Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάποιοι πλουτίζουν και θησαυρίζουν...

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα εταιρείας για την ελληνική ναυτιλία δημοσιεύτηκε προχτές. Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από αυτήν:

«...η χωρητικότητα του ελληνικού στόλου αυξήθηκε κατά 8,1% (στοιχεία Οκτωβρίου) σε σχέση με το 2014, φτάνοντας στα 328.254.495 DWT από 303.579.176 DWT, ενώ παράλληλα μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας στα 12,73 χρόνια φέτος από 13,25 χρόνια πέρυσι».

«Στην ανάπτυξη του ελληνικού στόλου, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της έρευνας, έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο τα αμερικανικά κεφάλαια (funds), τα οποία συμμετέχουν στην αγορά νεότερων πλοίων και συγχρηματοδοτούν την κατασκευή νέων. Ιδιαίτερη αναφορά, πάντως, γίνεται και στη συμβολή των τραπεζών, οι οποίες παρότι αύξησαν την πίεση για την αποπληρωμή των δανείων, έδειξαν "υπομονή, ρεαλισμό αλλά και εμπιστοσύνη απέναντι στους πελάτες τους"».

«Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ναυτιλιακών επιχειρήσεων μειώθηκε σε 648 από 668 πριν (-3%), επιβεβαιώνοντας την τάση συγκέντρωσης που παρατηρείται εδώ και μερικά χρόνια στον κλάδο».

... και κάποιοι πεινάνε

«Παρά τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά πλοίων και τις υψηλές διασφαλίσεις που απαιτούν πλέον οι τράπεζες για να χορηγήσουν νέα δάνεια, το ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών για εξαγορές πλοίων αλλά και την ανέγερση καινούριων παραμένει αμείωτο. Σύμφωνα με την Clarkson's, αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραγγελίες για την κατασκευή περίπου 476 νέων πλοίων από 103 Ελληνες πλοιοκτήτες. Ωστόσο, πάνω από τις μισές παραγγελίες δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη χρηματοδότηση (...) οι εφοπλιστές πιστεύουν ότι οι επενδύσεις αυτές θα αποφέρουν κέρδη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ότι η ανάκαμψη της ναυλαγοράς δε θα αργήσει».

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, πασχίζουν να επιβιώσουν από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πολιτικής που υλοποιούν οι αστικές κυβερνήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, κάποιοι πλουτίζουν πάνω στα συντρίμμια της ζωής των λαϊκών οικογενειών... Αυτό, δηλαδή, που συμβαίνει και σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Την κυβέρνηση που τσακίζει το λαό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Προνομιούχο αλλά «νόμιμο» καθεστώς

Η συζήτηση περί «διαφθοράς» και «ασυδοσίας» των επιχειρηματικών ομίλων δεν είναι ελληνική πατέντα, ούτε βέβαια η σημερινή κυβέρνηση ανακάλυψε την Αμερική, σηκώνοντας φραστικά τους τόνους απέναντι στα «διαπλεκόμενα», τα οποία δεσμεύεται τάχα να πολεμήσει. Για του λόγου το αληθές, σημειώνουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει θεσπίσει εδώ και μερικούς μήνες μια επιτροπή, η οποία ασχολήθηκε με τη φοροδιαφυγή στα κράτη - μέλη και κατέληξε πρόσφατα σ' ένα πόρισμα με συστάσεις για τη «διαφάνεια» στη φορολογία των επιχειρήσεων. Πού καταλήγει η Επιτροπή; Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «το ιδιότυπο και προνομιούχο φορολογικό καθεστώς του οποίου απολαμβάνουν οι πολυεθνικές είναι συνήθως νόμιμο», αλλά αναρωτιέται αν είναι και δίκαιο «στα μάτια του "απλού" κόσμου που πληρώνει κανονικά τους φόρους του». Δηλαδή, νόμιμες οι φοροαπαλλαγές και η φοροασυλία για τα πολυεθνικά μεγαθήρια, αλλά χρειάζεται και λίγη προσοχή, για να μη βγαίνει από τα ρούχα του ο λαός που τον έχουν στύψει σαν λεμόνι με τους φόρους. Αρα, για τα μάτια του κόσμου πρέπει να γίνουν κάποιες «συστάσεις», ίσως να μπουν και κάποιες ποινές, οι οποίες ταυτόχρονα υπηρετούν και τα σχέδια αναδιανομής της επιχειρηματικής πίτας στην ΕΕ και σε κάθε κράτος - μέλος χωριστά. Σ' αυτό το πλαίσιο, ενταγμένη πρέπει να δει ο λαός και την προπαγάνδα της ελληνικής κυβέρνησης, ότι θα καταργήσει δήθεν το καθεστώς «ανοχής» που απολαμβάνουν ορισμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι από το κράτος...

Κάνουν πλάτες στους χρυσαυγίτες

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο Νομό Μαγνησίας «διαπαιδαγωγεί» τη νέα γενιά! Ο υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλιόπουλος βράβευσε μαθητές για τη συμμετοχή τους στο «Ρήγειο Δρόμο», μια αθλητική διοργάνωση υπό την αιγίδα του Δήμου και φωτογραφήθηκε μαζί τους... Σύνθημα της διοργάνωσης: «Τρέχουμε για την υγεία, τον πολιτισμό και την ιστορία μας». Φανταζόμαστε ότι ο δήμαρχος, στην «ιστορία» που μαθαίνει στους μαθητές, δεν περιλαμβάνει και το «τιμή στους χίτες και ταγματασφαλίτες» που φωνάζουν οι ομοϊδεάτες του Ηλιόπουλου... Οσο για το «Ρήγειο Δρόμο», αν ήξερε ο Ρήγας Φεραίος τι του επιφύλασσε η δημοτική αρχή, θα ...έσκιζε τη «Χάρτα». Αν έχει κανείς αμφιβολία για το ποιος θρέφει το φασισμό και ποιος περιθάλπει τους ναζιστές εγκληματίες, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία καλή απάντηση...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org