Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Ενας ακόμα μηχανισμός καταστολής σε βάρος των λαών

Επικυρώθηκε χτες από την Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής μία ακόμα συμφωνία για την οικοδόμηση του λεγόμενου «Χώρου Ασφάλειας, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή, του πλαισίου αντιδραστικών ευρωενωσιακών Συνθηκών, όπως είναι η Συνθήκη Σένγκεν, η Eurojust, η Frontex κ.ά.

Το αντιδραστικό περιεχόμενο της συμφωνίας φαίνεται από τον τίτλο της ακόμα: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία».

Το Κοινό Κέντρο Επαφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας προβλέπεται ότι θα έχει έδρα στη θέση Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας και έχει σκοπό, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, την «ανταλλαγή πληροφοριών και το συντονισμό της συνεργασίας» ανάμεσα στις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές των συμβαλλόμενων χωρών, για τις περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5, που αφορούν απειλές για τη «δημόσια τάξη» ή «ασφάλεια», έκτακτες καταστάσεις και σοβαρά συμβάντα. Προβλέπεται ακόμη η ανταλλαγή σε αμοιβαία βάση μέχρι και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η παροχή τους ακόμα και σε τρίτα κράτη.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, που «βρήκαν» τη συμφωνία θετική. Κατά ψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή διότι, όπως είπε ο ειδικός της αγορητής, Β. Καρακώστας, «έχουμε διαφορετική αντίληψη στο πώς θα προστατεύονται τα σύνορά μας».

Στον αντίποδα το ΚΚΕ

Στον αντίποδα των κομμάτων του αστικού στρατοπέδου, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, δήλωσε την καταψήφιση της συμφωνίας και επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι πρόκειται για την ενίσχυση «των μηχανισμών καταστολής», που στοχοποιούν «το ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα, καταπατώντας λαϊκές - δημοκρατικές ελευθερίες, οδηγώντας στην καθυπόταξη και τρομοκράτηση των λαών», προκειμένου να εντείνουν διαρκώς την «εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων». Προωθείται, τόνισε, «ένα πιο γενικευμένο φακέλωμα ανθρώπων που θα κρίνονται ακόμα και απλώς ύποπτοι για διάφορα αδικήματα».

Οπως σημείωσε, επιπρόσθετα η συμφωνία αυτή έχει «ως στόχο την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στο λεγόμενο "κεκτημένο" της Σένγκεν», επισημαίνοντας ακόμη ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη» ότι συστήνεται ενιαίο κέντρο με την Τουρκία, η οποία «εγείρει διεκδικήσεις στο Αιγαίο», «δεν διαφημίζεται για το σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών», και αυτά «με τις πλάτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Τα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ επιβεβαίωσε αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, ο οποίος είπε: «Επισκέφθηκα πριν από ενάμιση μήνα περίπου σε ένα ταξίδι - αστραπή την ομόλογό μου στη Σόφια και πολλά θέματα τα οποία συζητήσαμε μπορούσαν και μπορούν κάλλιστα να λυθούν, μέσω αυτών των Κέντρων. Για παράδειγμα, όταν υπήρχαν προβλήματα με τους κλεισμένους δρόμους και τις αγροτικές κινητοποιήσεις και ένα σωρό τέτοια θέματα συζητήθηκαν και διευθετούνται σε τοπικό επίπεδο. Ετσι γίνονται πιο εύκολα τα πράγματα και η ευελιξία είναι μεγαλύτερη»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ