Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2016 - αριθ. φύλλου: 12407

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Ο «αποφασιστικός ρόλος» που διεκδικεί για το κεφάλαιο προμηνύει νέα δεινά για το λαό

Αποκαλυπτικά όσα ειπώθηκαν και στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις προσφυγικές ροές και την «ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»...


ΣΕΛ.  7
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διαδοχικά αντιλαϊκά ισοδύναμα για το κλείσιμο της συμφωνίας

Ξεμασκάρεμα για την κυβέρνηση και στο θέμα της «διευθέτησης» του κρατικού χρέους, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συνοδευτεί από μνημόνια διαρκείας


ΣΕΛ.  5

Νέο «δωράκι» στο κεφάλαιο με απαλλαγή από πρόστιμα και τέλη

...με απαράδεκτη τροπολογία που αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή μετά τις αντιδράσεις!

Λίγες μέρες μετά την απαλλαγή βιομηχάνων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης φυσικού αερίου

Το ένα μετά το άλλο - και μάλιστα με διαδικασίες... «στη ζούλα» - φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα απανωτά «δωράκια» προς το μεγάλο κεφάλαιο - ενόψει και του «ψητού» (νέος «αναπτυξιακός νόμος» κ.ο.κ.), την ίδια στιγμή που ετοιμάζει νέα αντιλαϊκή επίθεση σε Ασφαλιστικό και λαϊκό εισόδημα με νέα φοροκαταιγίδα.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία προβλεπόταν ότι οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις, για λογαριασμό του «επενδυτή», απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων που προκύπτουν από αστική ευθύνη!

Ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, υποσχέθηκε ότι θα ξαναφέρει την τροπολογία με νέο περιτύλιγμα!

ΚΚΕ: «Η πολιτική αθλιότητα της κυβέρνησης και η στήριξη που δίνει στο κεφάλαιο δεν έχουν όρια!».


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θολή ανάκαμψη και αβεβαιότητες

Σε διαδοχικές υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους σε σχέση με τους ρυθμούς ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία προχωρούν, ο ένας μετά τον άλλο, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Ρυθμούς περαιτέρω κόπωσης στην οικονομική δραστηριότητα και μάλιστα συγχρονισμένα «βλέπει» με την πρόσφατη έκθεσή του και το ΔΝΤ, προχωρώντας στην τέταρτη κατά σειρά υποβάθμιση, ενώ πλέον ανοιχτά γίνεται λόγος ακόμη και για το ενδεχόμενο κατρακύλας σε ορισμένα καπιταλιστικά κέντρα και κράτη.

Σε αυτό το φόντο, εν μέσω της αβεβαιότητας, των «κινδύνων» και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, έρχονται ξανά στην επιφάνεια οι «προβληματισμοί» γύρω από τους μελλοντικούς ρυθμούς που θα εμφανιστούν και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και το ΑΕΠ, ζήτημα που με τη σειρά του ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων και αβεβαιότητας γύρω από το βαθμό «αποδοτικότητας» των αντιλαϊκών μέτρων (νέων και παλαιότερων), που αποσκοπούν στην κάλυψη των δημοσιονομικών κενών και τη μόνιμη «παραγωγή» των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και όλες οι προηγούμενες εκθέσεις από την Κομισιόν, τον ΟΟΣΑ κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου και των κάθε είδους διαχειριστών του εκμεταλλευτικού συστήματος στην προοπτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ανάπτυξης και μάλιστα χωρίς να έχουν ξεπεραστεί τα σημάδια της πρόσφατης κρίσης. Στην Ευρωζώνη, για παράδειγμα, η μάζα των νέων κερδοφόρων επενδύσεων παραμένει ιδιαίτερα ρηχή και αναιμική, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, και αυτό παρά τα διαδοχικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, τα μηδενικά ή ακόμη και αρνητικά επιτόκια, την κινητοποίηση πακτωλού υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων (επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, διαρθρωτικά ταμεία ΕΕ κ.ά.).

Η αδυναμία διεξόδου σε κερδοφόρα πεδία από τη μια πλευρά οξύνει την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη και από την άλλη ενεργοποιεί τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, με κοινά γνωρίσματα και στρατηγική την ανάγκη για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων (βλέπε εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό κ.λπ.), με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Στην Ευρωζώνη, με την εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από διεργασίες για την «ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης - ΟΝΕ», που σηματοδοτεί την ενίσχυση των μέτρων δημοσιονομικής εποπτείας και των ελέγχων, τα μνημόνια διαρκείας απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Οι εκθέσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ σχετικά με τους εκτιμώμενους ρυθμούς του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που προβάλλονται από την κάθε πλευρά, ταυτίζονται στη θέση ότι η προσπάθεια για ανάκαμψη - αναιμική και αβέβαιη - περνάει μέσα από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Και πράγματι, η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Διαπιστώσεις που επικροτεί ο ΣΕΒ, που βλέπει το μνημόνιο ως τελευταία ευκαιρία και εφαλτήριο ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κάποια ιδιαίτερη «πρωτοτυπία» σε σχέση με τους προκατόχους της, επιχειρεί να καλλιεργήσει το χοντροκομμένο ψέμα για τον... «κάβο» της «αξιολόγησης», μετά τον οποίο θα ...ξεπροβάλλει η ανάκαμψη. Το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων της μνημονιακής περιόδου θα παραμένει σε ισχύ και μάλιστα θα ενισχύεται, όσο τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις και οι διαχειριστές τους θα κρατούν το τιμόνι της οικονομίας και της παραγωγής.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Καθημερινή επαφή με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες

Πλήθος πρωτοβουλιών για τη στήριξή τους και την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσαν στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, χτες το πρωί, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, στην πύλη Ε1, όπου το ΠΑΜΕ έχει καθημερινή παρουσία με κιόσκι. Παράλληλα, οι Σύλλογοι της ΟΓΕ από τον Πειραιά οργάνωσαν εργαστήρι για τα παιδιά των προσφύγων, που για λίγες ώρες απασχολήθηκαν ζωγραφίζοντας, παίζοντας και δημιουργώντας.


ΣΕΛ.  8


ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑ - ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Σημαντικός σταθμός του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Στιγμιότυπα από την 8ήμερη πρωτοβουλία και εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο συλλαλητήριο υποδοχής της πορείας, στο Σύνταγμα.


ΣΕΛ.  12   -   13
ΑΙΓΑΙΟ
Νέες τουρκικές υπερπτήσεις υπό τα βλέμματα των ΝΑΤΟικών

ΣΕΛ.  6
Κινητοποιήσεις ενάντια στις μειώσεις μισθών και την απληρωσιά

ΣΕΛ.  15
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πρωτοβουλίες και συσκέψεις για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας

ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ