Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα όρια της κοροϊδίας...

Αφού γάνωσαν τα κεφάλια των ανθρώπων με αγωνία για το αν θα υπάρξει έγκαιρα συμφωνία με τους «εταίρους», χτες ανακοίνωσαν με περηφάνια ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου» (δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου). Από κοντά, εκ των «εταίρων», ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με την «Αυγή», δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια φιλική διευθέτηση. Δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μια κρίση στην Ελλάδα φέτος», προσθέτοντας ότι κανένας δεν απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα κατά γράμμα. Και καπάκι: «Βερολίνο: Θα υπάρξει συμφωνία και το ΔΝΤ θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα» (πάλι από την «Αυγή»).

Προς τι, λοιπόν, το γάνωμα των προηγούμενων ημερών; Απλά η κυβέρνηση αξιοποίησε τις συνομιλίες για να επαναφέρει το γνωστό και δοκιμασμένο εκβιασμό ότι «υπάρχουν και χειρότερα», για να επιταχύνει την «αξιολόγηση», δηλαδή το νέο πακέτο μέτρων, και να εξωραΐσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την ΕΕ.

Εχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο κοροϊδίας. Αυτοί, όμως, κάνουν τη δουλειά τους, την αστική τάξη εκπροσωπούν και για να έχουν το λαό στα γόνατα, έχουν κάνει ξανά και ξανά καθαρό ότι θα επιμείνουν έως το τέλος ότι «ο γάιδαρος πετάει». Το εργατικό - λαϊκό κίνημα οφείλει να δώσει την απάντησή του. Και να βάλει εμπόδια με την πάλη του στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό, παντού. Και να ανοίξει το δρόμο για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Καμιά αγωνία για τις διαπραγματεύσεις, οργάνωση της αντίστασης, όλα για την απεργία.

Αναφορά στον...

«Κύριε επίτροπε, συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, από τη στιγμή που, όπως κι εσείς σημειώνετε, έχει επιτευχθεί μια πάρα πολύ σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας αλλά και στις συζητήσεις ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης (...) Από την πληροφόρηση που εγώ έχω, η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μια πρόταση για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος με τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού ταμείου - αμφιβάλλω αν στις χώρες σας θα μπορούσατε να εφαρμόσετε μια τέτοια μεταρρύθμιση - η οποία εξασφαλίζει τη συμφωνημένη εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ, με την εξής αναλογία: 75% αυτής της οικονομίας από περικοπές συντάξεων (...) με το άλλο 25% να προκύπτει από μια μικρή, προσωρινή αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων... Η δεύτερή μου ερώτηση αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Υπάρχει μια πρόταση που λέει να εξαιρεθεί για ένα μικρό εύλογο χρονικό διάστημα η προστασία μόνο των δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία (...) Διαφωνεί η Κομισιόν σε αυτό; Διότι αν αυτές είναι οι διαφορές, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνεται μια προσπάθεια να συναντηθείτε στα μισά της γέφυρας».

... επίτροπο

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, λέει τα παραπάνω και τα λέει στον επίτροπο της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, με μια δόση διαμαρτυρίας: γιατί αφού η κυβέρνηση τα κάνει όλα τόσο καλά - επαίρεται, μάλιστα, ότι τα κάνει και καλύτερα απ' ό,τι θα μπορούσαν άλλες κυβερνήσεις κρατών - μελών της ΕΕ - δεν κλείνει η «αξιολόγηση»; Και είναι για μια ακόμα φορά αποκαλυπτικός σχετικά με το σε ποια τσέπη και πόσο βαθιά θα βάλουν ξανά χέρι, αλλά και σχετικά με τα τεχνάσματα που αξιοποιούν ώστε να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως την εξαίρεση για λίγους μήνες των «κόκκινων» δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία...

Κι αυτά είναι υποσύνολο όσων μέτρων σχεδιάζεται να παρθούν. Οπως απάντησε και ο Π. Μοσκοβισί, «επαναλαμβάνω ότι έχουμε μια γραμμή που μας καθοδηγεί και είναι η τήρηση του Μνημονίου Κατανόησης των απαιτήσεων σε σχέση με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που πρέπει κανείς να φέρει (...) πολύ καλή πρόοδος έχει σημειωθεί και σε όλα αυτά τα θέματα, αλλά όχι πλήρης πρόοδος, όχι ολοκληρωμένη».

Ραντεβού

Ραντεβού στο Παρίσι - και άλλες πρωτεύουσες - δίνουν κεφάλαιο και κυβέρνηση, ώστε να του παρουσιάσει ευκαιρίες για μπίζνες που του επιφυλάσσει στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στη γαλλική πρωτεύουσα, σε εκδήλωση με θέμα «Η κατάσταση στην Ελλάδα υπό το πρίσμα μίας νέας προοπτικής», στις 19/2, παρουσιάστηκε η «οικονομική κατάσταση» στη χώρα μας, οι «πραγματοποιηθείσες μεταρρυθμίσεις» και οι «επενδυτικές ευκαιρίες». Παραπέρα, στις 17/2 σε εκδήλωση με θέμα «Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ελληνικού Κράτους», συμμετείχαν «μεγάλες γαλλικές εταιρείες που ενδέχεται να εμφανίζουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και φορείς, των οποίων τα μέλη ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και εκπρόσωποι εδώ κρατικών φορέων». Από ελληνικής πλευράς, την ευθύνη της παρουσίασης είχαν οι εκπρόσωποι του ENTERPRISE GREECE και του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ συμμετείχε, επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας. Ο οποίος Μάρδας, ίδια μέρα σε άλλη τέτοια συνάντηση, «τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον της χώρας μας για εξεύρεση μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων, προκειμένου να επενδύσουν σε αυτή». Οπως επίσης, με έγνοια για τις δουλειές ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, «ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα υπεργολαβιών που μπορούν ν' αναληφθούν από ΜΜΕ στην Ελλάδα για λογαριασμό μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1743 Γεννιέται ο Τόμας Τζέφερσον, βασικός συγγραφέας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1801 έως το 1809.

1822 Οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη στη Νάουσα πραγματοποιούν ηρωική έξοδο. Τα γυναικόπαιδα συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το χορό του Ζαλόγγου.

1862 Συνθήκη «ειρήνης» ανάμεσα στη Γαλλία και την αυτοκρατορία του Ανάμ στην Ινδοκίνα αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κογχικίνας (Νότιο Βιετνάμ) από τους Γάλλους. Σταδιακά, οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές θα επιβάλουν την κυριαρχία τους σε όλο και περισσότερα εδάφη της Ινδοκίνας (το σημερινό Βιετνάμ και το Λάος), σε ανταγωνισμό με τους Βρετανούς (που κατείχαν, μεταξύ άλλων, τις περιοχές της σημερινής Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, κ.ά.). Η παρουσία του γαλλικού ιμπεριαλισμού θα τερματιστεί στο Βιετνάμ το 1954 με την ήττα του από τις δυνάμεις του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, στο οποίο πρωτοστατούσαν οι κομμουνιστές με ηγέτη τον Χο Τσι Μινχ. Το γαλλικό ιμπεριαλισμό θα διαδεχτεί αμέσως μετά ο αμερικανικός.

1897 Η Λάρισα καταλαμβάνεται από τα τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια του σύντομου Ελληνοτουρκικού Πολέμου.

1919 Η μεγάλη σφαγή του Αρμιτσάρ στη Βόρεια Ινδία: Βρετανικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ κατά χιλιάδων Ινδών, που είχαν συγκεντρωθεί για παραδοσιακή εορτή, υποπτευόμενες εξέγερση. Για 379 νεκρούς μίλησαν οι Βρετανοί, για πάνω από 1.000 οι Ινδοί.

1924 Δημοψήφισμα επισφραγίζει την απόφαση της 4ης Εθνοσυνέλευσης, με την οποία η Ελλάδα ανακηρύσσεται αβασίλευτη δημοκρατία (υπέρ 70%). Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης αναλαμβάνει προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ΣΕΚΕ (Κ) στο δημοψήφισμα αυτό είχε ταχθεί δραστήρια κατά της μοναρχίας.

1926 Γεννιέται η ηθοποιός Ελλη Λαμπέτη (Ελένη Λούκου).

1936 Πεθαίνει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής. Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β΄ αναθέτει την πρωθυπουργία στον Ιωάννη Μεταξά (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης). Στην ψηφοφορία της 27/4 τα αστικά κόμματα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης (Λαϊκό Κόμμα) ή ανοχής (Κόμμα Φιλελευθέρων) στην κυβέρνηση Μεταξά, στρώνοντας έτσι το δρόμο για την εγκαθίδρυση ανοικτής δικτατορίας του κεφαλαίου τον Αύγουστο του 1936. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε την κυβέρνηση Μεταξά.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τη Βιέννη. Στις μάχες αυτές, που κράτησαν 11 μέρες, τα σοβιετικά και βουλγαρικά σύμμαχα στρατεύματα έδωσαν 18.000 νεκρούς.

1947 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

1970 Πραγματοποιείται στη Μόσχα συγκέντρωση Σοβιετικών νομικών, καταδικάζει τη χούντα και προτείνει τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη δίκη των εγκλημάτων της.

1984 Πεθαίνει ο ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

1999 Ενώ η ΝΑΤΟική θηριωδία κατά της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζεται, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εκδίδει διάταγμα, εντάσσοντας την ελληνική επικράτεια, πάνω από τον 39ο παράλληλο, στην εμπόλεμη ζώνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ