ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
Σε ενιαίο «πακέτο» με τα αντιλαϊκά μέτρα

Το γνώριμο αντιλαϊκό σκηνικό της εκτόξευσης κάθε είδους εκβιασμών ανασύρεται ξανά, αυτήν τη φορά με τον «μπαμπούλα» της «έγκαιρης» ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου ήταν ήδη έτοιμες από χτες, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατάθεσή του στη Βουλή αποτελεί πλέον θέμα ελάχιστου χρόνου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αντιλαϊκό νομοθέτημα θα συζητηθεί με τη διαδικασία του «επείγοντος», κατά την πάγια πλέον μεθόδευση της συγκυβέρνησης...

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με τον οποίο «η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους».

Στο πλαίσιο των επαφών του στην Αθήνα, ο Β. Ντομπρόβσκις συνέδεσε άμεσα την ανακεφαλαιοποίηση με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», συμβάλλοντας κι αυτός στο «άλλοθι» της συγκυβέρνησης για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τα μηνύματα που έχει αποστείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προανήγγειλε την «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφού κλείσει η πρώτη αξιολόγηση για να προστατευθούν οι καταθέτες».

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών το ερχόμενο Σάββατο, ενώ πληροφορίες φέρουν το ύψος τους χαμηλότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις, περίπου στα 13 δισ. ευρώ.

«Επενδυτικό ενδιαφέρον» από ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, «επενδυτικό ενδιαφέρον» από εταιρείες των ΗΠΑ για τον κλάδο της Ενέργειας και του Τουρισμού διαπιστώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο - αν και ταυτόχρονα εκφράζονται και σκέψεις από αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να αλλάξουν έδρα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, εκτιμά ότι στα μέσα του 2016 «θα μπορούμε να συζητάμε με μεγάλους μακροπρόθεσμους επενδυτές από τις ΗΠΑ για να επενδύσουν στην Ελλάδα». Προϋπόθεση για την προσέλκυση των επενδύσεων είναι η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου, σε συνδυασμό με την άμεση προώθηση των «αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων».

Ο ίδιος, ως πρώτα επενδυτικά κεφάλαια που θα έρθουν στη χώρα, «βλέπει» τα λεγόμενα «distress funds», τα οποία ενδιαφέρονται για τα «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, εκτίμησε πως τα ξένα κεφάλαια θα τοποθετηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την προϋπόθεση ότι η ιδιωτική συμμετοχή δε θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Τα «δείγματα γραφής» που περιμένουν οι επενδυτές για να έρθουν στη χώρα, όπως είπε, είναι η υλοποίηση των υποχρεώσεων προς τους «εταίρους» και η ταχεία προώθηση της «απλοποίησης» του επενδυτικού περιβάλλοντος, η διαμόρφωση σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, αλλά και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Και στα Εργασιακά, συνέχισε, θα πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.

Τα παραπάνω αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και κατά την προσεχή επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ενώ οι απευθείας συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης με τις ΗΠΑ δεν έχουν τελειωμό. Ετσι, περίπου δύο βδομάδες πριν από την επίσκεψη Κέρι και μία βδομάδα μετά την επίσκεψη της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, επισκέφτηκε την Αθήνα και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κερτ Τονγκ, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις και την επιχειρηματικότητα.

Στη συνάντησή του χτες με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, «επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και διερευνήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων».

Νέος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ ο Ν. Αμπατιέλος

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ

Πραγματοποιήθηκε η 9ηΣύνοδος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και εξέλεξε νέο Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ τον σ. Νίκο Αμπατιέλο, μέχρι τώρα μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο απερχόμενος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναλαμβάνει νέα καθήκοντα στη δουλειά του Κόμματος.

Ο σ. Νίκος Αμπατιέλος είναι 29 χρόνων, απόφοιτος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μεγάλωσε στον Πειραιά και οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 2001. Είναι μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ από το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ, το 2006, και μέλος του Γραφείου του ΚΣ από το 2011.

Στα σκαριά τα νέα μνημονιακά νομοσχέδια

Τις «εκκρεμότητες» στην εφαρμογή των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων εξετάζει η συγκυβέρνηση, ενώ ως το τέλος της βδομάδας αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή των σχετικών νομοσχεδίων, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δυνάμωμα της φοροληστείας απέναντι στους φτωχούς αγρότες, την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο.

Η κλιμάκωση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος συζητήθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), όπου διαπιστώθηκε «ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου».

Την ίδια ώρα, οι όποιες «εκκρεμότητες» εντοπίζονται:

-- Στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα «κόκκινα» δάνεια, γύρω από το οποίο δρομολογείται η επίτευξη ενός... «έντιμου συμβιβασμού» με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

-- Στην εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων ή η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 23% σε όλες τις βαθμίδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

-- Στο ζήτημα της «απελευθέρωσης» του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα φαρμακεία.

«Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται», επισημαίνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθούν και στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στα προσεχή νομοσχέδια που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση, θα υπάρχει και το νέο μέτρο της διόγκωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ για λόγους διαχείρισης της κατάστασης, η απογείωση του φόρου εισοδήματος των φτωχών αγροτών, οι «παρεμβάσεις» στη φορολογική κλίμακα (μισθωτοί - συνταξιούχοι) κ.ά., «εξετάζεται» να περάσουν σε επόμενα αντιλαϊκά νομοσχέδια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτες και καθόλου τυχαίες οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με την εσπευσμένη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για πολλοστή φορά με τη διαδικασία του fast track, μεθοδεύει την ψήφιση στη Βουλή ενός ακόμη κρίσιμου νομοσχεδίου, αυτή τη φορά για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Πλέον, η κυβέρνηση έχει καθιερώσει ως αποκλειστικό τρόπο νομοθέτησης τις επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες, αφαιρώντας απ' τα κόμματα τη δυνατότητα ολοκληρωμένης τοποθέτησης στη Βουλή, εμποδίζοντας την ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση και πάνω απ' όλα υπονομεύοντας το δικαίωμα ενημέρωσης του ελληνικού λαού.

Η στάση αυτή δεν είναι τυχαία, ούτε υπαγορεύεται από κάποιες άμεσες και επείγουσες ανάγκες. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεμπερδεύει όσο γίνεται πιο γρήγορα με τους όρους του μνημονίου, και με απώτερο στόχο να εμποδίσει την αναγκαία αγωνιστική παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, προειδοποιεί τον ελληνικό λαό για νέα μέτρα που θα τεθούν ως προαπαιτούμενα της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, και τον καλεί να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στην πολιτική που τον οδηγεί σε πλήρη χρεοκοπία για την κερδοφορία και ανάκαμψη του κεφαλαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ