Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το δούλεμα έχει κι ένα όριο

Την περασμένη Τρίτη, στην Καλαμάτα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν παρέμβαση και ματαίωσαν την εκδήλωση - φιέστα που έστησαν για το Ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου. Τη στιγμή που τα πόδια όλων των συνδικαλιστών θα έπρεπε να είχαν «πάρει φωτιά» για την επιτυχία της απεργίας, οι εργατοπατέρες της Καλαμάτας επέλεξαν να είναι το ντεκόρ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει σκηνικό «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό. Είναι κι αυτό ένα στοιχείο που δείχνει ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία υπονομεύει με όποιον τρόπο μπορεί την πανεργατική πανελλαδική απεργία. Τους «κάρφωσε», μάλιστα, (άθελά του) ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος, σε δηλώσεις του μετά το ναυάγιο της εκδήλωσης, είπε ότι έχει πρόβλημα «όταν οποιαδήποτε διαμαρτυρία κατευθύνεται στο να ματαιώσει το δημόσιο διάλογο», προσθέτοντας ότι «ο δημόσιος διάλογος θα συνεχιστεί» και ότι «είμαστε δεσμευμένοι από το πρόγραμμά μας να εφαρμόσουμε δίκαιες λύσεις προς το συμφέρον όλου του λαού και ειδικά των πιο αδύναμων»... Δηλαδή, η εκδήλωση στην Καλαμάτα έγινε προκειμένου να πειστούν οι εργαζόμενοι για τις «δίκαιες» και «συμφέρουσες για τους αδύναμους» αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό! Κι αυτό όταν βοά ο τόπος για τις νέες μειώσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση ακόμα και σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, για την ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα του συστήματος της Ασφάλισης, ενώ έχει ήδη νομοθετηθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους. Είπαμε, το δούλεμα έχει κι ένα όριο...

Στην καρδιά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

«Μέρα τη μέρα ξαναβρίσκουμε την αυτοπεποίθηση, την εξωστρέφεια και την τόλμη μας και καθιστούμε τη χώρα αξιόπιστο σύμμαχο στην καρδιά των διεθνών οργανισμών. Στόχος μας είναι μια Ελλάδα που θα απολαμβάνει το θαυμασμό και το σεβασμό, τόσο για την ιστορία της, όσο και για τα σύγχρονα επιτεύγματά της». Τάδε έφη ο υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Αμανατίδης, στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Κιλκίς. Οπου ως «διεθνείς οργανισμούς» εννοεί σαφώς και ΝΑΤΟ και ΕΕ, τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, στις οποίες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύεται «ισχυρός σύμμαχος», όπως διακήρυξε η ίδια η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Αθήνα, περιχαρής για «τη δουλειά που κάνουμε μαζί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Συρία κ.λπ.». Τη βρωμοδουλειά δηλαδή που κάνει η κυβέρνηση, παρέχοντας μέσα και υποδομές στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπου συμμετέχει, για τις επιχειρήσεις τους σε όλο το τόξο από Μαύρη Θάλασσα και Βαλκάνια μέχρι Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στα ντόπια μονοπώλια για να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη θέση τους, μέσα από τέτοιες υπηρεσίες.

Οι «φανς» του Μεταξά

Ανήμερα της 28ης Οκτώβρη, η Χρυσή Αυγή βρώμισε τα σχολεία με τρικάκια που έγραφαν ότι «Τα όχι θέλουν Μεταξάδες». Καθόλου παράξενο να εκθειάζουν οι φασίστες τον δικτάτορα που έστειλε στα μπουντρούμια και παρέδωσε στους κατακτητές εκείνους που πρωτοστάτησαν στη συνέχεια για την απελευθέρωση της χώρας, δηλαδή τους κομμουνιστές και άλλους πατριώτες αγωνιστές. Δεν είναι, όμως, μόνο η Χρυσή Αυγή που πάει να βγάλει λάδι τον Μεταξά και να τον ξεπλύνει στα μάτια της νέας γενιάς, που ελάχιστα γνωρίζει από τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Εξίσου βρώμικος είναι ο ρόλος και ορισμένων εκπομπών που προβλήθηκαν αυτές τις μέρες και οι οποίες, με το μανδύα της επιστημονικοφάνειας, έφτασαν να εκθειάζουν το ρόλο του Μεταξά, κρίνοντας βέβαια από τη σκοπιά των αστικών συμφερόντων, που υπηρέτησε με συνέπεια ο δικτάτορας. Αλλωστε, το τσάκισμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος και η θωράκιση της αστικής εξουσίας, η προετοιμασία εμπλοκής της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αυτά που τον έφεραν στην εξουσία το 1936. Οπως τα συμφέροντα κυρίαρχων μερίδων της αστικής τάξης στην Ελλάδα και η συμμαχία τους με τη Μ. Βρετανία ήταν αυτά που υπαγόρευσαν τη στάση του απέναντι στο ιταλικό τελεσίγραφο. Δικαιούνται οι αστοί να υμνούν τους ηγέτες τους. Ομως, η αλήθεια είναι ότι και την 28η Οκτώβρη 1940 ο λαός, από τη μια, και το κεφάλαιο, το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, το παλάτι, από την άλλη, δεν βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι, γεγονός που έγινε πεντακάθαρο κατά τη διάρκεια της κατοχής!

Μόνο άγιο δεν τον είπε...

Ο Μπιλ Γκέιτς, ιδιοκτήτης του διεθνικού μονοπωλίου των ΗΠΑ «Μάικροσοφτ», οπαδός του σοσιαλισμού; Ετσι πληροφορεί η «Αυγή», της 28/10/2015, γράφοντας ρεπορτάζ με τίτλο: «Μπιλ Γκέιτς: Μόνον ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει το περιβάλλον!». Τι είπε όμως πραγματικά ο Γκέιτς, σε συνέντευξή του στο «The Atlantic», όπως πληροφορεί, και τον έκανε η «Αυγή» σοσιαλιστή; «Σύμφωνα με παγκόσμια στοιχεία, για να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ το παράδειγμα της πράσινης ενέργειας δεν πρέπει να κάνουν θαύματα, παρά μόνο να δουν τα παραδείγματα άλλων χωρών που εφαρμόζουν σοσιαλιστικές πολιτικές - όπως η Γερμανία και η Κίνα, για παράδειγμα, που ηγούνται της πράσινης ενέργειας». Δηλαδή, ο σοσιαλισμός στον οποίο αναφέρεται η «Αυγή» είναι η πολιτική που ασκούν Γερμανία και Κίνα υπέρ της πράσινης ενέργειας! Για τέτοιο σοσιαλισμό μιλάμε. Λογική η σύγχυση της «Αυγής», αφού και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ όταν και εφόσον μιλάνε για σοσιαλισμό κάτι τέτοιο εννοούν, έναν καπιταλισμό με άλλη διαχείριση και ιεραρχήσεις. Μόνο άγιο δεν τον είπανε τον Γκέιτς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η επανάσταση στη Μακεδονία υπό τον Φιλικό Εμμ. Παππά καταπνίγεται υπό το βάρος των υπέρτερων οθωμανικών δυνάμεων, αλλά και από τη στάση συνθηκολόγησης των Αγιορειτών μοναχών.

1888 Γεννιέται ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης, αθλητής του στίβου, Κώστας Τσικλητήρας.

1896 Γεννιέται ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1908 Ο Γάλλος σχεδιαστής αεροπλάνων Ανρί Φαρμάν πραγματοποιεί το πρώτο αεροπορικό ταξίδι. Κάλυψε 26,5 χλμ. σε μισή ώρα, από την πόλη Μπουί της Γαλλίας έως τη Ρενς.

1910 Πεθαίνει πάμπτωχος και ξεχασμένος σε ένα γηροκομείο της Ζυρίχης ο Ερρίκος Ντινάν. Είχε ιδρύσει το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και ήταν ο πρώτος που το 1901 είχε τιμηθεί με το Νόμπελ για την ειρήνη. Ο Ε. Ντινάν είχε διαθέσει ολόκληρη την περιουσία του και ολόκληρο το ποσό του βραβείου για τους σκοπούς του Ερυθρού Σταυρού.

1918 Μαζικές ένοπλες εξεγέρσεις των εργαζομένων ξεσπούν στη Βιέννη, όπου συγκροτούνται Σοβιέτ. Ενοπλη εξέγερση πραγματοποιείται και στη Βουδαπέστη.

1927 Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη.

1930 Απόπειρα πραξικοπήματος παγκαλικών αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη εξουδετερώνεται εν τη γενέσει της.

1932 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε μαζική προεκλογική συγκέντρωση του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) στη Λάρισα. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο βουλευτής του Ενιαίου Μετώπου Α. Κλειδωνάρης.

1941 Ξεκινά η ηρωική άμυνα της Σεβαστούπολης, που ήταν βάση του σοβιετικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Παρά τις διπλάσιες δυνάμεις των ναζί, οι υπερασπιστές της πόλης θα αντέξουν 8 ολόκληρους μήνες σκληρής πολιορκίας και ανελέητων βομβαρδισμών.

1944 Τμήματα της ΧΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Θεσσαλονίκη.

1945 Πάνω από 150.000 λαού της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την απελευθέρωση της πόλης από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Παρακρατικοί ανοίγουν πυρ κατά των συγκεντρωμένων, δολοφονούν 1 και τραυματίζουν 8.

1957 Οι Βασίλης Μπαρτζιώτας, Δημήτρης Βλαντάς και Γιώργης Βοντίσιος (Γούσιας) διαγράφονται από μέλη του ΚΚΕ, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

1960 Γεννιέται ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα Φράνκο, ο οποίος οδήγησε τη χώρα του στη νίκη στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1986.

1966 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Γιώργος Θεοτοκάς.

1988 Πεθαίνει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948 - 1952 εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αϊ - Στράτη και τη Μακρόνησο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ