Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
«Γράφουν» τα αντιλαϊκά νομοσχέδια, στα σκαριά το συνοδευτικό «πακέτο»

«Βγάζει μάτι» η «αρμονία» όλων των εμπλεκόμενων πλευρών σε ό,τι αφορά τις συνολικότερες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Για την επόμενη βδομάδα προαναγγέλλει η συγκυβέρνηση την κατάθεση των νομοσχεδίων που αφορούν στην παραπέρα κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων και τη νέα απογείωση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα: «Εχουμε αποφασίσει την εβδομάδα αυτή να ετοιμάσουμε δύο νομοσχέδια και να τα καταθέσουμε την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Το ένα θα είναι για το φόρο εισοδήματος και το άλλο για τις συντάξεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Στόχος, όπως ανέφερε, είναι «να ψηφιστούν περίπου στο τέλος του μήνα», δηλαδή τη βδομάδα πριν από το Πάσχα, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «είμαστε ανοιχτοί βεβαίως για τις όποιες παρατηρήσεις των θεσμών - έτσι κι αλλιώς έχουμε φτάσει πολύ κοντά σε αυτά τα δύο θέματα αυτή την εβδομάδα - μέχρι να κατατεθούν αυτά τα νομοσχέδια στη Βουλή».

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι «δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια», ενώ διευκρινίζοντας παραπέρα, επισημαίνουν ότι τα υπό διαμόρφωση νομοσχέδια θα συμπληρωθούν στη συνέχεια, στη βάση της τελικής συμφωνίας με το κουαρτέτο. Σε κάθε περίπτωση, τα λεγόμενα των υπουργών της συγκυβέρνησης αποτελούν, ουσιαστικά, τη βάση εκκίνησης των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων...

Επιχειρώντας να «ντύσει» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου με τα γνωστά περί «κυρίαρχης κυβέρνησης», ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυρίαρχη κυβέρνηση», και πρόσθεσε: «Είναι σωστό να έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά την τελευταία λέξη για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους την έχει η ελληνική κυβέρνηση».

Ειδικά για την προωθούμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, επισήμανε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» από το ύψος των 9.090 ευρώ.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει «staff level agreement» (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) έως το Γιούρογκρουπ στις 22/4 ή θα υπάρξει ένα έκτακτο Γιούρογκρουπ έως τις 25 - 26 Απρίλη.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει «plan Β», είπε ότι «εργαζόμαστε πάνω στην κατεύθυνση ότι θα κλείσει η συμφωνία και όλα τα δεδομένα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση». Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, ότι στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον (15 - 17/4) θα υπάρξουν συζητήσεις και για τη διαπραγμάτευση και για το χρέος, ενώ οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα. «Δεν τα έχουμε σπάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που πρέπει να κλείσει γρήγορα, όπως και το ζήτημα του χρέους, προκειμένου μετά «να μπουν πιο μπροστά τα θέματα της ανάπτυξης».

Προ των πυλών η νέα ένταση της φοροληστείας

Η κυβερνητική πρόταση, η οποία θα αποτυπώνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπει τη συρρίκνωση του άτυπου αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων στα 9.090 ευρώ (από 9.550 ευρώ σήμερα) και την καθιέρωση της παρακάτω φορολογικής κλίμακας:

-- 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

-- 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

-- 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

-- 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν έκπτωση φόρου μέχρι 2.000 ευρώ (από 2.100), η οποία θα υποχωρεί - κατά τα λεγόμενα του υπουργείου - κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από 20.000.

Στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα προστίθεται και μόνιμη ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε οριστική συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη. Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του 49% σε «επενδυτές».

Επίσης, τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν για να κλείσει η συμφωνία σχετικά με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες, οι οποίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, στο πλαίσιο της σταδιακής μείωσης του μεριδίου αγοράς που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ.

Σε αντιλαϊκή «αρμονία» οι «θεσμοί»

Την ίδια ώρα, οι συνιστώσες του κουαρτέτου, μαζί και η κυβέρνηση της Γερμανίας, στέλνουν σαφή μηνύματα σχετικά με το εύρος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης που θα ακολουθήσει...

Χαρακτηριστικές είναι και οι χτεσινές παρεμβάσεις:

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς», υπογράμμισε: «Οι συμφωνίες του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφείς. Εάν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί επιτυχώς και κατόπιν συνεχίσει να υπάρχει η ανάγκη να γίνει κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα μιλήσουμε γι' αυτό». Διευκρινίζοντας περαιτέρω, σημείωσε πως «μέχρι τώρα, δεν μπορώ να διακρίνω στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους ότι υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους».

Υπογραμμίζει ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί», προσθέτοντας: «Οπωσδήποτε δεν θα αφεθούμε να εκβιαστούμε. Τηρούμε τις συμφωνίες αλλά και οι άλλοι πρέπει επίσης να το πράττουν». Δήλωσε, ωστόσο, «βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια φιλική διευθέτηση. Δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μια κρίση στην Ελλάδα φέτος»...

Σύμφωνα με τον Μπ. Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ΕΚΤ συμφωνεί πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. «Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μ. Ομπσφελντ, σημειώνει: «Στόχος είναι ένα πρόγραμμα τα νούμερα του οποίου θα βγαίνουν». Σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, είπε πως δεν γνωρίζει πόση ελάφρυνση χρειάζεται, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και στο χρέος προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμα οικονομικά. Παράλληλα, υποστήριξε πως πρέπει «η Ελλάδα να τύχει μεγαλύτερης ευελιξίας και οικονομικής στήριξης για το Προσφυγικό», λέγοντας πως αυτό αποτελεί ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, επισήμανε πως «οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εύκολες, αλλά έχει επιτευχθεί πρόοδος», λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά συνηθίζει να καταγράφει καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων του προγράμματος.

Την ίδια ώρα, για την Ευρωζώνη αποτελεί «κόκκινη γραμμή το κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο ο δημοσιονομικός στόχος για την Ελλάδα παραμένει η επίτευξη 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

Επιπλέον ορθάνοιχτο παραμένει και το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων σε επόμενη φάση, με τον Π. Μοσκοβισί να τονίζει: «Το να ζητήσει κανείς, σε αυτή τη φάση, επιπλέον προσπάθειες θα έχει αρνητικές επιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δημοσιονομικά μέτρα (3% του ΑΕΠ) θα προέλθουν από τη συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (1% του ΑΕΠ), από τις μεταρρυθμίσεις στους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων (1% του ΑΕΠ) και από άλλες εξοικονομήσεις (1% του ΑΕΠ).

Αβεβαιότητες για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Σε ρότα περαιτέρω συρρίκνωσης θα συνεχίσει το ελληνικό ΑΕΠ και για το 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά πως το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% το 2015, προβλέποντας ακόμη μεγαλύτερη μείωση, κατά 0,6%, για το 2016 και ανάκαμψη 2,7% το 2017.

Οπως τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ, τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι προκαταρκτικά, καθώς οι τελικές δημοσιονομικές προβολές δεν είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του νέου προγράμματος προσαρμογής.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας (DIW), Αλ. Κρητικός, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» ότι απουσιάζουν κάθε είδους κίνητρα για τους επενδυτές, ώστε να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. O ίδιος προτείνει την αναδιάρθρωση της μάζας του κρατικού χρέους, τουλάχιστον κατά 50%, και την επιμήκυνση των αποπληρωμών στα 50 χρόνια, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των «επενδυτών» στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία.

Για κίνδυνο «κατάρρευσης της ΕΕ» προειδοποιεί, τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Εάν οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την ΕΕ, θα υπάρξει απαίτηση και για άλλα δημοψηφίσματα για αποχώρηση», εκτιμά ο Μ. Σουλτς. Τέλος, ασκεί κριτική στους αρχηγούς των κρατών - μελών για το ότι μεταθέτουν σοβαρά θέματα σε διακυβερνητικό επίπεδο όπου υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας, αλλά συχνά οι αρχηγοί δεν συμφωνούν. Γι' αυτό, όπως λέει, και εγκλωβίζεται κανείς από σύνοδο κορυφής σε σύνοδο κορυφής...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ