Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προωθεί τις «διαρθρωτικές προκλήσεις» για τα κέρδη του κεφαλαίου

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή από χτες η κύρωση της σύμβασης με την ΕΤΑΑ

Δείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελεί και το νομοσχέδιο που επικυρώθηκε χτες από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τις ψήφους των κυβερνώντων κομμάτων και των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και Ενωσης Κεντρώων, που αφορά την κύρωση συμφωνίας μεταξύ της ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), της οποίας «έργο» θα είναι, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, «η προετοιμασία ή στήριξη δανειοδοτικών, ή εγγυητικών ή επενδυτικών εργασιών και / ή άλλων, δραστηριοτήτων που υποβοηθούν τις διαρθρωτικές προκλήσεις που προάγουν τις ιδιωτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες». Δηλαδή, χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και ένταση της επίθεσης σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, υπολογίζεται ότι το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους μέχρι το 2020 ανέρχεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Η Χρυσή Αυγή, από την πλευρά της, ψήφισε κατά με το σκεπτικό ότι... αφού η ΕΤΑΑ έχει επενδύσει σε «γείτονα ανταγωνίστρια χώρα», δεν μπορεί κάποιος να της έχει εμπιστοσύνη.

Οσο για την ταυτότητα της ΕΤΑΑ, αυτή γίνεται αντιληπτή από την πρώτη κιόλας σελίδα της εισηγητικής έκθεσης, όπου σημειώνεται ότι «είναι η δεύτερη σημαντικότερη Πολυμερής Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΠΑΤ) της Ευρώπης μετά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και από τις μεγαλύτερες ΠΑΤ παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό (...) να διευκολύνει τη μετάβαση»των πρώην σοσιαλιστικών χωρών «προς την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, και να προωθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα,δεσμεύοντας αυτές να εφαρμόσουν τις αρχές της πολυκομματικής δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της οικονομίας της αγοράς»!

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, «μέχρι το 2015 ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ σε κοινές επενδύσεις με την ΕΤΑΑ, στις αποδέκτριες βοήθειας χώρες - μέλη της Τράπεζας, κυρίως στην περιοχή Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχοντας «οδικό χάρτη την ανάπτυξη», υπέγραψε αυτή τη συμφωνία «εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για χρηματοδοτικά εργαλεία χαμηλότερων επιτοκίων». Πρόσθεσε ακόμα ότι μέχρι το Μάρτη του 2016 η Ελλάδα θα έχει εκταμιεύσει το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ αντιστρέφοντας ξανά την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι η ύφεση είναι αποτέλεσμα της «πολιτικής της πολύ σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής»... «Καυχήθηκε», μάλιστα, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και πέτυχε μία «ήπια προσαρμογή», όταν στην πραγματικότητα φορτώνει νέα δυσβάσταχτα βάρη πάνω σε αυτά που ήδη έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού από τους προκατόχους της!

ΚΚΕ: Εργαλείο διευκόλυνσης των πολυεθνικών σε βάρος των λαών η ΕΤΑΑ

Ο υπουργός έκανε γαργάρα τα όσα είχε αναφέρει πριν ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται το Κόμμα να δώσει ψήφο στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι η ΕΤΑΑ είναι «καθαρά εργαλείο που διευκολύνει τη δράση των πολυεθνικών και στρέφεται σε βάρος των λαών, το οποίο αξιοποίησαν και οι εγχώριες πολυεθνικές για να επενδύσουν στην Ανατολική Ευρώπη, για να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους εργαζόμενους, να αποκομίσουν περισσότερο κέρδος».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η ΕΤΑΑ δεν προσιδιάζει σε τράπεζα, καθώς διέπεται από στοιχεία, προνόμια και ασυλίες που δεν τα έχει καμία άλλη τράπεζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι της παρέχεται πλήρης φορολογική ασυλία για κάθε «πράξη», έσοδα, κέρδη κ.λπ., ενώ φοροασυλία έχει το προσωπικό της, ακόμα και οι οικείοι του προσωπικού. Δεν έχει δικαίωμα να περάσει την πόρτα της ΕΤΑΑ, αλλά και των σπιτιών του προσωπικού της καμία ελληνική αρχή για έλεγχο ή οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο σε περίπτωση φυσικής καταστροφής! Ενώ παρέχεται ασυλία στην ΕΤΑΑ και στο προσωπικό της και από κάθε μορφή δίωξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική η «πράσινη μετάβαση»(2021-04-15 00:00:00.0)
Χρηματοδοτικά «εργαλεία» για το κεφάλαιο, παραπέρα σφαγή του λαού(2016-04-19 00:00:00.0)
Ζητούμενο η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος(2016-03-04 00:00:00.0)
Στοχευμένη στήριξη επιχειρήσεων πληροφορικής(2010-10-07 00:00:00.0)
Οι μηχανικοί να βγάλουν συνολικά συμπεράσματα(2009-07-07 00:00:00.0)
Στήριγμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος(2009-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ