Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδια για εκκένωση Ειδομένης και Πειραιά έως το Πάσχα

Στη διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί γύρω απ' το Προσφυγικό κατατείνουν οι κυβερνητικές προσπάθειες, καθώς πέραν του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, ελάχιστα απ' τα υπόλοιπα σημεία των συμφωνιών ΕΕ - Τουρκίας προχωρούν.

«Η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες», δήλωσε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «ήδη έχουν εγκατασταθεί και έχουν ξεκινήσει να εργάζονται τα πρώτα κλιμάκια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου», με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι έτοιμα έπειτα από περίπου 15 μέρες. Αμεση προτεραιότητα χαρακτήρισε την εκκένωση της Ειδομένης, το αργότερο έως το Πάσχα, όπως και του Πειραιά. «Επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα της Ειδομένης και του Πειραιά θα αντιμετωπιστεί με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο, εφόσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες από τα κέντρα φιλοξενίας», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ευαρέσκειά της για τις σχεδόν μηδενικές προσφυγικές ροές των τελευταίων ημερών.

Σε ό,τι αφορά τη δράση εθελοντών και ΜΚΟ, ανέφερε ότι «παρακολουθούμε στενά τη δράση τέτοιων ατόμων και εξετάζουμε, αν χρειαστεί, την πιθανότητα άμεσης παρέμβασης». Πρόσθεσε ότι έγνοια της κυβέρνησης είναι να μην παρεμποδιστεί το έργο όσων ΜΚΟ πραγματικά δρουν υπέρ των προσφύγων.

«Μπορώ να σας πω ότι ο ελληνικός λαός το προσφυγικό πρόβλημα, εκτός από κάποιες ακριτικές περιοχές, δεν το έχει νιώσει, παρά μόνο μέσω της τηλεόρασης». Αυτό ισχυρίστηκε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι κατά την άποψή του δεν υπάρχει θέμα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ότι είναι κάτι ελέγξιμο και ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει νιώσει κάποια δύσκολη κατάσταση. «Δεν το έχει νιώσει στο πετσί του, εννοώ στην καθημερινότητά του. Δηλαδή, μέσα στο κέντρο της Αθήνας δεν βλέπουμε πρόσφυγες, μέσα στο κέντρο των μεγάλων πόλεων δεν βλέπουμε πρόσφυγες, μέσα στις εθνικές οδούς δεν βλέπουμε πρόσφυγες, υπάρχει το πρόβλημα, δεν θέλω να πω να το κουκουλώσω, αλλά είναι ελεγχόμενο σε μεγάλο βαθμό και θα γίνει ακόμη πιο ελεγχόμενο τις επόμενες μέρες».

Ερωτηθείς αν οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ πάτησαν σε ελληνικό έδαφος απάντησε αρνητικά: «Μα είναι και το αυτονόητο αυτό. Λέτε να είναι το συρματόπλεγμα στην οριογραμμή; Ξέρω από σύνορα χρόνια, σαν στρατιωτικός, λοιπόν δεν φτιάχνει κανένας συρματόπλεγμα στην οριογραμμή».

Επιπλέον, την εκτίμηση ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει αποσυμφορηθεί ο Πειραιάς εξέφρασε, χτες, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, σε συνέντευξη Τύπου. Σημείωσε ότι οι πρόσφυγες σπεύδουν στις νέες εγκαταστάσεις στο Σκαραμαγκά, όπου συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 3.000 άτομα. Ηδη, έχουν καλυφθεί 1.000 θέσεις και την επόμενη βδομάδα θα μεταφερθούν άλλα 1.000 άτομα. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις νέες εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα (έως 700 άτομα) και σε μία νέα πτέρυγα στη Μαλακάσα (έως 500 άτομα). Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν δομές και στη βόρεια Ελλάδα για τη μεταφορά των προσφύγων, όπως στην Πέτρα Πιερίας, συνολικής χωρητικότητας 1.400 ατόμων. Σχετικά με τον αριθμό, είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο λιμάνι 3.675 άτομα: 1.760 στην Ε1, 965 στην Ε2 και 950 στην Πέτρινη Αποθήκη. Η Ε3 άδειασε κατά προτεραιότητα, καθώς βρισκόταν πιο κοντά στο λειτουργικό κομμάτι του λιμανιού.

Στην Ειδομένη

Μετά τη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής της ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, που ήρθε ως απάντηση των προσπαθειών τους να ανοίξουν τα κλειστά σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους, αρκετοί πρόσφυγες άρχισαν να σκέφτονται την προοπτική εγκατάστασης στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Από τη Δευτέρα μέχρι και χτες το απόγευμα, συνολικά 15 λεωφορεία με πρόσφυγες αναχώρησαν από την Ειδομένη για τα κέντρα στην Πέτρα Ολύμπου στην Πιερία, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και τα Γιαννιτσά Πέλλας. Αρκετοί ακόμη πρόσφυγες ανέμεναν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν.

Από τη Δευτέρα, μετά τα επεισόδια στα σύνορα, αλλά και τις καταγγελίες ότι συγκεκριμένα άτομα παρακινούν τους πρόσφυγες και μετανάστες, η ΕΛ.ΑΣ. έστησε μπλόκα στη γέφυρα του Αξιού και στη γύρω περιοχή και ξεκίνησε ελέγχους. Οι αστυνομικοί εξετάζουν ταυτότητες και διαβατήρια, διαπιστώνουν αν εκκρεμούν σε βάρος τους διωκτικά έγγραφα, ενώ διερευνούν και από πού έρχονται, αν είναι μέλη ΜΚΟ, πόσο θα μείνουν και τι θα κάνουν το διάστημα της παραμονής τους στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, χτες, έγιναν 15 προσαγωγές, από τις οποίες η μία κατέληξε σε σύλληψη. Προσήχθησαν πέντε Γερμανοί, δύο Βρετανοί, ένας Ολλανδός, ένας Αυστριακός, ένας Πορτογάλος, 2 Σουηδοί, ένας Τσέχος και δύο Ελληνες. Οι προσαχθέντες δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι είναι αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες, αλλά, σύμφωνα με τις αρχές, κανείς δεν ανήκει σε κάποια από τις ΜΚΟ που βρίσκονται στην περιοχή. Οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για εξακρίβωση στοιχείων. Ενας Γερμανός κρατήθηκε και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για οπλοφορία, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε μαχαίρι.

Στο μεταξύ, την Ειδομένη και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα, στο Χέρσο και τα Διαβατά επισκέφθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη του Ερυθρού Σταυρού από 19 ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική, προκειμένου να εξετάσουν επιτόπου τις μονάδες ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής στήριξης που λειτουργεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τους χώρους διανομής ανθρωπιστικού υλικού και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πρόσφυγες - μετανάστες.

Τέλος, ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών στα κέντρα προσφύγων στη Νέα Καβάλα, στο Χέρσο Κιλκίς, στα Διαβατά, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στα Γιαννιτσά Πέλλας και στην Πιερία (Χράνη, Κτήμα «Ηρακλής», Κάμπινγκ «Νηρέας» και ξενοδοχείο «Ορφέας»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ