Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ «ΚΑΛΥΨΗ» ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ
«Ανθρακες ο θησαυρός» από τα μέτρα της κυβέρνησης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση

Από παλιότερη κινητοποίηση με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους
Από παλιότερη κινητοποίηση με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους
Σε ανακοίνωση για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με την «κάλυψη» των ανασφάλιστων στον κλάδο Υγείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«"Ανθρακες ο θησαυρός" της πολυδιαφημισμένης δήθεν "καθολικής υγειονομικής κάλυψης" των ανασφαλίστων. Γιατί τι άλλο σημαίνει για τα εκατομμύρια αυτών που τους αφαίρεσαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα λόγω ανεργίας ή χρεοκοπίας των μικροεπιχειρήσεων των αυτοαπασχολούμενων, που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας να έχουν υγειονομική "κάλυψη" όπως και οι ασφαλισμένοι;

Σημαίνει άνθρωποι που πολλοί δεν έχουν να φάνε, να πληρώνουν εξολοκλήρου για την αγορά 2.500 εξετάσεων που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ούτε για τους ασφαλισμένους. Σημαίνει να πληρώνουν συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων και 1 ευρώ χαράτσι ανά συνταγή.

Ενα τμήμα χρονίως πασχόντων που χρειάζονται τακτικά θεραπείες και φάρμακα θα οδηγηθούν αναγκαστικά να εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους ή να συνεχίζουν με τις υποτυπώδεις υπηρεσίες των "κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων", αφού δε θα έχουν να πληρώσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία ή ακόμα και τη ζωή τους.

Η μόνη εξαίρεση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη αφορά τους πλέον εξαθλιωμένους με ατομικό εισόδημα 200 ευρώ το μήνα και αυτό συνδυαστικά με περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια. Με ανάλογα κριτήρια θα επιλέγονται ακόμα και οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% ή κάποιες κατηγορίες χρονίως πασχόντων.

Για τη χρηματοδότηση ακόμα και αυτών των πενιχρών παροχών η κυβέρνηση δεν προβλέπει ούτε καν την κρατική χρηματοδότηση των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε εξαγγείλει σε προηγούμενη περίοδο. Δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ επιπλέον κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ιατρείων του ΠΕΔΥ για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Η δαπάνη θα "καλύπτεται" από τον ΕΟΠΥΥ και όχι από το κράτος. Δηλαδή, θα χρηματοδοτείται από τα ασφαλιστικά ταμεία, που κύριοι αιμοδότες τους είναι οι υπέρογκες εισφορές και τα χαράτσια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα.

Τα μέτρα - "ασπιρίνες" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τους ανασφάλιστους είναι συνέχεια των αντίστοιχων μέτρων της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και πλήρως εναρμονισμένα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για δραστική μείωση των παροχών στο λαό.

Ολοι οι ανασφάλιστοι και οι οικογένειές τους πρέπει να έχουν πλήρεις, δωρεάν και σύγχρονες παροχές στην πρόληψη και στην αποκατάσταση της υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των αναγκών τους και όχι το "κόστος". Η πλήρης χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών και παροχών Υγείας πρέπει να γίνεται από το κράτος, με αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου, χωρίς καμία πληρωμή από τους ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους».

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», του Νόμου 4368/2016, για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, υπογράφτηκε στις 4 Απρίλη. Στο συγκεκριμένο νόμο περιλήφθηκαν διατάξεις από το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» που διαφήμιζε προεκλογικά η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, η ΚΥΑ προβλέπει ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων μέσω των δημόσιων μονάδων Υγείας, με τους όρους του Κανονισμού Παροχών ΕΟΠΥΥ. Μόνο «κατά περίπτωση», όταν πιστοποιημένα ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να τις καλύψει και μόνο με απόφαση του υπουργού, θα καλύπτονται παροχές από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν κι αυτοί, όπως και οι ασφαλισμένοι, εξολοκλήρου όλες τις υπηρεσίες - υλικά - φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Η δαπάνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τα ασφαλιστικά ταμεία, και όχι από το κράτος.

Επίσης, με την ίδια ΚΥΑ εξαιρούνται από τη συμμετοχή στις πληρωμές για φάρμακα όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις της με αυστηρά εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και ορισμένες άλλες κατηγορίες. Τέλος, για όσους ανασφάλιστους έχουν μόνο ιδιωτική ασφάλιση, προβλέπεται η χρήση των δημόσιων μονάδων Υγείας - με τους όρους της ΚΥΑ - μόνο στις περιπτώσεις έκτακτων προβλημάτων υγείας.

  • (Αναλυτικό δημοσίευμα για τις προβλέψεις της ΚΥΑ σχετικά με την ιατροφαρμακευτική «κάλυψη» των ανασφάλιστων θα φιλοξενήσει ο «Ριζοσπάστης» στο αυριανό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία»).

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org