Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανησυχία για Σένγκεν αλλά και εξωτερικά σύνορα

Η προσπάθεια της ΕΕ να «ισορροπήσει» μεταξύ της «διάσωσης» της Συνθήκης Σένγκεν αλλά και της «προστασίας» των εξωτερικών συνόρων της αποτυπώνεται στη χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού σχεδίου δράσης για την εφαρμογή του «χάρτη πορείας» της ΕΕ για την «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν».

Ο «χάρτης πορείας» παρουσιάστηκε πριν από ένα περίπου μήνα, μετά την τελευταία συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, επισφραγίζοντας και αυτός τις αποφάσεις εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι τα σύνορα της ΕΕ θα ανοιγοκλείνουν ανάλογα με το πώς βολεύει τα συμφέροντα και τα εκάστοτε σχέδια των μονοπωλίων που αυτή εκπροσωπεί, εν μέσω βεβαίως αντιθέσεων που βαθαίνουν, με προεκτάσεις σε πολλά πεδία.

Στην αξιολόγηση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις τόσο στο ίδιο το σχέδιο δράσης όσο και στην υλοποίησή του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν».

Σε δηλώσεις του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διαμήνυσε με τη σειρά του και αυτός την αποφασιστικότητα των Βρυξελλών να αξιοποιήσουν πολύμορφα την όλη συζήτηση περί «αποτελεσματικής διαχείρισης» των εξωτερικών συνόρων (σ.σ. που αφορά ευρύτερες ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις, όπως αυτές που για παράδειγμα προωθούνται στο Αιγαίο) και επισήμανε: «Η δυνατότητα της ΕΕ να διατηρήσει έναν χώρο απαλλαγμένο από ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, εξαρτάται από την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα».

Ετσι, χαιρέτισε μεν τις «αδιάκοπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές», προσθέτοντας δε ότι «για τη βελτίωση της κατάστασης (...) επιβάλλεται να εφαρμοστούν όλες οι συστάσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Στο μεταξύ, χτες ολοκληρώθηκε στο Αμστερνταμ άτυπη συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κύρια για το Προσφυγικό, με συμμετοχή και του Τούρκου υπουργού, Βολκάν Μποζκίρ. Σε συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ΥΠΕΞ, Μπερτ Κέντερς, ο Μποζκίρ συζήτησε και περιφερειακά ζητήματα, αλλά και τις προσπάθειες «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Συζήτηση για κοινό σύστημα ασύλου

Στις χτεσινές του δηλώσεις, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «βάσει των νέων προτάσεων, στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω το σύστημα "Eurodac", σύστημα σύγκρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και ορισμένων μεταναστών». Επίσης, χτες το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του προτείνει τη θέσπιση ενός κεντρικού συστήματος για τη συλλογή και την κατανομή των αιτήσεων ασύλου. Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ποσόστωση για κάθε κράτος - μέλος και θα μπορούσε να λειτουργεί με βάση τα κέντρα διαλογής ανθρώπων (hot spots), τα οποία έχουν μετατραπεί πλέον σε κέντρα κράτησης, από τα οποία θα γίνεται η διανομή των ανθρώπων. Παράλληλα, ζητείται η σύναψη νέων συμφωνιών «επανεισδοχής» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα πρέπει να υπερισχύουν έναντι των διμερών συμφωνιών μεταξύ κρατών - μελών και τρίτων χωρών, ώστε να διώχνονται από την ΕΕ οι ανεπιθύμητοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Τέλος, χτες, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένα στοιχεία για την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης - επανεγκατάστασης. Στην πρώτη έκθεση για μετεγκατάσταση - επανεγκατάσταση (16 Μάρτη), είχε τεθεί ως στόχος η μετεγκατάσταση τουλάχιστον 6.000. Δεν επιτεύχθηκε, αφού μόνο 208 επιπλέον άτομα μετεγκαταστάθηκαν, ανεβάζοντας τον αριθμό αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από Ελλάδα και Ιταλία σε 1.145. Κατά την Κομισιόν, τα επιλέξιμα για μετεγκατάσταση άτομα που βρίσκονται στην Ελλάδα, θα είναι 35.000 έως 40.000. Με την έκθεση, η Επιτροπή καλεί τα κράτη - μέλη να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ