Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12276

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Στηριγμένος στα ιστορικά διδάγματα ο λαός, να αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμή του

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  9
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Με επικοινωνιακούς ελιγμούς προχωράει στις ανατροπές

Σερβίρει ξαναζεσταμένη τη «σούπα» της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, για να αποφύγει τάχα τις νέες μειώσεις στις συντάξεις


ΣΕΛ.  6

Πανεργατική - παλλαϊκή κινητοποίηση μπροστά στις 12 Νοέμβρη

Βήμα - βήμα ξεδιπλώνεται στους τόπους δουλειάς η προσπάθεια των ταξικών σωματείων να είναι μαζική, αποφασιστική και καθοριστική για τη συνέχεια η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θα δώσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα στις 12 Νοέμβρη.

  • Εντείνονται οι κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς.
  • Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια στις 2 και 3 Νοέμβρη.
  • Στο πόδι βρίσκονται οι αγρότες που προχωρούν σε κινητοποιήσεις την επόμενη βδομάδα.
  • Οι ΕΒΕ προσανατολίζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους στις 12 Νοέμβρη.
  • Στους δρόμους οι μαθητές στις 2 Νοέμβρη και οι φοιτητές στις 5 Νοέμβρη.

ΣΕΛ.  4   -   5,    11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υποκρισία και πολλαπλές επιδιώξεις

Η λεγόμενη μίνι Σύνοδος Κορυφής 10 ηγετών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μη μελών και μελών της ΕΕ (όπως και της Ελλάδας) και οι αποφάσεις της, την περασμένη Κυριακή, στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στο εσωτερικό της συγκεκριμένης λυκοσυμμαχίας, με αφορμή την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος. Τα καραβάνια των ξεριζωμένων, προσφύγων και μεταναστών από τις επεμβάσεις των ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και την Αφρική και από τη φτώχεια που τους «προσφέρει» η καπιταλιστική βαρβαρότητα που αυτοί στηρίζουν, κατακλύζουν την ευρωπαϊκή ήπειρο. Χιλιάδες άνθρωποι και πολλά παιδιά χάνονται στις θάλασσες, κυρίως στο Αιγαίο, και εκατοντάδες χιλιάδες ταλαιπωρούνται σε αντίξοες συνθήκες στο ύπαιθρο, χωρίς τις στοιχειώδεις ανθρώπινες υποδομές. Την ΕΕ και τις αστικές τάξεις σε όλες τις χώρες «δεν τις πήρε ο πόνος» για τα θύματά τους. Αυτό για το οποίο «τρώγονται» είναι το πώς θα διαχειριστούν η κάθε μία προς το συμφέρον της, τόσο επικοινωνιακά όσο και πρακτικά, αυτόν τον τεράστιο όγκο ανθρώπων και ποιος θα πληρώσει το κόστος για όσους τελικά, μετά από πολλά «κόσκινα», μείνουν και αξιοποιηθούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό στην καπιταλιστική οικονομία.

Οι αποφάσεις και αυτής της Συνόδου, όπως και των προηγούμενων, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν: Αυστηρότερη διαλογή των απελπισμένων ανθρώπων και ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, που με την ευκαιρία θα χρησιμεύσουν για μακροχρόνιες επιδιώξεις, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στην ενίσχυση της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων της ΕΕ, την περιβόητη FRONTEX, που αποκτά αρμοδιότητες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, ως εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το ζήτημα αυτό ανοίγει και την υπόθεση συνδιαχείρισης του Αιγαίου, που χρόνια τώρα προωθούν οι ιμπεριαλιστές, ουσιαστικά κάνοντας τα στραβά μάτια στη ...σύμμαχη χώρα Τουρκία, που προκαλεί και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Παρά τις φανφάρες και το ρεσιτάλ υποκρισίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και της κυβερνητικής «Αυγής» ότι «διαπραγματευτήκαμε σκληρά, αλλά πετύχαμε», η Ελλάδα γίνεται, με επιδότηση ΕΕ και ΟΗΕ, όπως εύστοχα σημείωνε προχτές σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης εγκλωβισμένων προσφύγων. Η κυβέρνηση δέχτηκε να φιλοξενεί προσωρινά, αλλά στην ουσία μόνιμα, 50.000 ξεριζωμένους ανθρώπους, όχι σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπως λεγόταν στην αρχή, αλλά σε διάφορα και με τη λεγόμενη επιδότηση ενοικίου σε 20.000 πρόσφυγες.

Τις επικίνδυνες, και για τους λαούς και για τους ίδιους τους ξεριζωμένους, αποφάσεις της ΕΕ η κυβέρνηση προσπαθεί να τις εξωραΐσει και να παρουσιάσει το «κρέας ψάρι». Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι «άνοιξε» κανονικότατα η συζήτηση για το «κλείσιμο» των ελληνικών συνόρων προς το βορρά και η ανάθεση στη Frontex της αποτροπής - καταστολής των προσφύγων στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία ή σε συνεργασία με την Τουρκία στο Αιγαίο;

Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, γιατί είναι φανερό ότι το Προσφυγικό θα χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους εναντίον του.

Η πάλη του λαού και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ξεριζωμένους, για να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, πρέπει να συνδυαστούν με πάλη για την κατάργηση της Frontex και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες τους που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς, για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, να βάλουν οι λαοί τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στοχεύοντας το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.


ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ: Το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν μ' αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ

Την περασμένη Κυριακή, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ κάθε ηλικίας «συναντήθηκαν» σε διάφορες γωνιές της Αθήνας και του Πειραιά με ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν τις εξελίξεις. Κόκκινα γαρίφαλα και στεφάνια κατατέθηκαν σε διάφορα σημεία, επιβεβαιώνοντας πως ό,τι θετικό έζησε ο λαός σ' αυτόν τον τόπο, κάθε κατάκτησή του, όλα είναι άρρηκτα δεμένα με τους σκληρούς αγώνες και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  12   -   13

Ο «Ριζοσπάστης»

Ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει ξανά την Παρασκευή 30 Οκτώβρη 2015, λόγω της αργίας της 28ης Οκτώβρη.ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Στα σκαριά τα νέα αντιλαϊκά νομοσχέδια

ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης


ΣΕΛ.  3
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνες οι αποφάσεις της ΕΕ για πρόσφυγες και λαούς

ΣΕΛ.  10


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org