Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2016 - αριθ. φύλλου: 12413

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Την Κυριακή 8 Μάη ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς

ΣΕΛ.  10
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διδασκόμαστε, τιμάμε τους αγωνιστές, όσους στάθηκαν αλύγιστοι

Ανακοίνωση για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου


ΣΕΛ.  16

Το λογαριασμό του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των συνεπειών του πληρώνει πάντα ο λαός

Οι παρεμβάσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Πραγματικά προβλήματα ανασφάλειας για το λαό είναι η αντιλαϊκή επίθεση, οι συνθήκες που επικρατούν στους εργασιακούς χώρους και κλάδους, οι συνέπειες από τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Είναι αποδεδειγμένη η σχέση των δολοφονικών οργανώσεων με ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα σηκώνουν τους τόνους και φωνάζουν ότι «έχουμε πόλεμο», καλώντας τους εργαζόμενους, τους λαούς να στρατευθούν ιδεολογικά - πολιτικά με τα δικά τους συμφέροντα, για τα κέρδη των λίγων.

Ο λαός και η νεολαία να μην τους κάνουν αυτήν τη χάρη. Να χαράξουμε τον περήφανο δρόμο της μαζικής λαϊκής πάλης και αντίστασης.

Αυτή η πάλη είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για να λυθεί το καθοριστικό ζήτημα της εξουσίας, της πραγματικής, όμως, εξουσίας για το λαό.

Για να βγουν ο λαός μας και οι άλλοι λαοί νικητές από τον πόλεμο με αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό, που γεννάει κρίσεις, ανταγωνισμούς, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, δολοφονικές βομβιστικές επιθέσεις, αθώα θύματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.


ΣΕΛ.  5   -   7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τόξο θανάτου

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με μια σειρά από δηλώσεις προχτές, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ, έκανε για άλλη μια φορά φανερό ότι η ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, τάχα για το Προσφυγικό, διασυνδέεται με τις ναυτικές επιχειρήσεις «Active Endeavour» του ΝΑΤΟ και «Euronav Med SOFIA» της ΕΕ που επιχειρούν στη Μεσόγειο. Το δε Αιγαίο παίζει κομβικό ρόλο στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, ως δίαυλος που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά στον πλουν προς Συρία, αλλά και γενικότερα.

Το σενάριο που εξετάζεται και για το οποίο, όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη και στην αντίστοιχη του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, είναι η διασύνδεση των δυνάμεών τους από τα στενά της Σικελίας μέχρι και τα νότια της Κρήτης και το Αιγαίο στα βορειότερα, με επίσημο στόχο την απώθηση των προσφυγικών ροών από Ασία και Αφρική.

Στους τέτοιους σχεδιασμούς «χώνεται» μέχρι τα μπούνια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η εγχώρια αστική τάξη, εμπλέκοντας ακόμα βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνη ιμπεριαλιστική δράση, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Φαίνεται δε ότι η κυβέρνηση, σ' αυτήν της την επιδίωξη, κύριο ανταγωνιστή της βλέπει την Τουρκία, καθώς αντίστοιχα «ατού» στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών προβάλλει και η τουρκική αστική τάξη: Τη γεωστρατηγική της θέση, την πρεμούρα της να παίξει ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και βεβαίως τη σημαντική στρατιωτική της δύναμη.

Εξ ου και η Αθήνα σπεύδει να προσφέρει στο ΝΑΤΟ τη βάση της Σούδας ως κομβικό σημείο υποστήριξης των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, άλλες εγκαταστάσεις, αλλά και παροχή πληροφοριών, κρίσιμος κι αυτός τομέας στην υλοποίηση των τέτοιων σχεδίων.

Στο ΝΑΤΟ φαίνεται ότι ενθαρρύνουν την «άμιλλα προσφοράς», εξ ου και ο Στόλτενμπεργκ βρέθηκε χτες στην Τουρκία για επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, ενώ σήμερα πάει στο Αιγαίο να επιθεωρήσει τις δυνάμεις εκεί της ΝΑΤΟικής αρμάδας. Η δε ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να τον υποδεχτεί και στην Αθήνα.

Ολα αυτά, ενώ συνεχίζονται, ταυτόχρονα και δίχως διακοπή, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, οι παραβιάσεις ελληνικών συνόρων, με υπερπτήσεις ακόμη και πάνω από ελληνικά νησιά υπό τα βλέμματα των ανεπτυγμένων στο Αιγαίο ΝΑΤΟικών δυνάμεων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά στην πράξη ότι ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ επ' ουδενί εγγυώνται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, κάνοντας σκόνη και τα τέτοια επιχειρήματα της κυβέρνησης και συνολικά της εγχώριας αστικής τάξης, που συμφώνησαν να έρθει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Σε κάθε περίπτωση, οι σύνθετες εξελίξεις σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα έως το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, από τη Συρία έως την Κύπρο (με ανοικτή πληγή εκεί την τουρκική κατοχή και την προώθηση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου ως λύση του Κυπριακού), από την κατεχόμενη Παλαιστίνη έως τη Βόρεια Αφρική και από την Κρήτη έως τη Σικελία και τη Λιβύη, δείχνουν ότι οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται ολοένα και περισσότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς, και τον ελληνικό λαό ιδιαίτερα, καθότι, αντικειμενικά, βρίσκεται στο επίκεντρο των τέτοιων εξελίξεων και σχεδιασμών.

Γι' αυτό και πρέπει, άμεσα, να δυναμώσει την οργανωμένη πάλη του ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία του και τις διακρατικές συμμαχίες του (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ), με προοπτική ο ίδιος να πάρει την εξουσία και να αποδεσμεύσει τη χώρα από ΕΕ και ΝΑΤΟ.ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πρωτοβουλίες για μαχητική οργάνωση της 48ωρης απεργίας
  • Ανοιχτή συνέντευξη Τύπου - συζήτηση για το Ασφαλιστικό και την απεργιακή κινητοποίηση διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 26 Απρίλη
  • Συλλαλητήριο την Τετάρτη 27 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη

Τη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας δίνουν μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής. Δίπλα στις συσκέψεις και τις πικετοφορίες, οι Λαϊκές Επιτροπές προσανατολίζουν πιο έντονα αυτήν την περίοδο την παρέμβασή τους σε χώρους δουλειάς που βρίσκονται στην περιοχή τους.


ΣΕΛ.  11

Ο «Ριζοσπάστης»

Λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων, ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει ξανά την Κυριακή.Με αφορμή τις εξελίξεις στην «Ηλεκτρονική»

ΣΕΛ.  14
ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επισπεύδουν τους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς

ΣΕΛ.  4
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Ενισχύει τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα

ΣΕΛ.  12   -   13


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org