Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το Προσφυγικό

Συζητήθηκε χτες το θέμα παρουσία του αρμόδιου υπουργού

Παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα και χωρίς να καταληχθεί κάποιο ψήφισμα ή απόφαση, συζητήθηκε χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Ενα θέμα το οποίο είχε φέρει προς συζήτηση, αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» και που τότε κρίθηκε από τη διοίκηση της Περιφέρειας ως μη επείγον...

Ο Γ. Μουζάλας, στη σύντομη τοποθέτησή του στο συμβούλιο και πριν αποχωρήσει, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι θετική στην πολιτική μετεγκαταστάσης και πως περίπου στα μέσα Νοέμβρη θα προχωρήσει και η πρώτη μετεγκατάσταση από τη χώρα μας. Χαρακτήρισε σκληρό αλλά και φιλικό το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη γι' αυτό το ζήτημα και πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα φιλοξενούνται προσωρινά στα κέντρα, με στόχο σε ένα με δύο μήνες να φεύγουν για άλλους προορισμούς. Σύμφωνα με καταγγελίες που ακούστηκαν στη συνεδρίαση, σε ό,τι αφορά το Κέντρο του Ελαιώνα, η στελέχωση των δομών, όπως του ιατρείου και του φαρμακείου, γίνεται κατά κανόνα από εθελοντές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεισφέρουν σε σοβαρά περιστατικά, όπως τον τραυματισμό ενός 18χρονου που είχε εσωτερική αιμορραγία.

Η παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Μανουσογιαννάκης, στην τοποθέτησή του σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Εξετάζοντας την αιτία που γεννά το πρόβλημα, όποιος θέλει να έχει τα μάτια ανοιχτά δεν μπορεί να μη βλέπει ότι το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, συγκρούσεων, επεμβάσεων, πολέμων, υποδαύλισης εμφυλίων συγκρούσεων, με στόχο την καταλήστευση των ενεργειακών αποθεμάτων, του ελέγχου των δρόμων μεταφοράς από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα κ.λπ., για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν.

Εκατοντάδες χιλιάδες του λαού αυτών των χωρών εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο και μέσο, με κίνδυνο της ζωής τους, την πατρίδα τους, το σπίτι τους, για να γλιτώσουν τη ζωή τους, που δυστυχώς πολλοί απ' αυτούς χάνουν στο ταξίδι. Πάνω από 3.000 είναι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σ' αυτό το ταξίδι του τρόμου στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2015 μόνο. Από αυτούς 300 περίπου στο Αιγαίο, αριθμός που ασφαλώς έχει ανέβει πολύ περισσότερο τις τελευταίες μέρες, καθιστώντας τη Μεσόγειο ένα απέραντο νεκροταφείο. Οι φρικιαστικές εικόνες που παρακολουθούμε στις οθόνες των τηλεοράσεων καθημερινά και πολύ περισσότερα που δε βλέπουμε και πολλές φορές δε μαθαίνουμε, αποτελούν τον καθρέφτη της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος, των κυβερνήσεών του και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Το ζήτημα των προσφύγων αξιοποιείται για νέα παζάρια, συμφωνίες, συμβιβασμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών. Π.χ. η Τουρκία το αξιοποιεί για την επανέναρξη και επιτάχυνση των διαδικασιών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Προωθεί από κοινού με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ το σχέδιο που από πολύ παλιά έχουν επεξεργαστεί για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου από την Ελλάδα και την Τουρκία, με τις κοινές περιπολίες και την κοινή φύλαξη του Αιγαίου με πρόσχημα την καταπολέμηση των διακινητών και που με αυτό βάλλονται ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Θα δημιουργήσουν τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ο τρόπος που η ΕΕ διαχειρίζεται το ζήτημα των προσφύγων επιβεβαιώνει τον ιμπεριαλιστικό και φυσικά αντιλαϊκό χαρακτήρα της. Παρά την κατανομή στις χώρες της ΕΕ που έκανε η Κομισιόν για ένα μικρό αριθμό προσφύγων σε σχέση με το συνολικό αριθμό που έρχεται, βασικό στοιχείο της πολιτικής της είναι η ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων, κατά συνέπεια και η αύξηση των θυμάτων, για την αποτροπή της ροής των μεταναστών και η πολιτική της επαναπροώθησης μετά τη διαλογή που θα κάνουν.

Αυτές οι αποφάσεις της ΕΕ που συμφώνησε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, εγκυμονούν τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί στη χώρα μας τεράστιος αριθμός προσφύγων, μεγαλύτερος κατά πολύ και από τους 50.000 που συμφώνησαν. Με τους 50.000 που συμφώνησαν, θα δημιουργήσουν τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης που είναι απαράδεκτα και μόνο να τα σκέφτεται κάποιος, πόσο μάλλον να τα υλοποιεί. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο ελληνικός λαός, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν στην πλάτη του, στη συντριπτική του πλειοψηφία απέδειξε ότι είναι λαός με αξίες και αγκάλιασε τους πρόσφυγες.

Αποτελούν εξαίρεση, μικρή μειοψηφία που πρέπει να απομονωθούν, αυτοί που καλλιεργούν και υποδαυλίζουν το μίσος, τη διαίρεση και αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες σαν εχθρό, υποδαυλιζόμενοι και από την εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή (...) ή οι λίγοι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση των προσφύγων και προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτες τις δηλώσεις του δημάρχου Γαλατσίου, που απαιτεί να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, καθώς και τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη, ότι τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός και δεν μπορούν να αξιοποιούνται για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων. Είναι άλλο ζήτημα να ψάχνεις καλύτερο και με καλύτερες υποδομές χώρο και άλλο το απαράδεκτο ζήτημα που θέτουν, χωρίς να βρεθούν καταλληλότεροι χώροι, να διωχθούν.

Οι γιαγιάδες στη Μυτιλήνη που έδιναν με το μπιμπερό το γάλα στο βρέφος προσφυγόπουλο, ο φούρναρης στην Κω, τα χιλιάδες παιδιά από τα σχολεία που επισκέπτονται τους χώρους που βρίσκονται οι πρόσφυγες, μαζί με τα δεκάδες σωματεία και άλλους λαϊκούς φορείς, που πηγαίνουν ό,τι μπορούν, ό,τι έχουν, είναι η εικόνα που κρατάμε εμείς.

Η πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης"

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει και να διεκδικήσει:

-- Μέτρα για την αξιοπρεπή διαμονή και υγιεινή διατροφή των προσφύγων, για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρι την αναχώρησή τους για τις χώρες προορισμού τους.

-- Να αξιοποιηθούν γι' αυτό παλιά στρατόπεδα με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ξενοδοχεία που αρκετά απ' αυτά δε λειτουργούν, κατασκηνώσεις που διαθέτουν υποδομή για τη φιλοξενία κ.λπ.

-- Επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, την υποδοχή, την καταγραφή - ταυτοποίηση, τη διαμονή, τη σίτιση, την περίθαλψη και τη μετακίνηση, που προϋποθέτει πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού και των υποδομών.

-- Απ' αυτή τη διαδικασία να αποκλειστούν οι ΜΚΟ, που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ως τρωκτικά και ροκανίζουν τα όποια χρηματικά ποσά διατίθενται, που για την ώρα είναι ανεπαρκή.

-- Ενημέρωση του λαού για τις όποιες ανάγκες υπάρχουν για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

-- Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στα σημεία εισόδου της χώρας προορισμού τους με ευθύνη και χρηματοδότες την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

-- Τα παραπάνω προϋποθέτουν την κατάργηση όλων των κανονισμών του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και των υπόλοιπων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

Αυτά τα μέτρα σ' αυτό το πλαίσιο καλούμε και τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει».

  • Στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα των καταστροφικών πλημμυρών που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην Αττική. Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωσε κέντρα κράτησης προσφύγων στα νησιά(2016-12-29 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέες «Αμυγδαλέζες»(2016-10-27 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση διαρκείας και παζάρια με συμμάχους(2016-08-04 00:00:00.0)
Προσηλωμένη σε συμφωνίες που πλήττουν το λαό και τους πρόσφυγες(2016-03-24 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση υλοποιεί τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ(2015-12-12 00:00:00.0)
Εξετάζουν νέα μέτρα για είσοδο όσων προσφύγων χρειάζεται το κεφάλαιο(2015-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ