Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μικρότερες συντάξεις για τους νέους δικαιούχους

Το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής οδηγεί σε συρρίκνωση των νέων κύριων συντάξεων

Με το νέο σύστημα υπολογισμού των κύριων συντάξεων (εθνική και ανταποδοτική) που προβλέπει το νομοσχέδιο, οδηγούμαστε σε μικρότερες από αυτές που απέδιδε έως τώρα το σύστημα. Συγκεκριμένα:

Εθνική σύνταξη: Ορίζεται στα 384 ευρώ, αλλά θα δίνεται ολόκληρη μόνο μετά από 20 χρόνια Ασφάλισης (6.000 ένσημα). Για κάθε έτος λιγότερο των 20 ετών Ασφάλισης, θα μειώνεται κατά 2% και θα πέφτει στα 346 ευρώ στην περίπτωση της 15ετίας. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι με τη 15ετία ο ασφαλισμένος κατοχυρώνει πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ως εκ τούτου αρχίζει το ξήλωμά της.

Ακόμα, η εθνική θα μειώνεται στο μισό στην περίπτωση αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99%, θα μειώνεται κατά 25% στην περίπτωση αναπηρίας από 67% έως 79,99% και θα δίνεται ολόκληρη στην περίπτωση αναπηρίας μόνο με ποσοστό άνω του 80%. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που είχαν την ατυχία να περιέλθουν σε κατάσταση αναπηρίας και που επιβάλλεται η ακόμα μεγαλύτερη προστασία εκ μέρους του κράτους, τιμωρούνται και από πάνω, γιατί έχασαν την ικανότητά τους για εργασία από ατύχημα ή ασθένεια!

Επιπλέον, η εθνική θα μειώνεται κατά 1/40 για κάθε έτος διαμονής στη χώρα μας μικρότερο των 40 ετών, από το 15ο έτος και μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά και στην περίπτωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κατά 1/200 για κάθε μήνα πρόωρης συνταξιοδότησης, πριν το τυπικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης, θα δίνεται μόνο μια εθνική σύνταξη στην περίπτωση θεμελίωσης δύο κύριων συντάξεων. Ολες αυτές οι προϋποθέσεις περιορίζουν τους δικαιούχους της εθνικής και τη μετατρέπουν σε κοροϊδία ...εθνικών διαστάσεων.

Ανταποδοτική σύνταξη: Με το νέο σύστημα, εθνική και ανταποδοτική θα δίνουν αθροιστικά στη 15ετία σύνταξη από 10% έως και 15% μικρότερη σε σχέση με τα σημερινά κατώτερα όρια (486 ευρώ για το ΙΚΑ). Αυτό συμβαίνει, επειδή η κυβέρνηση καταργεί τα κατώτερα όρια, που ορίζονταν με νόμο. Εννοείται ότι οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στις περιπτώσεις με περισσότερα χρόνια, με μεγαλύτερες αποδοχές και εισοδήματα, αφού το ανταποδοτικό τμήμα των συντάξεων θα είναι ακόμα μικρότερο.

Συγκεκριμένα, ο συντάξιμος μισθός θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου, γεγονός που τον περιορίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις από 25% έως και 30% σε σχέση με σήμερα. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά αναπλήρωσης περιορίζονται για κάθε χρόνο Ασφάλισης, από το 2% με το παλιό σύστημα, στο 0,77% έως και 2% στο νέο σύστημα.

Ετσι, για τα 20 χρόνια Ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει στο 16,77% αντί του 40% με το ισχύον σύστημα, για τα 30 χρόνια Ασφάλισης ο συντελεστής αναπλήρωσης μειώνεται στο 26,37% αντί του 60%, στην περίπτωση 35ετίας το ποσοστό αναπλήρωσης γίνεται 33,81%, αντί του 70% και στην περίπτωση 40ετίας συρρικνώνεται στο 42,8% αντί του 80% με το ισχύον.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org