Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Συντριπτική καταδίκη των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Κούβας

Αριθμό ρεκόρ σημείωσε φέτος το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την άρση του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ. 191 χώρες από τις συνολικά 193 του Οργανισμού ψήφισαν το ψήφισμα, που καταθέτει εδώ και 24 χρόνια η Κούβα.

Μόνο δύο χώρες, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, καταψήφισαν. Ο πολύμορφος αυτός αποκλεισμός ξεκίνησε μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, το 1959, μπήκε σε πλήρη εφαρμογή το Φλεβάρη του 1962, επί κυβέρνησης Κένεντι και όλα αυτά τα χρόνια κλιμακώνεται μέσα από διάφορους λεγόμενους εξωεδαφικούς νόμους, όπως οι «Χελμς - Μπάρτον» και «Τοριτσέλι» (από τα ονόματα των γερουσιαστών που τους πρότειναν), που προβλέπουν κυρώσεις και σε τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με την Κούβα.

Το συνολικό κόστος της εφαρμογής του εγκληματικού αποκλεισμού υπολογίζεται από την κυβέρνηση της Κούβας σε πάνω από 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ οι επιπτώσεις του είναι βαριές σε διάφορους τομείς, ειδικά στο ότι δεν μπορεί να αγοράσει υλικά ή και φάρμακα που προέρχονται από τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αν αγοράσει ένα προϊόν από άλλη χώρα, εφόσον αυτό περιέχει πάνω από 6% μέρη (ανταλλακτικά) που προέρχονται από τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να προχωρήσει στην αγορά. Πρόκειται δηλαδή για μια εγκληματική πολιτική που μπορεί να στοιχίσει ζωές, π.χ. όταν πρόκειται για ένα ιατρικό μηχάνημα ή ένα εξειδικευμένο φάρμακο για παιδιά που πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα. Η κυβέρνηση Ομπάμα ενδυνάμωσε αυτή την επιθετική πολιτική στον εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό τομέα, παρά τα βήματα προσέγγισης που γίνονται το τελευταίο διάστημα, συνεχίζοντας με άλλη τακτική την προσπάθεια ανατροπής των κατακτήσεων που έφερε ο σοσιαλισμός στο λαό. Μέρος του αποκλεισμού είναι και η συνεχιζόμενη καθημερινή ιδεολογικοπολιτική επέμβαση, με χιλιάδες ώρες μετάδοσης μηνυμάτων από το ραδιόφωνο με αντισοσιαλιστικό περιεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ