Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Καλώς ήρθε το κεφάλαιο»

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε χτες και προχτές ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, όπου συναντήθηκε με τον Βέλγο ομόλογό του, ηγούμενος παράλληλα επιχειρηματικής αποστολής που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Μάρδας πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση με τη γενική διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για την Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ. Συνεχίζοντας αυτή τη μακρά σειρά τέτοιων ταξιδιών του, ουσιαστικά επιχειρηματικών αποστολών, ο Μάρδας επισκέπτεται σήμερα το Λονδίνο, όπου προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με περίπου εξήντα στελέχη μεγάλων «επενδυτικών οίκων», που έχουν «επενδύσει» ή ενδιαφέρονται να «επενδύσουν» σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θα παραβρεθεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η ελληνική πρεσβεία για την προώθηση του ελληνικού οίνου στη βρετανική αγορά. Και τι δεν κάνει η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αναφωνήσει περιχαρής «καλώς ήρθε το κεφάλαιο», αποδεικνύοντας στα μονοπώλια ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τη ΝΔ στο ζήτημα προσέλκυσης ξένων λιμναζόντων κεφαλαίων για κομπρεμί εδώ με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, πάνω στα ερείπια μισθών, εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Γαργάρα

Για «πενιχρά αποτελέσματα» της ΝΑΤΟικής «αποστολής» στο Αιγαίο, όπως αναπτύχθηκε στο αρχιπέλαγος με πρόσχημα το Προσφυγικό, παραπονούνται εγχώρια αστικά επιτελεία. Επίσης, εμφανίζονται «προβληματισμένα» γιατί η Αγκυρα - όπως λένε - βρήκε ευκαιρία να αναδείξει στους «συμμάχους» τις διεκδικήσεις της επί του αρχιπελάγους. Αυτό που κάνουν γαργάρα είναι ό,τι είπε από την πρώτη κιόλας στιγμή το ΚΚΕ για το πραγματικό περιεχόμενο της επιχείρησης της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο, ό,τι επιβεβαίωσαν στην πορεία και μια σειρά Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι και αναλυτές: Η ΝΑΤΟική αρμάδα κατέπλευσε εδώ και απλώνεται και προς Μαύρη Θάλασσα, κινητοποιώντας κι άλλες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης ακόμα περισσότερων πολεμικών μέσων του ΝΑΤΟ στο δίαυλο που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά πλοία προς τη Συρία. Παραπέρα, το ΝΑΤΟ όχι απλά δεν εγγυάται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά αντιθέτως, στο ενδοαστικό παζάρι, όπου και η τουρκική αστική τάξη βάζει στη ζυγαριά τη γεωστρατηγική της θέση, τις βάσεις της, τις Ενοπλες Δυνάμεις της, την πρεμούρα της να παίξει ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η ελληνική κυβέρνηση, συνολικά η εγχώρια αστική τάξη, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερη λεία στην κατοπινή καπιταλιστική μοιρασιά, εμπλέκουν το λαό ακόμα βαθύτερα σε μια επικίνδυνη δίνη, με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Δίπλα στους εργαζόμενους και το λαό

Η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», στο κεντρικό άρθρο του φύλλου της στις 16/2/2016, επικαλούμενη επιφανειακά στατιστικά στοιχεία που σε καμιά περίπτωση δεν αποδίδουν την πραγματικότητα (π.χ. συμμετοχή ή αποχή από ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου), καταλήγει σε εντελώς αυθαίρετα συμπεράσματα για δραστήριους και μη δραστήριους ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, ανάμεσά τους και για τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Η πραγματικότητα είναι βεβαίως διαφορετική. Γιατί οι κομμουνιστές βουλευτές με τη δράση τους, την ψήφο τους, τις παρεμβάσεις τους, τις Ερωτήσεις τους, στην Ευρωβουλή και στη Βουλή αποτελούν τη φωνή ανάδειξης των λαϊκών προβλημάτων, υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, διεκδικήσεων και αιτημάτων, συμβάλλοντας μαχητικά στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική - λαιμητόμο της ΕΕ και όλων των αστικών κομμάτων. Ενημερώνουν έγκαιρα το λαό, τον προετοιμάζουν κάθε στιγμή για όποια αντιλαϊκή απόφαση δρομολογούν τα αστικά επιτελεία.

Πάνω από όλα, όμως, η παρέμβαση των κομμουνιστών βουλευτών δεν περιορίζεται στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών σωμάτων. Οι εργαζόμενοι, ο λαός έχουν πείρα από τη συνεχή παρουσία και δράση των κομμουνιστών βουλευτών. Στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, στις πόλεις και την ύπαιθρο. Εκεί που γεννιούνται τα προβλήματα. Στην οργάνωση των λαϊκών κινητοποιήσεων, των απεργιών, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, στις σχολές, στα χωριά, στις γειτονιές, μπροστά και κοντά σε κάθε λαϊκό πρόβλημα. Δίπλα στον εργάτη, στον κάθε κατατρεγμένο άνθρωπο του μόχθου. Σε αυτόν το δρόμο, μ' αυτά τα κριτήρια δράσης, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα συνεχίσουν αταλάντευτα δίπλα στους εργαζόμενους και το λαό.

Τι θα γίνει με την τροπολογία;

Στις 25 Φλεβάρη, συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον πρωθυπουργό. Ανάμεσα στα άλλα που συζητήθηκαν, ήταν και το αίτημα των μικρομεσαίων αγροτών να πάψουν τα αγροτοδικεία και οι διώξεις που τους κατατρέχουν από προηγούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά τη δέσμευση να προωθήσει σχετική ρύθμιση στη Βουλή, ενώ υπήρξε και σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του. Μέσα σε λίγες μέρες, το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία σε νομοσχέδιο, ζητώντας να πάψουν οι διώξεις όχι μόνο απέναντι στους αγρότες, αλλά και στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους που τους κυνηγάει η δικαιοσύνη για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Στις 3 Μάρτη, η κυβέρνηση απέρριψε τη σχετική τροπολογία, χωρίς μάλιστα να αιτιολογήσει την άρνησή της να την κάνει δεκτή. Την Παρασκευή το ΚΚΕ επανακατέθεσε την τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο, καθώς από τον περασμένο Φλεβάρη η κυβέρνηση δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για να διευθετήσει το θέμα. Αποκαλύπτεται ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να κρατάει σε ομηρία αγωνιστές εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, πρωτοπόρους στο χώρο τους. Είναι επιλογή της η ποινικοποίηση των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων (όπως ήταν και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων), για να μπορεί το κεφάλαιο ευκολότερα να τρομοκρατεί και να καταστέλλει αγώνες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1914 Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο των ΗΠΑ ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 εργάτες, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.

1916 Αρχίζει η επανάσταση των Ιρλανδών κατά της Αγγλίας, που θα οδηγήσει στο καθεστώς της ανεξάρτητης κτήσης (1921). Το 1937 η Ιρλανδία έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία με το όνομα ΕΪΡΕ.

1919 Συνέρχεται στο Βελιγράδι το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (20-23/4/1919).

1922 Γεννιέται ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948 - 1952, εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αη Στράτη και τη Μακρόνησο.

1942 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Ελεύθερης Ελλάδας», όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ.

1944 Δυνάμεις του ΕΛΑΣ εκμηδενίζουν επίλεκτο χιτλερικό τάγμα σε μάχη που δόθηκε κοντά στο χωριό Γλόγοβα.

1949 Συνέρχεται στο Παρίσι το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο υιοθετεί το «περιστέρι» του κομμουνιστή καλλιτέχνη Π. Πικάσο ως σύμβολο των απανταχού κινημάτων της Ειρήνης.

1949 Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας απευθύνει έκκληση στον ΟΗΕ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης και σε όλους τους λαούς του κόσμου, στην οποία τονιζόταν: «Για να πετύχουμε ειρήνη και γαλήνη στην Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις πιο μεγάλες υποχωρήσεις. Κάνουμε τη δήλωση αυτή αν και ο Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας παραμένει ακατανίκητος και καταφέρνει πετυχημένα χτυπήματα ενάντια στον αντίπαλό του. Οδηγός μας εδώ είναι αποκλειστικά τα συμφέροντα του Λαού, της Ελλάδας και της Ειρήνης».

1959 Πεθαίνει ο γλωσσολόγος Μανώλης Τριανταφυλλίδης.

1962 Χιλιάδες οικοδόμοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Ελευσίνας κατεβαίνουν σε απεργία και οργανώνουν μαχητική συγκέντρωση στο θέατρο «Ακροπόλ».

1963 Διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα. Η Μπέτυ Αμπατιέλου διαμαρτύρεται έντονα στη βασίλισσα Φρειδερίκη έξω από το ξενοδοχείο «Κλάριτζ».

1963 Το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο εκτελεί τον Χουλιάν Γκριμάου, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ισπανίας.

1966 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τους 10 αποφυλακισμένους που είχαν καταδικαστεί με τον ΑΝ 375 «περί κατασκοπίας».

1967 Πραγματοποιείται μυστική σύσκεψη στρατηγών, κατά την οποία ο αρχηγός του ΓΕΣ Γρ. Σπαντιδάκης εισηγείται τη διενέργεια πραξικοπήματος.

1970 Οι κρατούμενες αγωνίστριες στις φυλακές Αλικαρνασσού αρχίζουν 3ήμερη αποχή από το συσσίτιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη κράτησή τους.

1999 Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org