγόρησε τη συριακή αντιπολίτευση πως επέτρεψε στα πιο ακραία της στοιχεία να την «καπελώσουν», προσθέτοντας ότι ακόμη και εάν αυτά τα στοιχεία αποχωρήσουν από τις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις, μπορούν να γίνουν συζητήσεις με άλλες πλευρές της συριακής αντιπολίτευσης που δεν επηρεάζονται από τη Σ. Αραβία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ